Niebieskie kwiaty często spotykane są u
miecznicy wąskolistnej - ona właśnie lubi gleby gliniasto - piaszczyste, lekko wilgotne, przepuszczalne i stanowisko słoneczne do lekkiego cienia, jest niewysoka, osiąga ok. 30 cm wysokości, rośnie w ładnych kępkach i nie sprawia problemów w uprawie. Liście są długie, wąskie i ostro zakończone. Kwitnie od maja do lipca. Jako roślinę ozdobną uprawia się też
miecznicę kalifornijską o podobnej wysokości 30 cm i równie wąskich, mieczowatych liściach mającą kwiaty w kolorze żółtym, wymagania, co do stanowiska i gleby ma podobne jak powyżej lub
miecznicę szerokolistną -miejsce słoneczne, gleba przepuszczalna, średnio wilgotna (miecznica nie może być jednak zalewana), liście wąskie i dość długie, roślina osiąga ok. 50 cm wysokości, zakwita na długich pędach, a kwiaty osadzone są licznie jeden nad drugim w kolorze bladokremowym z żółtym oczkiem. Jej odmiana 'Variegata' ma dodatkowo dekoracyjne, paskowane liście. Miecznice ładnie wyglądają na skalniakach czy obwódkach rabat oraz mogą rosnąć w donicach na balkonach i tarasach. Miałam miecznicę szerokolistną, ale gdzieś mi późną jesienią przepadła (zbyt dużo wody), zdjęcia niestety nie zrobiłam.

Rosła w lekkim półcieniu - była wyższa niż normalnie, ale kwitła dość obficie.