Co sądzicie o tuji Columna?
Co sądzicie o tuji Columna?
Zamierzam kupić tuje columna! Jaka ona jest, tzn. czy szybko rośnie, czy się nadaje na żywopłot, co ile ją sadzić aby po około 10 latach powstał żywopłot, czy jest gęsta bez ciecia?
Dzięki za porady:)
Dzięki za porady:)
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co sądzicie o tuji Columna?
Witaj
Jeżeli chcesz uzyskać efekt po 10 latach to sadź co 70-80cm. Odmiana jak najbardziej nadaje się na żywopłot. Jest mało wymagająca i łatwa w uprawie.
Jeżeli chcesz uzyskać efekt po 10 latach to sadź co 70-80cm. Odmiana jak najbardziej nadaje się na żywopłot. Jest mało wymagająca i łatwa w uprawie.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadzam sie. Dodam, że jeśli ma dużo słońca bardzo szybko rośnie. Nie wymaga cięcia.
Szybko to znaczy, że jakie ma przyrosty?:). A jak posadzę je co 60 cm to nie będzie to za gęsto?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
lukakul pisze:Szybko to znaczy, że jakie ma przyrosty?:). A jak posadzę je co 60 cm to nie będzie to za gęsto?
60cm to za gęsto. Iglaki mają tendencję do szybkiego wzrostu po 2-3 latach po posadzeniu, wtedy dostają kopa ale nie jest to regułą i zależy czy przesadzana prosto z ziemi czy z była hodowana w doniczce. Średnio przyrost to 0,5m ale to zależy od wieku rośliny. Jutro wstawię Ci fotkę jaka jest różnica po przesadzeniu u mnie żywotnika o formie kolumnowej.
- aleksandra2323
- 500p
Ja mam posadzone co 75 cm, i myślę, że jest to dobry rozstaw. Moje kupione jako 70 cm. roślinki mają przyrosty od 25 - 45 cm rocznie, w zależności od miejsca i roku.
Moje są posadzone około 4,5 roku temu w odstępach co 80cm. Niestety ja osobiście nie jestem zachwycona ich tempem wzrostu. Co prawda ładnie trzymają kształt , nie są wymagające, nie żółkną , ale wolno rosną w porównaniu np z brabantami czy szmaragdem. Może u mnie to kwestia zacienienia, bo rosną w dużym cieniu, ale takie mam obserwacje
- aleksandra2323
- 500p
To co piszesz potwierdza moje obserwacje. Moje 4 tujki rosnące w pełnym cieniu są duże niższe od tych, które rosną w słońcu. Może są odrobine szersze od "słonecznych", ale naprawdę niewiele.