Monitoring ogrodu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sie 2010, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Monitoring ogrodu

Post »

Witam.Po ostatnim włamaniu do altany i nie wykryciu sprawcy (protokół Policji). Postanowiłem założyć monitoring.
Warunki techniczne
-działka jest zelektryfikowana
-odległość w linii prostej do domu ok 3 000 metrów
-po drodze przeszkody osiedle (domy 4 piętrowe)
-za ogrodzeniem ogrodu położony jest kabel światłowodowy telefonii "Dialog"

Sieć bezprzewodowa WLAN z antenami kierunkowymi będzie działać ,ale tylko do granicy osiedla.
instrukcja działania -

Nie rozmawiałem jeszcze z przedstawicielem Dialogu czy byłaby możliwość skorzystania z sieci i jakie są koszty.
Może ktoś ma inne rozwiązanie.Wszystkiego najlepszego w Starym 2011 i Nowym 2012 Roku.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 23:08 przez Karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: link reklamujący do sprzedawcy usunęłam
11krzych

Re: Monitoring ogrodu

Post »

Temat jest interesujący. Co prawda nadaje się na trochę inne forum, ale można pociągnąć dyskusję i tutaj. Widzę kilka zagadnień do przedyskutowania w tym wątku.

Montować monitoring z kamerami czy system alarmowy przeciwłamaniowy ?
System łączności i sposób powiadamiania o naruszeniu obiektu.
Mam koncepcję, ale muszę jeszcze przemyśleć to i owo zanim się podzielę spostrzeżeniami.
sadrak
50p
50p
Od: 16 mar 2011, o 14:12

Post »

Główne pytanie to na jakim poziomie ochrony (powiadomienia) Ci zależy. Najprostszy będzie alarm + powiadomienie GSM (do prostego alarmu wystarczy sam moduł GSM), tylko czy odważysz się biec w nocy przez ogródki działkowe szukać złodzieja? Jeśli złodziej będzie odważny i założy że ma dużo czasu zanim ktoś się pojawi, to ukradnie Ci również monitoring :).
11krzych

Post »

Też myślałem o module GSM. Na działkach nie ma problemu z zawodowymi złodziejami. Bezdomni się włamią i mieszkają (czyt. sikają) w domku. Albo łebki miejscowe wyrwią drzwi i zdemolują wnętrze bo się nudzą. Zdarzy się też menel-złomiarz, który nie weźmie wagi elektronicznej , ale szalkową owszem, bo waży ćwiartkę mamrota.
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

11krzych pisze:Temat jest interesujący. Co prawda nadaje się na trochę inne forum, ale można pociągnąć dyskusję i tutaj. Widzę kilka zagadnień do przedyskutowania w tym wątku.

Montować monitoring z kamerami czy system alarmowy przeciwwłamaniowy ?
System łączności i sposób powiadamiania o naruszeniu obiektu.
Mam koncepcję, ale muszę jeszcze przemyśleć to i owo zanim się podzielę spostrzeżeniami.
Witam.Chciałem to umieścić w elektrodzie ,ale na tym forum jest dużo działkowców. A działkowcy to ludzie wszechstronni i na elektronice też się znają. Może uporządkuję swoje oczekiwania i podzielę się tym to co wiem na ten temat .
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam.Sadrak i 11krzych.Może niektóre przedstawione przeze mnie rozwiązanie będą głupie,niemożliwe i absurdalne ale je przedstawię -od czegoś trzeba zacząć. Może podzielę zabezpieczenia przed złodziejami na dwie grupy (monitoring i alarmy).
1.Alarmy z powiadomieniem przez sieć GSM
- Są w sprzedaży gotowe z wyjściem na 8 numerów (od 1500 zł) .Lecz myślę o wykorzystaniu starych telefonów komórkowych .Na drzwiach i oknach umieścić czujniki i połączyć to z telefonem komórkowym aby został wysłany sygnał na mój telefon.
2.Monitoring
-Wykorzystując stary PC podłączyć kamerki (dzień,noc) i czujniki ruchu.Niektóre kamerki bezprzewodowe mają zasięg do 200 m .Na bazie jednego komputera można monitorować spory obszar.Po włączeniu się nagrywania można na drugi dzień zobaczyć na dysku kto był intruzem.
-z bieżącym podglądem WLAN (kamerki i antena przekaźnika )Są takie anteny kierunkowe po.ok 250 zł. Ale..między anteną nadawczą a odbiorczą nie może być przeszkód . Chyba ,że zainteresowana osoba mieszka na obrzeżach osiedla i można u niej zainstalować antenę odbiorczą .
Tylko pozostaje otworzyć stronę z monitoringiem ogrodu.Są też darmowe programy do obsługi monitoringu.
Tyle moich fantazji.Dzięki za zainteresowaniem się tematem.Pozdrowienia w Nowym Roku.
11krzych

Post »

Rozwiązanie z anteną jest najlepsze, ale mało kto ma działkę widoczną z balkonu.

