Brabant w suche miejsce

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Brabant w suche miejsce

Post »

Witajcie po raz kolejny.
Mam w ogrodzie trochę dużo plastiku tujowego pod nazwą Brabant i zamierzam się go pozbyć.
Jako, że choć nie trawię tej sztuczności, to jednak roślina jest roślina i serca się kraje wziąć to wywalić, choćby i Brabanta.
Dlatego mam dwa wyjścia, ale obydwa na suche miejsca:
1. Mam przy drodze naprawdę suchy kawałek działki, sa tam posadzone świerki, ale się męczą, dlatego mam dla nich inne miejsce, a zamiast nich chciałbym posadzić tam te tuje. Żywopłot puszcze na 3-4m, za płotem posadziłem sumaki, uzupełnię różą pomarszczoną, a od strony działki zasłonię na ile się da czeremcha, żeby tego plastiku nie było widać, a niech się na coś przyda.
Wytrzyma takie warunki? Gleba 5-6klasy, sucha, rzadko sam podlewam.
2. Oddam rodzicom/znajomym ale oni mają działki na piaskach, więc też raczej ekstremalne warunki, choć pod drzewa/krzewy wymieniają piasek na czarnoziem.
Które, wg Was, wyjście lepsze? Czy obydwa tak samo do kitu i co bym nie zrobił to lepiej od razu wywalić te tuje?
pierwiosnek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2012, o 23:05

Re: Brabant w suche miejsce

Post »

Ja też mam taką ziemię dodałam torfu , kompostu wymieszałam- tuje żyją i ku zazdrości sąsiadów już pierwszego roku miały przepiękny szmaragdowy kolor.Szczególnie to widać jesienią.Też nie cierpiałam tej sztuczności-zmusiła konieczność.Potrzebny był żywopłot od zaraz co zasłoni i co? Zrobiło się elegancko, nadały działce i uporządkowany charakter, a odraza zamieniła się w cichą akceptację.Wywal jak zbrzydną. ;:3
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Przytnij na kształt kuli lub innej bryły geometrycznej.Nie wyrzucaj ;) Na suchym Brabant powinien dac rade.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Pitoleusz
200p
200p

Post »

No to na wiosnę przesadzam. Mam ciąć w kulę? Tego jest z 50sztuk, a z moimi zdolnościami to lepiej od razu wyrzucić :D
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

Nie wyrzucaj.Jest aż 50 sztuk wiec będziesz miał się na czym uczyć.Najprościej wyrzucić a jak już wytniesz to będziesz z siebie zadowolony.Spróbuj Warto! :wit
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Pitoleusz
200p
200p

Post »

Ale to jako żywopłot od drogi ma robić, więc im gęściej tym lepiej, a z wyrzucaniem to żartowałem. Ale masz rację, jedna sztuka gdzie indziej już tak wyrosła, że przesadzać sensu raczej nie ma, a poćwiczyć cięcie można.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

Pamiętaj żeby po cieciu nie zniechęcać sie od razu widokiem thuji :wink: Dopiero po 2 może 3 latach będzie efekt kuli :wink: ;:7
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”