Storczykowo - początki :)

Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Storczykowo - początki :)

Post »

Zainspirowana zdjęciami użytkowników oraz dzięki wątkowi Vito na temat zdjęć postanowiłam założyć swój własny temat :)
Co prawda Falków jest sporo ,ale tylko niektóre kwitną :) W miarę przybywania nowych kwiatów i o ile czas oczywiście pozwoli postaram się wklejać nowości :)

Troszkę starszych zdjęć :

Obrazek

Mikro kwiatki - ten wydal keiki ...ale po raz kolejny zbiera się do kwitnienia :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Re: Storczykowo - początki :)

Post »

I dzisiejsze aktualne kwitnienia :)

Nieaktywne linki do zdjęć usunięto/wanda

Byłabym wdzięczna za rady co do zdjęć :) cały czas się uczę i chciałabym,żeby zdjęcia były coraz lepsze :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sandro, fajnie,że pokazałaś swoje skarby. Ten o ciekawie poskładanych płatkach to forma peloric - w wyniku mutacji otrzymuje się takie cudaczki. Niestety nie zawsze pozostaje ta mutacja na trwałe i w kolejnym/ch kwietnieniu/niach może wrócić do normalnego wyglądu ale może też raz kwitnąć tak a raz normalnie. U mnie jest podobnie zmutowany i ma dwa stare pędy a teraz urósł mu jeden nowy więc jestem ciekawa jakie będą kwiaty na tym nowym pędzie.

Ciekawy jest też ten z mikro-kwiatami - chyba miał za jednego z rodziców Phal. equestrisa :D
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Merghen kliknęłam sobie w google i faktycznie jakieś powiązanie może mieć :) Pamiętam ,że był zdecydowanie droższy niż Falki aktualnie są w sklepach .... ale to było jeszcze zanim 'mania' storczykowa w marketach zapanowała :) Czekam aż znowu zakwitnie, chociaż myślałam ,że po wydaniu Keiki już nic z tego nie będzie , a tu cyk i jest pęd kwiatowy :)

Peloric też ma nowy pęd kwiatowy , skoro jest tak jak piszesz to będę patrzyła co się 'wykluje' :) Jedyny w swoim rodzaju był ....a zapłaciłam za te dwie nowości aż 12.50 sztuka :;230 bo mieliśmy otwarcie LM wczoraj ...no i oczywiście z pustymi rękoma wyjść nie mogłam :;230
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Pewnie,że nie mogłaś wyjść z pustymi rękami - to się przecież nie godzi.

A to,że ten equestrisopodobny musi mieć jakieś powiązania z Phal.equestris świadczy keiki - one lubią tworzyć keiki i często mogą rosnąć jako piętrowe i kwitnąć zarówno na roślinie matecznej jak i przychówku jednocześnie.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

kurczę to szkoda,że byłam zmuszona keika oddzielić ...może i mi by coś piętrowego wyszło-ale niestety kotka miała inną wizję wyglądu moich kwiatków ;) za to przy następnym (oby) nowym przyroście nie będę go ruszała....może i mi piętrowiec wyjdzie :heja
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne storczyki i robisz ciekawe zdjęcia ;)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Dziękuję :) Mam nadzieję ,że po nowym roku dojdą nowe z nowymi nabytkami :D
KaPaJo

Post »

Bardzo dorodne kwitnienia.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Białe też zaczynają kwitnąć :)

Obrazek

Obrazek

I maluszek mini - jedyny kwiatek z kupionego do odratowania , opadł po 2 dniach w domu :) Ale widzę,że na pędzie coś się dzieje to czekam na kolejne pączki :)

Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Mam pytanie do znawców tematu - Czy Falka można trzymać w koszykach tak jak Vandy? Największy biały jest już tak duży ,że w żadnej doniczce nie mogę go stabilnie utrzymać i cały czas się przewraca...wymyśliłam koszyk w powietrzu ,ale nie wiem czy tak da radę go utrzymać?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Witaj :) Twoje kolekcyjka falenopsisów jest całkiem spora :) Widzę część takich, jakie ja sama posiadam/posiadałam. Szczególnie wpadł mi w oko żółty- miałam identycznego i bardzo go lubiłam :)

Co do Twojego pytania- uprawiałam Phal. w różny sposób, część się sprawdziło- część nie. Kilka eksperymentów zakończyło się wraz z nadejściem choroby storczyków.

Phal. w koszu miałby szansę przeżycia, ale będziesz musiała go często namaczać- dla wand jest to co 2-3 dni, zależnie od warunków mieszkania. Na pewno z tego powodu lepiej byłoby, gdyby w koszu znalazłoby się podłoże- dłużej trzyma wilgoć, przez co nie trzeba rośliny częściej podlewać. Jeśli z niego zrezygnujesz, zostawisz nazwijmy to suche korzenie plus koszyk- to utrzymanie jej w takich warunkach będzie trudniejsze, ale wykonalne.
Realniej widziałabym to tak:
ObrazekObrazek,
niż tak:
Obrazek
* zdjęcia ze stron orchidsklepik.pl i floraforum.eu

Co Ci szkodzi poeksperymentować? Do odważnych świat należy :)
Pozdrawiam!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Dzięki Kamila ! :) Myślałam właśnie o koszyku ale z grubym podłożem dla utrzymania wilgoci - więc kilka kawałków kory dość dużych, chipsy kokosowe ,grubszy keramzyt i ewentualnie trochę mchu ... Zobaczymy :D Na razie nigdzie nie mogę dostać spanghum :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Sandro, a szukałaś w Leroy Merlin? Kiedyś tam kupowałam :)

Jeśli zdecydujesz się poeksperymentować, chętnie obejrzę efekty :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Szukałam,ale u nas otworzyli go raptem kilka dni temu i jeszcze wszystkiego nie ma :) Ale rozmawiałam z ludźmi z ogrodniczego i wszelkie dodatki do kwiatów będą koło połowy/końca stycznia :) Więc jeszcze trochę poczekam :lol:
I przy okazji mam pytanie do innych niż doniczkowe upraw -

Mam małego keika od Falka , tego z drobnymi kwiatkami w typie equestrisa ...i nijak nie rośnie - próbowałam już zwykłego podłoża, słoika , ratowania w żwirku i nic...korzenie w miejscu i nowych liści brak.... i wymyśliłam podkładkę - ale do tego też muszę mieć mech.

Czy te typy falków da radę uprawiać na korze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”