Ad 2.
Pełna zgoda. Kompa trzeba dobrze ukryć, żeby nie zniknął razem z zapisanym monitoringiem. Można też kupić internet mobilny i wysyłać co którąś klatkę filmu na domowego kompa. Dostępny jest już darmowy mobilny net z aero2, ale ma niski transfer. Przy okazji będzie net na działce.
Ad 1.
Drogie rozwiązanie. Można kupić moduł GSM z wbudowanym telefonem za 300 stówki ale nie wiem czy wymaga to jeszcze jakiejś centralki, czy wystarczy tylko wpiąć kontaktrony w ten moduł.
Jak masz jakieś schematy, którym warto się przyjrzeć, to daj linki.
11krzych

Post »

Dzięki, na pewno się komuś przyda, bo po polsku i obrazkowo.
Mnie chodziło o schematy z modułem GSM. Też poszukam, jak coś sensownego znajdę, to dam linka.

Pozdrawiam,
Krzysiek.

Znalazłem coś tańszego niż 1500: alarm SMS albo to. Szukam dalej czegoś, co można zrobić samemu, może mi się uda zejść z kosztem do 100. Telefon GSM mam i to nie jeden.
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam.
Napisałem do firmy która produkuje alarmy na bazie GSM z zapytaniem.
Czy nie mają rozwiązań prostych i tanich alarmów.Składających się z czujnika lub 2-3 czujników i telefonu komórkowego.Pozdrowienia.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Ciekawy jestem,co dalej jak się złodzieja wymonitoruje na gorącym uczynku? Zakopać za ogrodzeniem,czy zgłosić na pogotowie,że ktoś biega z widłami....wplecach.A co będzie jak złodziej
ma gazrurkę z kolankiem?
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam.Wzywa się policję - w tamtym roku raz tak zrobiłem.Mogę zapewnić to nie jest milicja z lat siedemdziesiątych .Działają profesjonalnie.
mirzan
---

Post »

Milicjanci spałowali by klienta i drugi raz wlazłby do kogoś innego.A Policjanci spiszą dane i puszczą
do domu,bo mała szkodliwosć czynu.I dopiero będzie zły.
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

I tu się nie zgodzę.Włamanie traktowane jest jako włamanie czy do willi czy do altany.Straty są przeważnie pow 200 zł (kwota graniczna). W moim przypadku straty były większe. Zrobiono zdjęcia ,z kilku miejsc pobrano odciski palców.Protokołu był bite trzy strony ze szczegółowym opisem utraconych przedmiotów.Wytłumaczono mi procedurę.Jeżeli do pięciu dni nie złapią sprawcy-sprawę się umarza.Dostałem taki dokument.Do miesiąca trwają prace daktyloskopijne -porównywanie z posiadanymi już w bazie.W przypadku ustalenia sprawcy na podstawie linii papilarnych -sprawa zostaje odwieszona.Jeżeli sprawcą okaże się działkowicz .nie trzeba go pałować i nadziewać na widły.Zgodnie z Regulaminem ROD-zostaje pozbawiony działki bez żadnego odszkodowania.
A z działką jest tak jak z dziewczyną gdy chłopak jest w wojsku.Trzeba doglądać bo zrobią to inni.
Dużo pozytywnych myśli w 2012 roku.
mirzan
---

Post »

Tak, dają nawet dokument z informacją,ze możesz wnieść zażalenie na czynności śledztwa.Pracowici w tej Legnicy policjanci,tak dokładnie badają i informują.Szkoda czasu
na zgłaszanie,nie licz na wykrycie.Miałem taki ogród,że złoedzieje wiedzieli lepiej niż ja,gdzie co rośnie.A złodziei można było na kategorie podzielić,tyle tego było.Złomiarze,łamali widly,szpadle,
grabie,zdejmowali drut z malin.Głodomory,zeżarli nawet niedojrzały winogron,co nie zjedli,poniszczyli.
Fachowcy,umieli odczytać łacińskie nazwy na etykietach roślin,potrafili wynaleźć pochowane
po krzakach rośliny.Po zgłoszeniu przychodziło pismo,jak bardzo się władza napracowała,a sprawcy
nie zostali wykryci.
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam.Wracając do tematu.Postanowiłem spróbować poznać bliżej telefon komórkowy i metodą prób i błędów spróbować zainicjować połączenie telefoniczne wysyłając impuls bezpośrednio ze źródła prądu.Najlepszym miejscem będzie druk pod przyciskiem wywołania numerów (ostatnie połączenia) - jeden impuls uruchamia połączenie.Tylko muszę pomierzyć wielkości prądów jakie inicjują połączenie.Miłego dnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”