Odmiany dyni i ich charakterystyka
Odmiany dyni i ich charakterystyka
Witam wszystkich amatorów dyni.Aby ułatwić trudny wybór odmian dyni do uprawy amatorskiej proponuję zrobić przegląd odmian dyni które uprawialiśmy.To może zachęci do powiększenia liczby odmian w naszych ogródkach.Mile widziane zdjęcia roślin,owoców,a także charakterystyczne cechy,okres wegetacji ,smak owocu itp.Jest wątek o dyniach,ale potrzebne informacje są porozrzucane na kilkudziesięciu stronach i trudno szybko je znaleźć.Serdecznie pozdrawiam dyniomaniaków obecnych i przyszłych.Gosia.
Re: Odmiany dyni i ich charakterystyka
i][/i]Ponawiam prośbę,aby doświadczeni dyniomaniacy opisali znane im odmiany oraz zamieścili zdjęcia wraz ze swoimi obserwacjami.Myślę .ze wielu początkującym ułatwi to decyzję jaką odmianę uprawiać,aby uniknąć niespodzianek.Serdecznie pozdrawiam.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dynia olbrzymia Big Max.
Roślina wytwarza duże owoce 30-80-kg. Okres wegetacji 140-150dni. Smaku to jej nie znam bo jej nie próbowałem bo jeszcze jest na krzaku. Co do wyglądu to wstawię zajęcie. Moje są duże ciężkie że ich nie mogę unieść do góry.

Dynia olbrzymia Rouge vif d'Etampes
Roślina wytwarza owoce spłaszczone intensywnie pomarańczowe waga 10-20kg. Okres wegetacji 100-110dni. Smak dobry choć po rozkrojeniu nie miała tak intensywnego zapachu jak np. Bambino czy Melonowa Żółta.
To moja Rouge vif d'Etampes ważyła 13kg

Dynia olbrzymia Bambino
Roślina wytwarza owoce o wadze 15-30kg(ale trafiają się okazy po 50kg) intensywnie pomarańczowe okrągłe lub lekko spłaszczone. Okres wegetacji120-130dni. W smaku dobra.
Roślina wytwarza duże owoce 30-80-kg. Okres wegetacji 140-150dni. Smaku to jej nie znam bo jej nie próbowałem bo jeszcze jest na krzaku. Co do wyglądu to wstawię zajęcie. Moje są duże ciężkie że ich nie mogę unieść do góry.

Dynia olbrzymia Rouge vif d'Etampes
Roślina wytwarza owoce spłaszczone intensywnie pomarańczowe waga 10-20kg. Okres wegetacji 100-110dni. Smak dobry choć po rozkrojeniu nie miała tak intensywnego zapachu jak np. Bambino czy Melonowa Żółta.
To moja Rouge vif d'Etampes ważyła 13kg

