Kreda jako nawóz - opinie
Kreda jako nawóz - opinie
witajcie, co sądzicie o kredzie (takiej jaką używa się w szkołach)? używacie w swoich ogrodach? czy może jest szkodliwa?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: kreda jako nawóz - opinie
Jest za droga , żeby ją stosować, bo 30 kg kredy nawozowej kosztuje 10 zł. Gdy także jest niedobór magnezu, to jeszcze lepiej zastosować dolomit.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
a czytałam kiedyś gdzieś że można posypywać nią rabaty róż? to prawda?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jest to prawie taka sama kreda jak nawozowa, węglan wapnia.
pozdrawiam Ludwik
Jeśli masz bardzo kwaśną glebę to możesz dodać kredy. Ale taka kreda szkolna to już teraz nie czysty węglan wapnia a często gips lub w najlepszym przypadku węglan ale z różnymi np. lepikami zmniejszającymi pylistość.
eee czyli nie warto sobie głowy zawracać. dziękuję za poradę
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2012, o 00:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polecam Ci krede, ma kilka zalet, inne nawozy wapniowe tego nie maja. Najszybciej i najbezpieczniej zwieksza pH, mozesz stosowac pogłównie, sypac na roslinyi nie mieszac z gleba. jeśli masz niedobory magnezu, stosuj dobrze zmielony dolomit, magnez poprawisz, pH juz nie. Wbrew pozorom, jeśli policzysz efekt do ceny ( ilosc do efektu), nie jest droga a bez odpowiedniego pH calę nawozenie jest strata pieniedzy.
Kreda szkolna to oczywiscie zart, zawiera, jak ktos zauwazyl, za duzo srodków "ulepszajacych". Kreda nawozowa ma zawsze oznaczenie 06a ( czasem 07a z wieksza zawartoscia wody). Powodzenia.
Maciek
Kreda szkolna to oczywiscie zart, zawiera, jak ktos zauwazyl, za duzo srodków "ulepszajacych". Kreda nawozowa ma zawsze oznaczenie 06a ( czasem 07a z wieksza zawartoscia wody). Powodzenia.
Maciek
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest super kreda nawozowa http://www.kzkpolska.com/ można ją kupić również w opakowaniach po 40 kg jak i big bag 500 kg.
Pozdrawiam Piotr
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
OK, ale ja obok siebie mam krede malarska i moje pytanie jest czy bedzie ona wlasciwa na trawnik ?
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jarek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 lis 2013, o 07:15
Będzie dobra jeżeli nie ma żadnego dodatku:)
Jeżeli jest to czysta kreda malarska, czyli mielony, naturalny kamień, CaCO3 to bez oporów możesz to stosować do odkwaszenia trawka. Tak samo jak ogrodnicze wapno granulowane( które wg. mnie jest trochę lepszym rozwiązaniem ze względu na formę łatwą do rozrzucenia) lub wapno do bielenia drzewek.
Plusem Twojego zabiegu będzie bardzo szybka zmiana pH, co w przypadku dolomitu trwałoby trochę dłużej. Z dolomitem jest ten problem, że często producenci pakują do wora najgorsze dziadostwo, to znaczy jest to dolomit jednak o bardzo dużej gradacji, więc stawiam, że jego przyswajanie będzie trwało kilka lat. Ja wyczaiłem dolomit w postaci pyłu, dosłownie. Kupuję 10 albo 20kg, zależnie od potrzeby. Dodatkowo w tym dolomicie jest spora porcja magnezu:) Także mały off top na temat dolomitów, przepraszam bardzo, merytoryczna odpowiedź jest wyżej.
Jeżeli jest to czysta kreda malarska, czyli mielony, naturalny kamień, CaCO3 to bez oporów możesz to stosować do odkwaszenia trawka. Tak samo jak ogrodnicze wapno granulowane( które wg. mnie jest trochę lepszym rozwiązaniem ze względu na formę łatwą do rozrzucenia) lub wapno do bielenia drzewek.
Plusem Twojego zabiegu będzie bardzo szybka zmiana pH, co w przypadku dolomitu trwałoby trochę dłużej. Z dolomitem jest ten problem, że często producenci pakują do wora najgorsze dziadostwo, to znaczy jest to dolomit jednak o bardzo dużej gradacji, więc stawiam, że jego przyswajanie będzie trwało kilka lat. Ja wyczaiłem dolomit w postaci pyłu, dosłownie. Kupuję 10 albo 20kg, zależnie od potrzeby. Dodatkowo w tym dolomicie jest spora porcja magnezu:) Także mały off top na temat dolomitów, przepraszam bardzo, merytoryczna odpowiedź jest wyżej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sie 2024, o 16:34
Problem z kredą pastewną na oprysk OW
Kupiłem kredę pastewną żeby zrobić oprysk OW niestety na dnie został jakby piasek i jak wlałem zawiesinę do octu nie doszło do żadnej reakcji. Czy kupiłem złą kredę czy o co chodzi?
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Re: Kreda jako nawóz - opinie
Jak ten osad wlałeś do octu, to może właśnie to był zwykły piasek.
Kreda pastewna, jak i nawozowa, przeznaczona do posypowego nawożenia, może zawierać odrobinę zanieczyszczeń w postaci piasku.
Kreda pastewna, jak i nawozowa, przeznaczona do posypowego nawożenia, może zawierać odrobinę zanieczyszczeń w postaci piasku.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Re: Problem z kredą pastewną na oprysk OW
Taką kredę stosuję od wielu lat, jest bardzo dobra, z octem pieni się jak trzeba
Kreda-Malarska-2kg

Kreda-Malarska-2kg
Pozdrawiam Eugenia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sie 2024, o 16:34
Re: Kreda jako nawóz - opinie
Kreda-pastewna-dla-kur-i-bydla-weglan-wapnia-5-kg
Ja kupiłem coś takiego i to jest sam piasek chyba nie taką jak trzeb kupiłem, znasz może jakaś stronę gdzie zamówię z jednego sklepu węglan i propionian wapnia?
Ja kupiłem coś takiego i to jest sam piasek chyba nie taką jak trzeb kupiłem, znasz może jakaś stronę gdzie zamówię z jednego sklepu węglan i propionian wapnia?