Jak podlewać aby nie przelać ?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Ratownik1
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak podlewać aby nie przelać ?

Post »

Witam. czy jest jakiś spis w sieci częstotliwości podlewania roślin doniczkowych np gdy wyjeżdżamy na wakacje lub dajemy sąsiadce na przechowanie nasze ukochane kwiatki.
Nie chodzi mi o jedną roślinkę ale generalnie jakiś zasób w sieci aby było to pod ręką . Z góry dziękuję.
Dobra zmiana. ;:333
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak podlewać aby nie przelać ?

Post »

Każda roslina wymaga indywidualnego podejścia do podlewania bo każda z nich ma różne wymagania. Nie ma ujednoliconego sposobu na podlewanie wszystkich roślin tak samo. :wink:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na częstotliwość podlewania wpływ ma nie tylko to jaki gatunek mamy pod opieką, ale też wielkość samej rośliny, wielkość doniczki, rodzaj doniczki (materiał), temperatura otoczenia...
Nie można oczekiwać gotowej listy jak często podlewać. To jest czynność przy której po prostu trzeba pobrudzić ręce - ja sprawdzam palcami czy ziemia wymaga podlania. Najczęściej rośliny giną z przelania, kiedy ktoś zbyt "troskliwie" zaczyna się nimi opiekować. Dotyczy to także wakacyjnej opieki -w upały trzeba zaglądać częściej i sprawdzać rośliny.
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Najlepiej zostawić niepodlany niż przelać. Mniejsze szkody i roślinę łatwiej uratować w razie czego. Ja patrzę pod doniczkę, czy jest skroplona wilgoć, albo czy ziemia przez dziurki wygląda na mokrą. Jeśli tak, to nie podlewam, albo tylko zraszam lekko powierzchnię ziemi, jeśli jest wyschnięta, żeby górne korzenie nie obumarły.
Co do dużych doniczek, wsadzić cieniutki patyczek (jak do szaszłyków) do samego dna, ale z wyczuciem, żeby nie przebić korzeni (zależy od rośliny, niektóre to lubią ;)) i jeśli jest w połowie mokry, to nie podlewać jeszcze.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

To jak jest w domu kilkadziesiąt doniczek to każą podnosisz :roll: ?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Tylko te lekkie ;) A Ty do każdej z tych kilkudziesięciu wsadzasz palec? ;:224
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wsadzam do sukulentów, albo też podnoszę :;230 ale nie zaglądam od spodu tylko czuję czy lekka doniczka czy ciężka.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”