Ogród Manekineko

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Manekineko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2012, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogród Manekineko

Post »

Witam,
jestem na forum nowa ale mam nadzieję, że przyjmiecie mnie i wsiąknę :) Nie dość, że jestem nowa to dodatkowo mam naprawdę niewielką wiedzę na temat roślin ale to się dość dynamicznie zmienia :heja
Ogródek mam na razie niewielki, bo mieszkamy w szeregowym domku, w segmencie środkowym, więc mam do zagospodarowania trochę z przodu i trochę z tyłu. Z przodu to głównie podjazd a z tyłu kawałek trawnika i plac zabaw dla dzieci (piaskownica, bujawka i trampolina). Ale wierzę, że i rośliny się zmieszczą :)
Założenia obu powierzchni to brak roślin trujących, owocujących niejadalnie i wolnorosnących (chciałabym naturalnymi, roślinnymi zasłonami odgrodzić się od sąsiadów).

Zdjęcia wrzucę wieczorem. Projekt przodu też, bo w końcu go zrobiłam. Pytanie-czy mogę wrzucić projekt zrobiony w darmowym programie dostępnym w necie?

Potrzebuję na początku porady w sprawie roślin na siatkę-mam do zarośnięcia 4 boki (w sumie jakby logiczne 8-) ), siatka jest metalowa. Każda wystawa jest słoneczna, choć jeden bok z przodu domu zasłonięty jest thujami smaragdowymi. Wystawa z przodu jest nawet południowa więc mocno z tamtej strony grzeje na wiosnę i w lato.
Wymyśliłam:
-z przodu za thujami: wiciokrzew zaostrzony (właśnie się niedawno dowiedziałam, że jest to niezgodne z moimi założeniami)
-"drugie" z przodu-winorośl amurska
-jedno z tyłu-rdest auberta (już mam dość pokaźną roślinkę, zasadziłam w zeszłą wiosnę)
-drugie z tyłu-może powojnik paul farges?

Co sądzicie?
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Manekineko

Post »

Witaj
Czekam na zdjęcia Twojego ogródka.

Taki maleńki ogródek na naszym forum ma Jule.
Jule ciekawie podzieliła przestrzeń swojego niewielkiego ogródka.
Podaję link
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43187

Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
Manekineko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2012, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Manekineko

Post »

kajpej pisze:Witaj
Czekam na zdjęcia Twojego ogródka.

Taki maleńki ogródek na naszym forum ma Jule.
Jule ciekawie podzieliła przestrzeń swojego niewielkiego ogródka.
Podaję link
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43187

Pozdrawiam, Elżbieta
Elu dziękuję Ci za zaiteresowanie i wątek Jule. Obejrzałam, popodziwiałam i pozazdrościłam. Ja chyba jednak mam ciut mniej miejsca i 2 szkodniki do zadowolenia (musimy postawić bujawkę, trampolinę i piaskownicę na tych kilometrach kwadratowych).

Dobra dość gadania, fotorelacja ze stanu obecnego.

Za domem-powierzchnia ok. 9 m długości na ok. 5,5 m szerokości+taras 2 m szeroki i 5,5 m długi (obecnie zgracony okrutnie więc się nie chwalę).
Obrazek

Fakty:
-trawnik odpoczywa po wertykulacji. Ma dokładnie rok i raczej nie jest to wielka powierzchnia ale wynieśliśmy cztery 120 litrowe worki na śmieci filcu ;:224 -czy wertykuluje się tylko wzdłuż czy w poprzek też powinnam? Wzdłuż jednego z płotów, po prawej trawa ma słaby kolor i kiepsko rośnie-mamy tam podmurówkę dość płytko. Da się coś z tym zrobić?
-rozmieszczenie roślin obecnie wygląda tak: obok drewutni zasadziłam 2 szmaragdowe thuje, na nie planuję puścić jakiś clematis. Przed nimi chcemy postawić bujawkę, pojedynczą, drewnianą. Jakieś 2 metry przed drewutnią chcemy postawić trampolinę. Natomiast piaskownica będzie zaraz przy tarasie, po lewej. Po prawej tuż przy schodach posadziłam dereń biały elegantisimę. Wiem, że trochę za blisko muru ale nastawiam się, że dół mu będę przycinać a wyższa część wejdzie mi trochę na taras.
Obrazek

-Pomiędzy barierką tarasową a piaskownicą chciałabym posadzić dwie krwiste porzeczki. Na siatce z prawej strony mam już roczny rdest auberta, dość mocno przyrasta ;:333 Drugi rdest posadziłam niedaleko thuji.

Pytania:
co puścić na siatkę z lewej strony? Czy jakiś okrywowy clematis da radę? Chciałabym biały. W ogrodzie stawiam na biel właśnie, czerwień i fiolet/ew. niebieski.

To na razie tyle. Druga część fotorelacji wkrótce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”