Pompa niskie napięcie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oio154
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2012, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pompa niskie napięcie

Post »

Witam! :wit
Czy ktoś z Was zna jakiegokolwiek producenta pomp do oczek wodnych, które pracują na niskim napięciu mowa o 24 lub 12v. Nie mam w ogrodzie 230v tylko 24. Obniżenie tego napięcia to nie problem ale nie mogę nigdzie znaleźć takich pomp. Kiedyś były produkowane i z zakupem nie było problemu. Oczywiście istnieją pompy samochodowe, jachtowe, campingowe, itd., jednak nie są one przystosowane do pracy ciągłej i to jest poważny problem.

Jeżeli ktoś zna producenta takiego sprzętu, bardzo proszę o wiadomość.
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pompa niskie napięcie

Post »

Lepiej kupić transformator i podnieść napięcie do 230 V. Transformator będzie jednocześnie separacyjnym a więc zasilanie 230 V będzie bezpieczne.
Pozdrawiam ! Bolek
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

W trafie separacyjnym napięcie na pierwotnym=napięciu na wtórnym, więc w tym wypadku o separacyjnym nie ma mowy, jeśli już to SELV czy PELV, pod warunkiem odpowiedniego źródła napięcia ;)
Wracając do tematu - są pompki na 12V, wystarczy wpisać w wyszukiwarce "pompa do oczka 12V".
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
bolekso
200p
200p

Post »

Normalnie separacja wygląda tak jak piszesz, dlaczego jednak uważasz że przy różnych napięciach jej nie będzie skoro zero jest nie uziemione ?
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
oio154
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2012, o 13:04

Post »

MarcinBrz pisze:[...] wystarczy wpisać w wyszukiwarce "pompa do oczka 12V".

Gdyby to było takie proste to bym gitary nie zawracał na forum. Po pierwsze sklepy, które prezentują pompy na 12v już albo nie istnieją albo, tak na prawdę, nie mają ich w ofercie. Jeśli już są to powyżej 2000 zł. To już taniej kabel położyć. Tyle tylko, że 24v na zewnątrz mam właśnie z powodu bezpieczeństwa, podniesienie napięcia do 230v i wsadzanie tego do wody trochę się kłóci z tą ideą. Czy naprawdę ktoś (choćby z osób robiących oczka wodne) nie ma dostępu do pomp na obniżone napięcie? A może ktoś z powodzeniem stosował pompy przewidziane do innych celów? Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Dzięki. ;:180
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem pompę:
AQUAOXY CWS 2000
Zasilanie z 12V.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
bolekso
200p
200p

Post »

Pompy 12 V są niebotycznie drogie w stosunku do pomp na pełne napięcie.Powtarzam jeszcze raz trzeba podwyższyć napięcie transformatorem do 230 V i w przypadku zasilania tylko tej pompy jest to bezpieczne.Warunkiem jest zadbanie o nie uziemienie zera.Krótko : przewody zasilające muszą mieć podwójną izolację.
Bolek.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Jak z pod oczka zaczną wyłazić dżdżownice, znaczy się jest przebicie :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
mariusz_d
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2012, o 21:55
Kontakt:

Post »

Podniesienie napięcia nie jest takie proste, po stronie pierwotnej muszą płynąć duże prądy żeby osiągnąć odpowiednią moc po stronie wtórnej (kłania się prawo Ohma). Druga rzecz , to konieczność posiadania zmiennego napięcia 12V , inaczej odpada wykorzystanie trafo. Bez 220V ciężko będzie z pompką, najmniejsze jakie ustawiałem u siebie miały 40W. Przy 12v to jest ok. 4A. Cena zasilacza i pompki bedzie ;:223 ;:145
Pomart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2011, o 12:11

Post »

Witam.
Nawiązując do napięć bezpiecznych przedstawiam ich wartości:
warunki środowiskowe I (normalne): 50V prąd przemienny i 120V prąd stały,
warunki środowiskowe II (o zwiększonym zagrożeniu): 25V prąd przemienny i 60V prąd stały
warunki szczególne: 12V prąd przemienny i 30V prąd stały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”