Dynia olbrzymia Bambino
Roślina wytwarza owoce o wadze 15-30kg(ale trafiają się okazy po 50kg) intensywnie pomarańczowe okrągłe lub lekko spłaszczone. Okres wegetacji120-130dni. W smaku dobra.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
BAMBINO
Ja mam 2 rok Bambino i nie zgodzę się, że ma kolor intensywnie pomarańczowy. Ma blady pomarańczowy. Owoce ważą średnio kilkanaście kilogramów, a nawet więcej przy odpowiednim dbaniu. Skóra dobra do obierania, a dynia do krojenia (żadnych problemów). U mnie w tamtym roku na 1 krzaku 3 owoce, w tym chyba coś podobnie. Największy miał prawie 13 kg, 2 inne mniej. Niestety, dynia zajmuje bardzo dużo miejsca i jest ekspansywna. Smak? Dyniowy ;) Nie znam się na smakach.
AMAZONKA
Odmiana krzaczasta. Bardzo mało miejsca zajmuje jak na dynię (u mnie rosła przy siatce i się siatki 'trzymała'). Krzak 'mały', zgrabny, może wymagać podpór. Owoców na krzaku kilka (z 4-6), wielkości spłaszczonej, średniej lub małej piłki. Owoce dobre do przechowywania, dobre do obierania. Miąższ w pięknym kolorze. Smak 'dyniowy'. Bardzo polecam dla osób chcących mieć dynie, a mających mało miejsca w ogródku.
Owoc też nieduży, zgrabny, w sam raz na 1 konkretny posiłek dla kilku osób.
Ja mam 2 rok Bambino i nie zgodzę się, że ma kolor intensywnie pomarańczowy. Ma blady pomarańczowy. Owoce ważą średnio kilkanaście kilogramów, a nawet więcej przy odpowiednim dbaniu. Skóra dobra do obierania, a dynia do krojenia (żadnych problemów). U mnie w tamtym roku na 1 krzaku 3 owoce, w tym chyba coś podobnie. Największy miał prawie 13 kg, 2 inne mniej. Niestety, dynia zajmuje bardzo dużo miejsca i jest ekspansywna. Smak? Dyniowy ;) Nie znam się na smakach.
AMAZONKA
Odmiana krzaczasta. Bardzo mało miejsca zajmuje jak na dynię (u mnie rosła przy siatce i się siatki 'trzymała'). Krzak 'mały', zgrabny, może wymagać podpór. Owoców na krzaku kilka (z 4-6), wielkości spłaszczonej, średniej lub małej piłki. Owoce dobre do przechowywania, dobre do obierania. Miąższ w pięknym kolorze. Smak 'dyniowy'. Bardzo polecam dla osób chcących mieć dynie, a mających mało miejsca w ogródku.
Owoc też nieduży, zgrabny, w sam raz na 1 konkretny posiłek dla kilku osób.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
- Tomek-Warszawa
...
Moja miały intensywnie pomarańczowy
.nie zgodzę się, że ma kolor intensywnie pomarańczowy
Moja miały intensywnie pomarańczowy
- Tomek-Warszawa
Pewnie ich wybarwienie zależy od intensywności nasłonecznienia. Jak rosły tam gdzie maja mniej słońca to są mniej wybarwione a jak rosły na miejscu słonecznym to bardziej wybarwione.
Witajcie,
nistety nie mam zdjęć bo akurat w tym roku zrobiłam, przerwę z dyniami... normalnie co roku mam dynie typu
Hokkaido-Uckiki Kuri
To dosyć małe dynie, u mnie do max. 2 kg. Nie są zbyt expansywne. Pędy do 4 metrów. Owoce inensywnie pomarańczowe, miąsz twardy, pomarańczowy. Intensywny smak dyni. Nadaje sie przede wszystkim na zupy i kompoty. Zrobiłam z nich już też dżem, ale ponieważ się od samości nie rozgotuje, trzeba miksować.
Polecam szczególnie do małych ogródków.
nistety nie mam zdjęć bo akurat w tym roku zrobiłam, przerwę z dyniami... normalnie co roku mam dynie typu
Hokkaido-Uckiki Kuri
To dosyć małe dynie, u mnie do max. 2 kg. Nie są zbyt expansywne. Pędy do 4 metrów. Owoce inensywnie pomarańczowe, miąsz twardy, pomarańczowy. Intensywny smak dyni. Nadaje sie przede wszystkim na zupy i kompoty. Zrobiłam z nich już też dżem, ale ponieważ się od samości nie rozgotuje, trzeba miksować.
Polecam szczególnie do małych ogródków.

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Tomek-Warszawa
To małych ogródków poleca się odmiany mniej expansywne np: Amazonka,Aura,Ambar.
Kto ma dużo wolnego miejsca może uprawiać odmiany o długich pędach i intensywnym wzroście np : Melonowa Żółta,Bambino,Big Max,Rouge vif d'Etampes,Golias
Kto ma dużo wolnego miejsca może uprawiać odmiany o długich pędach i intensywnym wzroście np : Melonowa Żółta,Bambino,Big Max,Rouge vif d'Etampes,Golias