Palma potrzebuje pomocy!

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
marchewa64
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Palma potrzebuje pomocy!

Post »

Mam już od dobrych kilku lat tą palmę. Nigdy nic się z nią nie działo aż do teraz. Od jakiegoś czasu pojawiają się żółte i brunatne plamy na jej liściach, liście opadają i są wyschnięte. Do dziś palma stała w sypialni od wschodu więc w raczej ciemnym pokoju. Przestawiłam ją do słonecznego pokoju od południa. Nie wiem niestety jaki do gatunek. Palma jest podlewana raz w tygodniu. Jest w ceramicznej doniczce bez podstawki ale w środku na dnie ma warstwy kamyczków. Proszę o pomoc! Jestem do niej bardzo przywiązana wolałabym żeby jeszcze trochę pożyła.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Palma potrzebuje pomocy!

Post »

Prosimy o mniejszy rozmiar zdjęć.
Optymalny rozmiar do zamieszczania zdjęć na Forum to 640 na 480.
Wątek przeniosłam do odpowiedniego działu ,
by łatwiej było uzyskać pomoc. :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Palma potrzebuje trzech rzeczy:
1. Doniczki "palmówki", znaczy wysokiej ( ze względu na kształt systemu korzeniowego).
2. Dobrej ziemi... bo toto mi nie wygląda...
i 3. DZIURY w dnie która umożliwia porządne podlanie i odcieknięcie nadmiaru wody.

Nie potrafię pojąć jak można uprawiać jakąś roślinkę w naczyniu bez odpływu.
marchewa64
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

"Drobne kamyczki na dnie doniczki to drenaż, który umożliwia swobodny odpływa wody z bryły korzeniowej.
Stosuje się go by woda nie zalegała na dnie doniczki i nie doprowadzała do gnicia korzeni." to nie wystarczy? Niemożliwym jest znalezienie tej wielkości donicy ceramicznej z dziurami na dnie. Myślałam ze drenaż z kamyczków załatwia sprawę.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

możesz kupić dużą donice ceramiczną jako ozdobe a do środka plastikową z podstawką.

Co ci da drenaż na dnie jak woda i tak nie odpłynie???
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marchewa64 pisze:"Drobne kamyczki na dnie doniczki to drenaż, który umożliwia swobodny odpływa wody z bryły korzeniowej.
Stosuje się go by woda nie zalegała na dnie doniczki i nie doprowadzała do gnicia korzeni." to nie wystarczy? Niemożliwym jest znalezienie tej wielkości donicy ceramicznej z dziurami na dnie. Myślałam ze drenaż z kamyczków załatwia sprawę.

Niestety kamienie sprawy nie załatwiają. Jak koniecznie upierasz się na doniczkę ceramiczną znajdź palmową zwężaną ku dołowi i jak nie ma dziur należy je wywiercić np. wiertłem nr 10 i wiertarką. To chyba nie problem? Ziemia tragiczna do wymiany, na dno doniczki swoją drogą drenaż ma iść 2 cm warstwa, mimo wywierconych kilku otworów w dnie doniczki. Palma to areca. Ustaw ją z dala od kaloryfera ale w jasnym stanowisku, z tym że by promienie słoneczne nie biły bezpośrednio przez szybę na liście palmy bo te mogą ulec poparzeniu. W tej sekcji jest temat na zielono BAZA wiedzy, spis tematów o roślinach doniczkowych a w nim znajdź - Palma, tam masz sporo tematów o problemach z palmami areca i o tym co i jak kazałem zrobić by palmy te uratować lub dalej można było uprawiać w domu. :wink:
marchewa64
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Zastosuje się do porad na pewno! Zabieram się do czytania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”