Widok z boku.

Tak to wyglądało na wiosnę.

przy płocie rosną jaśminowce i kaliny, w głębi świerk. ta zielona kupka krzaczorów to krzewuszki, na prawo kolkwicje. pod płotem po prawej rosną amanogawy i mała kalina. w głębi zastanawiałam sie nad wsadzeniem dwóch wysokich iglaków albo żylistków. po lewej laurowiśnie a pod płotem styrak japoński. małe drzewko po lewej to grujecznik.fogrod pisze:A co tam już rośnie w głębi rabaty?
Przede wszystkim weź pod uwagę, że te krzewy urosną ;) dlatego ja bym już w ogóle nie dosadzał większych roślin. Natomiast byliny, krzewinki, cebulowe itp jak najbardziej. Lista możliwości jest baaaardzo długa. Świerka w ogóle bym się pozbył bo ze wzl na swój płytki system korzeniowy jest bardzo nietowarzyskim drzewem. Zmarnieje albo on albo to co posadzisz nieopodal. Widzę, ze dobrałaś gatunki pod wzgl koloru kwitnienia - dominują biele i róże w miesiącach maj, czerwiec. Warto się zastanowić nad drugą połową lata i jesienią.sasanka_ pisze:przy płocie rosną jaśminowce i kaliny, w głębi świerk. ta zielona kupka krzaczorów to krzewuszki, na prawo kolkwicje. pod płotem po prawej rosną amanogawy i mała kalina. w głębi zastanawiałam sie nad wsadzeniem dwóch wysokich iglaków albo żylistków. po lewej laurowiśnie a pod płotem styrak japoński. małe drzewko po lewej to grujecznik.fogrod pisze:A co tam już rośnie w głębi rabaty?
z tyłu pod płotem posadzone są jeszcze trzy wiśnie fukubany.