Zielona radość :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zielona radość :)

Post »

Witam wszystkich odwiedzających mój wątek ale i nie tylko :wink:
Po małej przerwie wracam na forum.
Wstawiam kilka zdjęć mojej działki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Re: Zielona radość :)

Post »

Piotrku witaj :wit
Ależ przepięknie na Twoim ogrodzie... ;:138 Wszystko elegancko, misternie wykończone, wychuchane, wypielęgnowane...normalnie bajka :tan A zdjęcia z oczkiem wodnym...i to z mini wodospadem...ehhhh...co tu dużo pisać...marzą mi się takie cudeńka w ogródku... ;:180 :uszy
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jak pięknie tu u Ciebie :)
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wypielęgnowana działeczka,ale ja mam wrażenie,że już komentowałam te zdjęcia :roll: Rozumiem,że miałeś już wątek?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję , cieszę się ze się podoba ;:138
Miałem temat ale pierwszy post zniknął i temat należał po tym do innego użytkownika , były problemy też ze zdjęciami. Mała strata bo miał niecałe 2 strony. Więc założyłem od nowa ale nie o tym teraz.
Na działce jest masa rzeczy do zmiany i ulepszenia. Teraz pracuję nad trawnikiem ponieważ był strasznie zapuszczony , głównym problemem jest bluszczyk kurdybanek. Jeżeli ma ktoś na niego ciekawy i łatwy sposób żeby wyginął to będę wdzięczny (niskie koszenie i plewienie nic nie da).
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Widzisz,jak mi zapadł w pamięć Twój ogród? :D Bluszczyka nie posiadam,więc nie znam sposobu na eksmisję :wink: Przeciwnie,planuję nabyć,ale ty widzę straszysz mnie nim?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Witaj :wit .
Ależ pięknie jest w twoim ogrodzie,tak wszystko dokładnie ułożone,przystrzyżone i pewnie wszystko dokładnie zaplanowane. Zdjęcia oczka robią wrażenie.
Napisz coś więcej o swoim ogrodzie a może nam zdradzisz plany ogródkowe jakie masz zaplanowane na ten rok.
pozdrawiam.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj masz piękne oczko i tyle rybek i chyba na jednym zdjęciu dojrzałam kociaka.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Ogród ładny i zadbany :D . A bluszczyk chyba najłatwiej wyeksmitować, przez opryskanie trawnika herbicydem do zwalczania roślin dwuliściennych, np Fernando, dobrze założyć na lancę opryskiwacza osłonę herbicydową, no i trzeba oprysk wykonać starannie ale i ostrożnie aby nie opryskać roślin ozdobnych :wink: .
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Witaj ;:7 najbardziej mi się podoba Twoje oczko, pięknie wyprofilowane, folia zamaskowana, super super, powiedz mi na jakiej folii masz oczko ? Specjalna jakaś ? i pięknie przejrzysta woda i rybki cudne ! mi brak tylko białych :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam pisze:Widzisz,jak mi zapadł w pamięć Twój ogród? :D Bluszczyka nie posiadam,więc nie znam sposobu na eksmisję :wink: Przeciwnie,planuję nabyć,ale ty widzę straszysz mnie nim?
Nie straszę , przestrzegam przed tym żebyś nie dał/a mu wejść na trawnik. Chcesz to weź go z mojego trawnika , będzie dość sporo , obsadzisz jakieś 500m2 ;)

magnolia15 pisze:Witaj :wit .
Ależ pięknie jest w twoim ogrodzie,tak wszystko dokładnie ułożone,przystrzyżone i pewnie wszystko dokładnie zaplanowane. Zdjęcia oczka robią wrażenie.
Napisz coś więcej o swoim ogrodzie a może nam zdradzisz plany ogródkowe jakie masz zaplanowane na ten rok.
pozdrawiam.
Ogród jak ogród , planowałem tylko to żeby było funkcjonalnie , zero roślin jednorocznych i takich które trzeba nagminnie pielęgnować. Pytasz o plany na ten rok , planuję dosyć sporo. Myślę nad rozmnażaniem roślin, oczywiście nie na skalę masową ale na swoje potrzeby. Zaczynam od funkii , bukszpanów, cisów, itd. Coś prostszego. :wink:
W planach jest budowa oczka tylko na potrzeby rozmnażania grzybieni (12 odmian) i rozmnażania karasi ozdobnych. Najważniejszym celem jest wyrównać trawnik przy tarasie , jak widać na zdjęciach jest spora różnica w poziomach. To chyba tyle :)

