Pomidor kanadyjski

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomidor kanadyjski

Post »

Przed dwoma laty odszedł mój wujek, który był zapalonym ogrodnikiem.Wymieniał w czasie głębokiej komuny odmiany z Niemcami (sam był Niemcem z urodzenia).
Więc teraz do rzeczy: pomagam teraz czasem cioci przy pomidorach, i odkryłam w jej szopce z narzędziami skarby pozostawione przez wujka- koperta z napisem "pomidor kanadyjski".Nasiona wnioskuję mają dużo lat.Cy ma ktoś jakąś propozycję ich reaktywacji?Tak abym nie sknociła zwykłym posianiem.
Będę wdzięczna za każdą poradę, wskazówkę i wszystko inne też.... ;:180
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Pomidor kanadyjski

Post »

Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Moja mała uwaga do próbnego siania.

Najlepiej siłę kielkowania sprawdzić wysiewając np: na wilgotną ligninę położoną na talerzyku
(można umieścić płasko watę, na nią dać chusteczkę higieniczną i zwilżyć wszystko)
Z tym, że trzeba zachować środki higieny, takie podstawowe choć, żeby nasiona nie zapleśniały.
Taki talerzyk umieścić w ciepłym miejscu. Właściwie po kilku dniach powinny pojawić się kiełki,
ta prędkość kiełkowania pokazuje tzw. energię nasion, natomiast po trochę dłuższym czasie okaże się ile nasion wykiełkowało.
Jak masz dużo nasion to możesz wziąć do próby więcej, ale może i 10 wystarczy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniaop
W watku przytoczonym przez basow@ sa opisane moje próby z nasionami 12 i 14 letnimi.
Nie robiłem prób kiełkowania - postawiłem na tradycyjny siew i tak jak napisałem o wynikach prób wzeszło 15 szt. z 30 wysianych (12 letnich) i 9 szt. z 30 wysianych (14 letnich). Nie chciałem się "bawić" w przenoszenie z ligniny skiełkowanych nasionek aby ich nie uszkodzić.
Jak widać wyniki 50% i ok. 30% są do zaakceptowania - bo coś jednak wyrosło :D
Ważne jest jeszcze środowisko w jakim przechowywane były nasionka - u mnie leżały w oryginalnych torebkach, w domu w temperaturze pokojowej.
Myślę, że warto spróbować - może trochę dłużej będą wschodzić ale jak nie były uszkodzone/zawilgocone to powinno coś wykiełkować.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie ,że warto :D Może akurat okaże ,że jest to jakaś stara , dobra odmiana , którą warto ocalić od zapomnienia...
Pozdrawiam,Małgorzata
aniaop
200p
200p

Post »

Właśnie tak myślałam, ale czytając swego czasu wątek o starych nasionach coś było o jakimś kwasie , którym były pobudzane.Ja jestem odważną osobą, ale jakoś mnie to przeraziło.Myślę ,że spróbuję jak mówi Jerry, mam nadzieję ,że się uda i faktycznie coś wzejdzie.Dziękuję
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też bym się nie bawiła w żadne wynalazki.Posiała bym normalnie , w doniczce , w ziemi i czekała. Nie wiem , ile masz tych nasion, ale pewnie jest duża szansa ,że choć kilka wzejdzie - a wtedy , jak krzak zaowocuje , zbierzesz sobie świeże nasiona. Daj znać , czy Ci się udało :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

witaj Aniu.Czy wysiałaś już te pomidorki?
aniaop
200p
200p

Post »

Witaj, nie , nie wysiałam, myślę, że szkoda by było wyrzucić roślinki, gdyby coś wzeszło.A od stycznia do maja.....Nie trzymała bym dorosłego pomidora na oknie, męczył by się tylko.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

aniaop pisze:Witaj, nie , nie wysiałam, myślę, że szkoda by było wyrzucić roślinki, gdyby coś wzeszło.A od stycznia do maja.....Nie trzymała bym dorosłego pomidora na oknie, męczył by się tylko.
Siła kiełkowania nasion może być obniżona, i trzeba je dokładnie nawilżyć przed sianiem, najlepiej w wodzie z bardzo małym dodatkiem nawozu z azotem, albo chemicznego jak saletra, albo ekologiczna jak gnojówka. Była mowa jeszcze o kwasie giberelowym i solnym, a Kozula chyba próbowała z domestosem, a nie wiem, jakie miała wyniki.
pozdrawiam, Gunnar
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Aniaop i jak pomidorki z tych starych nasionek? wzeszło Ci cokolwiek?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Mam pomidor (a raczej nasiona) Canadian Heart, ale nie są tak stare, że się boję o kiełkowanie, nawet (bawolich) serc.
pozdrawiam, Gunnar
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Wysiej te nasionka do pojeniczka np po maśle i postaw na grzejniczku-pomidorki kiełkują w dość wyskoiej temperaturze.Tylko codziennie zdejmuj folię z pojemniczka i witrz oraz zraszaj-życzę powodzenia i czekam na relację czy Tobie coś wzejdzie
aniaop
200p
200p

Post »

Rewelacja!! Po prawie 4 tygodniach oczekiwania coś wychyliło się z ziemi ;:oj
Teraz tylko czekać co dalej będzie, co wyrośnie i jak będzie smakować.Zdam relację z postępów uprawy archeologicznej .
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

To ja chętnie będę obserwować, czekam na relacje, może jakieś zdjęcia od czasu do czasu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”