Jak urządzić ogrod -świeżynka :)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
snoopy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2012, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak urządzić ogrod -świeżynka :)

Post »

Witam wszystkich baaardzo serdecznie :)
Zarejestrowałam się na tym forum, gdyż jestem w trakcie budowy domu do którego za kilka miesięcy wraz z mężem planujemy się wprowadzić :) Nieodzownym elementem przy planowaniu budowy, jest oczywiście urządzenie ogrodu-ja całe życie mieszkałam w bloku i nie mam pojęcia o ogrodnictwie (mam 28 lat). Marzy mi się piękny ogród,ale zdaje sobie sprawę z tego,że nie będę miała na jego "dopieszczanie" zbyt wiele czasu, dlatego proszę o pomoc :( zależy mi na urządzeniu ogrodu tak,by kwitł cały rok i nie wymagał zbyt wiele wysiłku. Absolutnie nie chodzi o to,że jestem leniem,ale naprawdę nie mam o tym pojęcia, i nie chciałabym na samym początki zrazić się tym,że coś mi się nie uda...A więc czy mogą mi Państwo jakoś pomóc?A może powinnam zaglądnąć do innego wątku na forum?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i ewentualną pomoc!
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i mam nadzieję na owocną współpracę :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak urządzić ogrod -świeżynka :)

Post »

snoopy pisze:zależy mi na urządzeniu ogrodu tak,by kwitł cały rok

Nie no , tak to się nie da :roll: , może określ konkretniej co Ci się podoba , jeżeli chcesz ogród w którym praktycznie nie będzie trzeba nic robić to iglaki i rośliny zimozielone , musisz sprecyzować bardziej swoje wymagania pod względem wyglądu.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Napisz proszę coś więcej - jakie ogród ma wymiary, jaką ziemię, nasłonecznienie, co Tobie się podoba, czy planujesz dużo trawnika, czy masz dzieci, albo psa.
Czy ogród ma być ozdobny czy również użytkowy.
Proponuję byś pooglądała sekcję wizytówek - tam forumowicze pokazują w pigułce swoje ogrody.
Łatwiej będziesz mogła zdecydować co Tobie się podoba.
snoopy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2012, o 22:09

Post »

Dziękuje wszystkim za tak miłe komentarze :)
Widzę,że tworzycie tutaj nieźle zgrana rodzinkę- aż mi wstyd,bo ze mnie straszny laik w tej dziedzinie :alvarin:
Działka, która mam do zagospodarowania to 10 arów, gleba jest 2 klasy nasłonecznienie głównie ze wschodu i południa. Teren działki należy do strefy umiarkowanej klimatycznie, leży w pasie przejściowym klimatu ciepłego morskiego do ciepłego kontynentalnego.
Przyznam szczerze,że nie wiem do końca jakie rośliny chciałabym zasadzić.Myślę,że na początku będą to drzewka np. tuje,żeby odgrodzić się od sąsiadów. Chciałabym mieć również miejsce na warzywka-pomidorki, ogórek,jakaś rzodkieweczki i owoce:truskawki czy agrest i zioła oczywiście;miętka,bazylia itp. Nie może również zabraknąć trawy,gdzie będzie się urządzało grilla czy będą biegały jakieś małe szkraby za jakiś czas :)

Co polecili by mi Państwo na początek?Jakie drzewka-uprzedzam,ze zależało by mia by nie były zbyt drogie i nie wymagały zbyt dużo nawożenia,gdyż nasz fundusz przez budowę jest naprawdę bardzo ograniczony :)

pozdrawiam wszystkich baaardzo cieplutko!
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14

Post »

ja mam ten sam problem co koleżanka ;:131
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj
Może na początek zrób sobie plan przyszłego ogrodu.
Projekt ogrodu można porównać do projektu wnętrza domu.
Na przykład w projekcie domu jest: ?przedpokój, kuchnia, spiżarnia, miejsce gospodarcze, pokoje itd.
Ogród też powinien mieć takie wnętrza.
Są nimi: np.
Przedogródek to ta część ogrodu, która jest przed wejściem do domu
Duży pokój gościnny, czyli miejsce na odpoczynek, na girl, na zabawę
Kuchnia, czyli miejsce na warzywa zioła
Gospodarcze, to miejsce na przechowanie narzędzi ogrodniczych, kompostownik, suszenie bielizny, drewutnia.
Jak już będziesz miała listę ogrodowych wnętrz
To teraz musisz postawić "ściany"
To ściany zewnętrzne i wewnętrzne podobne jak w projekcie domu.
Te ściany w ogrodzie można wykonać z różnych roślin.
Niekoniecznie z jednego gatunku roślin.
Dzieląc przestrzeń, drzewami, krzewami lub ogrodową architekturą.
Zewnętrzne ściany nie zawsze są konieczne, np., gdy jest piękny widok, nie warto go zasłaniać.
Lub nie warto sadzić kolejnego żywopłotu z żywotników, jak sąsiad już to zrobił.
Przechodzą z jednego wnętrza do drugiego tworzymy ścieżki.
Mogą być trawiaste lub z innych materiałów.
Ogrodowe wnętrza mają różne naświetlenie słoneczne.
Na to trzeba zwrócić uwagę przy wsadzaniu roślin.
Jak już będziesz miała plan z ogrodowymi podziałami.
To taki stan surowy budynku.,
Teraz trzeba wybrać styl ogrodu.
Dobrze by było by styl ogrodu pasował do stylu wnętrza domu.
Ustawiasz w tych wnętrzach meble, a w ogrodzie sadzisz drzewa, krzewy a na końcu
tworzysz rabaty kwiatowe.
Zastanawiasz się nad fakturą, kolorem,
Jeżeli nie masz dużo czasu na pielęgnowanie ogrodu, to wybieraj materiał roślinny łatwy w uprawie.
Pozdrawiam, Elżbieta
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja podobnie jak założycielka wątku będę po budowie urządzać ogród tylko nie 10 a 47 arów więc spore wyzwanie przede mną ale Twoja odpowiedź kajpej szalenie mnie uwiodła - pobawię się troszkę teraz w boba budowniczego idąc tropem który mi nasunęłaś
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z glebą klasy drugiej można sobie poszaleć ogrodniczo. Proponuję zaznaczyć w profilu miejsce zamieszkania, to ułatwia udzielenie podpowiedzi. Moim zdaniem ogród wymagający mało wysiłku to krzewy i krzewinki, drzewa małe i większe, brak trawnika. Agrest najlepiej kupić jesienią z 'gołym' korzeniem.
Przydatne są katalogi ogrodnicze i inna literatura, obrazkowo-informacyjna :)
donica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2012, o 22:56

Post »

właśnie zarejestrowałam się na forum i chciałam zadać dokładnie takie samo pytanie, a więc podłączam się do tematu.
rozglądałam się za literaturą, ale jest bardzo duży wybór i nie wiem od czego zacząć...
misspiggy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2012, o 12:47

Post »

mogę Ci polecić coś, od czego ja zaczęłam - "ogród moich marzeń" wydawany przez IMP. to kolekcja wydawnicza, dla mnie była idealna, bo w związku z zimą musiałam poczekać trochę na grzebanie w ogródku, więc chętnie systematycznie czytałam sobie o roślinach. przystępnie napisane, dużo informacji, na pewno Ci się przyda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”