roza333 pisze:Witaj masz piękne oczko i tyle rybek i chyba na jednym zdjęciu dojrzałam kociaka.
Dziękuję :), oczko mi się nie podoba , nie wiem czemu. Rybcie rozdzielę żeby karasie były osobno a karpie osobno. Kociak jest, łapie myszki , krety, nornice lecz ryb nie rusza. Nawet pilnuje żeby inne koty nie przychodziły łowić. Czasami psa potrafi pogonić :;230
przemekg pisze:Ogród ładny i zadbany :D . A bluszczyk chyba najłatwiej wyeksmitować, przez opryskanie trawnika herbicydem do zwalczania roślin dwuliściennych, np Fernando, dobrze założyć na lancę opryskiwacza osłonę herbicydową, no i trzeba oprysk wykonać starannie ale i ostrożnie aby nie opryskać roślin ozdobnych :wink: .

Pryskałem już może pięcioma różnymi środkami na chwasty dwuliścienne ale roBaczki żyje , spróbuję tym co podałeś. Zobaczymy czy da radę. Zauważyłem że przy niskim koszeniu zaczyna znikać ale nie w takim tempie jak bym chciał.
sylwana85 pisze:Witaj ;:7 najbardziej mi się podoba Twoje oczko, pięknie wyprofilowane, folia zamaskowana, super super, powiedz mi na jakiej folii masz oczko ? Specjalna jakaś ? i pięknie przejrzysta woda i rybki cudne ! mi brak tylko białych :)
Oczko było powiększane , nie jestem zadowolony ze strefy głębokiej , ponieważ to niecka starego oczka a powiększyłem tylko strefę płytką. Lilie zarosną całkowicie strefę głęboką więc nie widać tego "dołku". Folia PVC piękny niebieski kolor , zakryłem go agrowłókniną , grubość 1mm. Rybek białych jest więcej ponieważ karpie koi zmieniły barwę z czerwonego na biały :roll:

Dziękuję wszystkim :tan
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Ciekawa jestem jak przeżyją Ci zimę ? Już się wiosny nie mogę doczekać, ja mam karasie ozdobne i złote orfy, niestety na koi nie odważyłam się bo mam za płytko ok 80 cm i czytałam że koi duże dorastają także u mnie za mało miejsca, ale widzę że Ty masz chyba mniejsze oczko, i ciekawa jestem, może i u mnie bym spróbowała koi :) piękne te białe :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sylwana85 pisze:Ciekawa jestem jak przeżyją Ci zimę ? Już się wiosny nie mogę doczekać, ja mam karasie ozdobne i złote orfy, niestety na koi nie odważyłam się bo mam za płytko ok 80 cm i czytałam że koi duże dorastają także u mnie za mało miejsca, ale widzę że Ty masz chyba mniejsze oczko, i ciekawa jestem, może i u mnie bym spróbowała koi :) piękne te białe :)

Koi zimują już kilka razy, przeżywalność w 100%. Ja mam "krajowe" ryby z hodowli oddalonej od mojego oczka o 12km. Nie są to rasowe kojaki na które trzeba chuchać i dmuchać. Zbiornik będę kopał większy dla koi. Kwestia dwóch sezonów ;)
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Piotrze cudowny i zadbany ogród nam pokazałeś .
Jestem pod wrażeniem :wink:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Agatko :)

Planuję coś posadzić pod ścianą domu, całkowity cień tam panuje i jest dość wilgotno (podlewanie 2-3) razy w tygodniu. Myślałem o hostach i cisach. Nie mam wcale pomysłu na to miejsce :roll:

Obrazek

W całym sezonie wegetacyjnym nawożę trawnik raz na dwa tygodnie nawozem wieloskładnikowym (granulki) rozłożonym oczywiście na mniejsze dawki. Co trzy tygodnie podaję potas w płynie. Koszenie wykonywane jest minimum 3 razy na tydzień na wysokość 2-3cm :wink: . W upalne dni ciężko jest utrzymać trawnik w dobrym stanie na glebie gliniastej. Podoba mi się efekt jaki jest ale pracuję nad tym jeszcze :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”