marchewa64 pisze:"Drobne kamyczki na dnie doniczki to drenaż, który umożliwia swobodny odpływa wody z bryły korzeniowej.
Stosuje się go by woda nie zalegała na dnie doniczki i nie doprowadzała do gnicia korzeni." to nie wystarczy? Niemożliwym jest znalezienie tej wielkości donicy ceramicznej z dziurami na dnie. Myślałam ze drenaż z kamyczków załatwia sprawę.
Niestety kamienie sprawy nie załatwiają. Jak koniecznie upierasz się na doniczkę ceramiczną znajdź palmową zwężaną ku dołowi i jak nie ma dziur należy je wywiercić np. wiertłem nr 10 i wiertarką. To chyba nie problem? Ziemia tragiczna do wymiany, na dno doniczki swoją drogą drenaż ma iść 2 cm warstwa, mimo wywierconych kilku otworów w dnie doniczki. Palma to
areca. Ustaw ją z dala od kaloryfera ale w jasnym stanowisku, z tym że by promienie słoneczne nie biły bezpośrednio przez szybę na liście palmy bo te mogą ulec poparzeniu. W tej sekcji jest temat na zielono
BAZA wiedzy, spis tematów o roślinach doniczkowych a w nim znajdź
- Palma, tam masz sporo tematów o problemach z palmami areca i o tym co i jak kazałem zrobić by palmy te uratować lub dalej można było uprawiać w domu.