Pierwszy ogródek

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
swbarbara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pierwszy ogródek

Post »

Zakładam ogródek :heja
dlatego też, zarejestrowałam się na forum, które podczytywałam celem oczywiście dobrych rad :D

Póki co upiększam front domu, i tak zakupiłam bratki kolorowe - co do nich nie mam pytań.
4 kłącza malw - już też zasięgnęłam wiedzy na tym forum.
2 kapry floksów - i tu: czy 2 to na początek ok? Mam słabą ziemię, miejsce słoneczne, chciałam sprawdzić czy będą rosły bo bardzo mi się podobają - jakieś takie wspomnienia z dziecinnym ogródkiem tzn. ogródkiem z dzieciństwa. Czy bez sensu dwa?

Kupię jeszcze aksamitki jak się pokażą.

I chyba starczy? Chyba że cosik jeszcze polecacie łatwego w uprawianiu.

Aha a mogę między malwy koper wsiać? Czy głupio to będzie?
swbarbara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Pierwszy ogródek

Post »

eh chyba nikt nie doradzi :-( Z tym koperkiem.... i te malwy dać przy bramce pod płot czy lepiej przy ścianie domu??
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Witaj!
Malwy posadź tam gdzie chcesz byle tylko miały słońce. Pomiędzy nimi może być koperek ale on też wymaga słońca więc uważaj żeby wyższe malwy go nie zacieniły. Już widywałam koper pomiędzy kwiatami ozdobnymi, wcale głupio nie wygląda.
Na początek posadź to co masz, z czasem odkryjesz nowe rośliny, które będziesz dosadzać. Nie ma potrzeby od razu zajmować całego dostępnego miejsca.
Powodzenia!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Floksy u mnie rosną i co roku jest ich więcej, u Ciebie też mimo kiepskiej ziemi urosną. :)
Załóż gdzieś kompostownik to będziesz z czasem mogła użyźnić swoją glebę.
Postaraj się też o obornik, na pewno Ci pomoże.
Co do aksamitek to kup sobie nasionka, będzie taniej.
Możesz wysiewać wprost do gruntu albo zrobić rozsadę w domu.
Powodzenia. :wit
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Jeśli będziesz sadziła rośliny, zwłaszcza byliny i malutkie krzewy kupuj nieparzyste ilości. Sadzone nieparzyście bardziej naturalnie wygladają.
swbarbara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A jednak ktoś doradził :-)

Malwy kupilam 4 kłącza na allegro :lol: i 3 się przyjęły!! Na miejsce czwartek wsadziłm majeranek :heja Malwy są pod płotem, słońca będą miały w bród. Floksy były kłącza bardzo słabe i chyba żaden się nie przyjął niestety. Ale posadziłam dużo bratków, trochę stokrotek i zdobyczną kapustę ozdobną. Dostałam też kłącza kanny i też mam, oraz kalinkę.
A dziś zkaupiliśmy orzecha i właśnie mąż go sadzi!!

Jak zrobię zdjęcia to się pochwalę ;:167
Lidi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2012, o 00:58

Post »

Witam:)
Ja też zakładam swój pierwszy w życiu ogródek. Póki co eksperymentuję;) Wiem bardzo niewiele w kwestii zakładania i pielęgnacji ogrodów ale nastawiłam się że najlepiej pytać, czytać i eksperymentować. Jutro mam zamiar założyć rabatkę wiejska całoroczną. A nie wiem nawet czy mogę zasadzić dalie (80 cm) przed malwami bo malwy już posadziłam a dalie dokupiłam i muszę zasadzić. Mam też 3 piwonie, 6 rozsad astrów, 2 margarytki, 6 goździków kropkowanych i lawendy na obwódkę rabatki. Wszyscy przestrzegają mnie przed ogromną ilością pracy w ogrodzie, pielęgnacji, nawożeniu itd. A ja tak trochę beztrosko sobie sadzę, sieję co mam i sprawy sobie nie zdaję z tego co mnie czeka. Jest się czego bać? Nigdy nie miałam swojego ogrodu ale mam ogromny zapał i chęci i tak bardzo cieszą mnie pierwsze roślinki które wyrastają i zakwitają. Taki trochę cud którego jestem świadkiem i po części sprawcą:)
swbarbara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Lidi to my tak razem sadzimy co nam się spodoba :-)

Ja posadziłam przy huśtawce groszek i już jest taki na 2 cm muszę mu jakąś drabinkę czy cosik zmajstrować...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dziewczyny, cokolwiek nie zrobicie to i tak wyjdzie za jakiś czas, ze trzeba coś zmienić.
Każdy tak ma, nie tylko początkujący ogrodnicy.
Okazuje się że efekt wizualny nas nie satysfakcjonuje albo byliny się rozrosły i trzeba coś poprzesadzać. :)
Na początek proponuję sadzić według własnych pomysłów i wykorzystać sporo kwiatów jednorocznych, one dadzą natychmiastowy efekt i będą kwitły całe lato.
Krzewy, drzewa czy byliny kwitną dość krótko, jednoroczne są niezawodne i długo kwitnące.
Na dodatek nie trzeba od razu planować na całe lata.

Pracy jest sporo, zwłaszcza na początku, dbajcie by chwasty się nie wysiewały to na pewno ujmie pracy w przyszłości.
Ściółkowanie rabat np. korą pomaga zaoszczędzić czas bo chwastów jest wtedy niewiele.
Pomyślcie też o większych nasadzeniach, krzewy, drzewa, iglaki - one kiedyś stworzą tło dla innych kompozycji.
I oczywiście od razu trzeba uwzględnić nie ich dzisiejszą wielkość ale docelową.
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Życzę siły i sadz a potem i tak będziesz przesadzała (tak to już jest). ;:138 ;:138 ;:138
Lidi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Super że napisałyście:)
Rabatka już gotowa:) Cieszę się nią jak małe dziecko. Mam na niej kwiaty które znam z dzieciństwa: malwy, dalie, słoneczniki, margaretki, astry, piwonie, goździki kropkowanie i kamienne, maki. Jesienią mam zamiar dosadzić wiosenne bulwy. A wszystko zamknęłam obwódką z lawendy.
Czy korę można kłaść bezpośrednio na ziemię? Czy powinnam najpierw położyć geowłókninę? Z tym już się spóźniłam bo kwiaty już rosną. Czy da się to jakoś teraz położyć?
Lidia
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Możesz korę kłaść bezpośrednio na ziemię tylko najpierw usuń chwasty. ;:215 ;:215 ;:215
Lidi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Właśnie przeczytałam że geowłóknina nie wpływa zbyt dobrze na rośliny. Że korzenie gniją itd. Więc chyba dobrze że nie zdążyłam jej założyć na rabatki:wink: Założę ją tylko na opaskę pod siatką wzdłuż ogrodzenia, na perz:) A samą korą grubo zasypię ziemię tam gdzie mam kwiaty. Tylko żeby się nie okazało że kora źle wpływa na kwiaty jak jest sypana bezpośrednio na ziemię:wink:
L
swbarbara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałam dodać zdjęcia jak było przed i po, co prawda tego po jeszcze nie ma za wiele ale .... co tam, liczę na jakąś konstruktywną krytykę.
Zdjęcia przed - nie wiem czy uda się dobrze wstawić, po zrobię jutro.
swbarbara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oki nauczyłam się wstawiać fotki, więc teraz chwalę się efektem "po". Pewnie nie bardzo jest czym się chwalić (oglądałam galerię ogrodów na forum), ale od czegoś trzeba zacząć :D
Obrazek
By swbarbara at 2012-07-06
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”