Rumianek pospolity
Rumianek pospolity
Witajcie, sialiście kiedyś rumianek pospolity?
Ja posadziłam pierwszy raz w moim życiu, nie przykryłam nasion i coś mi marnie wschodzi. a może rumianek tak długo wschodzi?
Ja posadziłam pierwszy raz w moim życiu, nie przykryłam nasion i coś mi marnie wschodzi. a może rumianek tak długo wschodzi?
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: rumianek - problem
Witaj, mi też nie wszystkie nasiona wzeszły, wysiewałam w zeszłym roku. Kupiłaś nasiona w sklepie?
Kupiłam nasiona w tradycyjnej saszetce.
Wysiewałam dwa razy.
- 1 raz przykryłam ziemią, wzeszło bardzo dużo roślinek ale większość obumarła i zostało 8 sztuk (na dzień dzisiajszy są małe ale dobrze się miewają
- potem dowiedziałam się że nasion rumianku się nie przykrywa ziemią, a więc wysiałam 2 raz i obecnie jest 6 sztuk, wysiewałam w dolnej części kartonu po mleku.
Wysiewałam dwa razy.
- 1 raz przykryłam ziemią, wzeszło bardzo dużo roślinek ale większość obumarła i zostało 8 sztuk (na dzień dzisiajszy są małe ale dobrze się miewają
- potem dowiedziałam się że nasion rumianku się nie przykrywa ziemią, a więc wysiałam 2 raz i obecnie jest 6 sztuk, wysiewałam w dolnej części kartonu po mleku.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Swoje rumianki w zeszłym roku siałam prosto do gruntu - też kupiłam nasiona w sklepie ogrodniczym.
- aleks
- 100p
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
W ubiegłym roku mój rumianek wschodził dobrze, ale przykrywałam folią, żeby ziemia nie wysychała (robiłam rozsadę w domu). W tym roku posieję wprost do gruntu, bo parapety przeznaczę na pomidory:) Ale zauważyłam, że rumianek chyba skutecznie odstraszył nornice (posadziłam w miejscu, gdzie zawsze te paskudztwa ryły swoje korytarze). W tym miejscu do dziś nie widać śladu obecności gryzoni. Może to działa?
Cóż,życie...
Monika
Monika
- kamilosz
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lut 2012, o 13:12
Moje pierwsze doświadczenie z "hodowlą" roślinek to rumianek, pierwsza próba nie powiodła się a nie mam cierpliwości więc wyrzuciłam do kosza i zrobiłam podejście numer dwa i czekałam dosyć długo aż coś się pokaże i jestem pod wrażeniem bo była cisza aż tu nagłe stadko maleństw się pojawiło
Pozdrawiam Kamila 

Kiedy najlepiej wysiać rumianek? Mógłby ktoś doradzić? 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam inny problem.Co roku to samo, na wiosne troche mi szkoda je wyrywać "parę" zostawiam, a potem to już tylko sekator i rekawice, ale zapach to nieziemski.

Propozycje skladamy na PW lub sekcji OFERTY /KaRo
Na pewno ci wzejdzie. Ja co roku klnę, że na wiosnę zlitowałam sie nad chwaściorem. Mysle, że to sie wysiewa gdzieś teraz. Ja usuwam je dokładnie bo mi zagłuszają gożdziki i zatrwian, a i tak na wiosne jest darń z siewek rumianku. Zostawiam może co 50tą siewke, a i tak to co nie było w jesieni przekopane wygląda jak tak:

Propozycje skladamy na PW lub sekcji OFERTY /KaRo
Na pewno ci wzejdzie. Ja co roku klnę, że na wiosnę zlitowałam sie nad chwaściorem. Mysle, że to sie wysiewa gdzieś teraz. Ja usuwam je dokładnie bo mi zagłuszają gożdziki i zatrwian, a i tak na wiosne jest darń z siewek rumianku. Zostawiam może co 50tą siewke, a i tak to co nie było w jesieni przekopane wygląda jak tak:

Ale odlot!
Przepięknie to wygląda! A jak musi pachnieć! Zmoderowano/K. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Pewnie nie masz dostępu do PW, ale to nic, ja jutro pościnam główki wysuszę zapakuje do koperty ty za ten czas zrobisz te 22 wpisów. Wycinałam dziś ten rumianek to zapach ,ze głowa boli, a przy tym goździki zaczęły kwitnąć, a mam ich sporo.Ale z tym rumiankiem to nie jest tak źle, usuwałam go sekatorem, a pod nim nie ma nic, jednego chwasta, ziemia czyściutka. na stronie gdzie nie ma rumianku to nie widać mnie z chwastów, i dużo trudniej jest je usunąć.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Re: Rumianek pospolity

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Chyba najpewniejszym sposobem jest sprawdzenie czy koszyczek jest pusty w środku, jeśli tak to mamy do czynienia z rumiankiem. Podobne wizualnie gatunki zwykle pachną słabiej, u mnie występuje w ogródku rumian polny i po zielsku jeszcze nie umiem odróżniać - jeżeli nie rośnie tam gdzie zasiałem rumianek to musi być rumian. 

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czas na siew rumianku do gruntu. Ja dzisiaj wysiałem. Zamierzam w lato zbierać kwiatki i suszyć na herbatkę.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- AliceWhite
- 100p
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Kontakt:
A to mój rumianek. W zeszłym roku wysialam dla eksperymentu na parapet a w tym roku same się wysłały( nie zmieniła ziemi w doniczce po rumianku) do doniczek z zeszłego roku. W sumie mam piec sadzonek. Jedna jest największą i juz kwitnie. Wspaniały zapach. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Minął miesiąc i rumianku jeszcze nie widać. 

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek