Begonie - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Begonie - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Witam,
mam pytanko związane z podłożem do begonii. Drogą kupna nabyłam dwie roślinki. Poza tym, że begonie nic o nich nie wiem. Gdzieś wyczytałam, że ziemię trzeba zmieszać z piaskiem i torfem... czy to prawda? A jeśli tak to w jakich proporcjach.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc okazaną... roślinkom :)
Pozdrawiam
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Ja swoje Begonie wsadziłam do uniwersalnej ziemi do kwiatów, podlewam, zasilam jak inne rośliny doniczkowe. Mam Begonie w skrzynce już od trzech lat. Gdy pierwszy przymrozek je zetnie obcinam i wstawiam do garażu. W lutym uzupełniam ziemię, zaczynam podlewać i jak są ciepłe dni wystawiam na zewnątrz, na stałe wystawiam po 15 maja.
Tak wyglądały w połowie maja ubiegłego rokuObrazek
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Begonie (Ukośnice), dobrze rosną w samym torfie ogrodniczym.
Należy tylko je podlewać, kiedy zaczyna wysychać podłoże i regularnie nawozić.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak.... i znowu to samo :) Dwie szkoły i każda dobra jak widać. Zatem wypośrodkuję i zmieszam ziemię z torfem. Poczekamy i zobaczymy jak roślinki dadzą sobie radę :)
Znajomy trzyma je w terrarium i rosną jak oszalałe ale terrarium nie mam więc zostaje im parapet :)
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I jeszcze jedna szkoła ja użyłbym ziemi uniwersalnej zmieszanej z torfem włóknistym i kawałkami węgla drzewnego w proporcjach 2,5:1:0,5 ziemia-torf-węgiel drzewny.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Moje begonie (balkonowe, zwisające) rosną sobie w mieszance torfu i ziemi z mojego ogrodu (czyli z piaskiem ;-)). Początkowo były w samym torfie, ale torf ma specyficzną reakcję na niedobory wody ("kurczy się",odstaje od doniczki i w tym stanie pozwala wodzie przelecieć przez doniczkę a rośliny są ciągle nie podlane). W przypadku mieszanki 50% na 50% (możliwe, że w ninych proporcjach też - nie próbowałam) już tego zjawiska nie zaobserwowałam.
Czytałam TU na forum, że torf przy niedoborach wody potrafi tą wodę "wycisnąć" z rośliny - nie wiem czy to prawda! Jednak wydaje mi się, że coś w tym może być :?
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Parę lat nie mogłam się doczekać ładnych begonii - zawsze padły. W zeszłym roku w kwiaciarni od młodej sprzedawczyni dowiedziałam się, że begonie należy podlewać na podstawek a nie do góry, bo zgniją bulwy. Tak robiłam i miałam piękne całe lato do zimy. Zachęcona tym w tym roku powsadzałam kilka i zobaczymy. Jużz kwitną żółte, chociaż kupiłam czerwone - nic to - byleby rosły i kwitły pięknie.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zmieszałam ziemię z torfem pół na pół i zobaczymy jak będą rosły :) Przydałoby się im nieco słonka a to, jak na złość, schowało się za płaszczem chmur. Żeby z tego choć był deszcz to jeszcze byłby jakiś pożytek a tak to do kitu jest :(
Jak dopadnę aparat to porobię zdjęcia moich begonii i wrzucę do działu identyfikacji... ciekawa jestem co mam :)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13

Post »

Torf ogrodniczy, ma tę zaletę, że posiada odczyn kwaśny i podlewany wodą wodociągową czyli twardą, zawierającą związki wapnia, nie zmienia tak szybko odczynu na zasadowy, jak ma to miejsce w przypadku ziemi uniwersalnej. Torf, jako podłoże, korzystnie działa na rośliny kwaśnolubne, jak np. begonie, paprocie itd. Jednak nie należy dopuścić do jego zasuszenia, kiedy rośnie w nim roślina, bo wtedy skutki dla jej systemu korzeniowego są opłakane. Faktem jest, że łatwiej jest nawodnić przesuszoną ziemię uniwersalną do kwiatów, niż torf ogrodniczy.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

To wtedy pozostaje nam chyba zanurzenie doniczki w wodzie aż torf naciągnie.
A kto mi powie co to za begonię mam?Jak przyniosłam do domu to prawie wszystkie kwiatki jej poopadały ale już się coś czerwieni.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Myślę, że roślinka przeżyła szok.
Rośliny, które rosły przez lato na zewnątrz, należy stopniowo przyzwyczajać do powrotu. Z początkiem września zaczynamy od godziny pobytu w domu i każdego dnia przedłużamy pobyt o godzinę. W razie załamania pogody wnosimy rośliny na noc.
Niektóre rośliny nie lubią zmian i zżucają pąki nawet przy obróceniu doniczki.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Dzięki Dorotko...żle się wyraziłam-ona przeżyła chyba szok jak ją kupiłam :lol: ,bo po przyniesieniu ze sklepu już wkrótce pogubiła pączki.Ale widocznie już się zaaklimatyzowała :lol:
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie
Czy begonie o których piszecie to takie same jakie uprawia się w ogródkach [bulwiaste] ?
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A tak obecnie wyglądają moje begonie. Chyba im posłużyło podłoże jakie dałam bo się rozrastają :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Miłosz... raczej piszemy o begoniach domowych. Ale nie sądzę by była to wielka różnica, choć przyznaję nie mam żadnego doświadczenia z begoniami rabatowymi.
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Moje begonie i balkonowe (traktuję je sezonowo, ale w tym roku były takie śliczne że chyba przezimujemy je w piwnicy) i te domowe rosną w czystej ziemi uniwersalnej (te drugie na wschodnim oknie). Jedna ma 1,5m rozpietości. Jest umocowana na ścianie. Jak przyjadę do domu to wkleję zdjęcia bo mam jeszcze 3 inne gatunki. Jedna z nich to na pewno taka sama jak Alfy na ostatnim zdjęciu :) Od przesadzenia strasznie się rozrosła.
Ciekawe, u mnie wszystko włącznie z kaktusami rośnie w zwykłej uniwersalnej ziemi i jest równo podlewane odżywką do kwiatów kwitnących (kaktusy rzadziej) i rośnie w tempie zastraszającym.. Ciekawe co by się stało jakbym to poprzesadzała do takiej ziemi w jakieś ponoc najlepiej rośnie :shock:

Wiecie jak sie zimuje begonie balkonowe, takie dokładnie jak Doroty T. wystarczy jak je wrzuce na zimę do piwnicy? Jest tam jasno i chłodno. Jak podlewać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”