Jak zagospodarować działkę?
Jak zagospodarować działkę?
Zakupiłam ostatnio dziełeczkę rekreacyjną o pow. 230m2, na 1/3 działki jest "goła" ziemia kiedyś rosły tam warzywa, na 2/3 działki znajduję się o ile można to tak nazwać:) trawnik, na którym rosną skupione w jednym miejscu niezidentyfikowane rośliny(maja nieduże listki z białymi obwódkami). Te dwie części działki oddziela chodniczek prowadzący do wykonanej przez poprzednich właścicieli drewnianej ławki(na (planuję tam w przyszłości postawić mały drewniany domek). Z przodu pod siatka rosną niezapominajki, rumianki i chyba irysy:). Jeszcze przed zakupieniem tej działki posadziłam w pojemniczkach cebule mieczyków, iksję, byczki i maciejkę. Mam w planach dokupić i wsadzić jeszcze piwonię, stokrotki, różę pnącą, clematis, lilie, kilka krzewów owocowych oraz winogrona i warzywa. Chciałabym aby na działce rosły głównie kwiaty, więc mam w związku z tym pytanie:
Czy możecie doradzić mi jakieś odmiany, które kwitną długo lub zaraz po sobie, by mój ogród był okwiecony od wiosny do jesieni?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Kamila
Czy możecie doradzić mi jakieś odmiany, które kwitną długo lub zaraz po sobie, by mój ogród był okwiecony od wiosny do jesieni?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Kamila
Kamila
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
To jest o tyle trudna sprawa, że w różnych rejonach kraju kolejność wygląda trochę inaczej. U nas na południu leci to tak: cebulowe wiosenne, kocimiętka+łubiny+margerytki, irysy+piwonie, potem floksy+rudbekie, potem jeżówki+dalej rudbekie+cynie+mieczyki, potem na koniec michałki i marcinki, czyli rózne odmiany astrów. W to wszystko wchodzą róże, które dominują w czerwcu, trzeba wybrać odmiany powtarzające kwitnienie (ja mam New Dawn i świeżo posadzony Westernland, jeszcze nie kwitł).
Oprócz tego można kombinować z krzewami, np. kolejność forsycja,bez+głogi,piwonia krzewiasta, pięciornik,janowce, żarnowce itp.
Ja sama mam problem z kolejnością, właśnie mam przestój - wszystko jest zielone.
Powodzenia!
Oprócz tego można kombinować z krzewami, np. kolejność forsycja,bez+głogi,piwonia krzewiasta, pięciornik,janowce, żarnowce itp.
Ja sama mam problem z kolejnością, właśnie mam przestój - wszystko jest zielone.
Powodzenia!
Weigela florida 'Alexandra' ® http://www.about-garden.com/e/pl/840-kr ... la-florida . Posiadam . Cudowny krzew . Znajdziesz na mojej stronce .Pozdrawiam
Również pięknie wyglądają złotlin japoński i pęcherznica . www.krzewy.pl/Pchysocarpus_czerw/psychocarpus_czerw.htm www.mojogrod.republika.pl/zlotlin.html Z krzewów polecam piękne tamaryszki są w moim ogrodzie .
Zapraszam