Lampy do doświetlania roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p
Od: 15 sty 2006, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Lampy do doświetlania roślin

Post »

Czy ktoś mógłby mi doradzić jakimi najtańszymi lampami można doświetlac rośliny?
Dociekliwy

Post »

Odpowiedż sama ciśnie się na usta że energooszczędnymi .

Pozostaje tylko sama kwestia kosztów zakupu tych lamp oraz pytanie czy ten zakup będzie służył przez jeden sezon czy też jest to inwestycja wieloletnia .

Jeżeli tylko na jeden sezon to absolutnie odpada sens inwestowania w lampy energooszczędne , ale jeżeli wieloletnia to zakup tych lamp ma sens .
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p

Post »

Chodzi mi o to, że ja nic nie wiem na ten temat. Słyszałam, że istnieją takie lampy ale na tym moja wiedza sie kończy. Zastanawiam się, czy dałoby się zamontować coś takiego nad stołem w piwnicy. Więc chodzi mi o coś małego. (większego niz do akwarium ale mniejszego niż do szklarni). Gdzie kupuje się takie lampy? I ile mniej wiecej kosztują?
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pisał już o tym bodajże Janusz z pogotowia ogrodniczego. O wydłużaniu dnia światłem (czy coś takiego).
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Tak pisał w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=81
ale nie ma tam odpowiedzi na zadane pytanie.
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Post »

Wszystko jest uzależnione od tego jakiej mocy ma być żarówka i od firmy produkującej te żarówki .
Dociekliwy

Post »

alenaa pisze:Zastanawiam się, czy dałoby się zamontować coś takiego nad stołem w piwnicy. Więc chodzi mi o coś małego. Gdzie kupuje się takie lampy?
Owszem da się zamontować , wystarczy gwóżdż wbity w sufit , najprostsza oprawka z dużym gwintem (do której wkręca się wspomnianą żarówkę ) z przymocowanym dwużyłowym przewodem , na drugim końcu tego przewodu wtyczka włączona do gniazdka - i wszystko gra .

Spotkałem się z żarówkami o mocy 7W - to chyba daje ok. 25W normalnej żarówki i kosztuje ( gorszej firmy ) ok. 3zł

Można ją kupić w sklepach z narzędziami , sprzętem elektrycznym , lampami , w dużych sklepach typu : Brico Marche , Kaufland , ........ , a spotkałem się także że sprzedawali je w kiosku "Ruchu ".
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p

Post »

Dociekliwy - jaka żarówka? przecież nie taka jaką używam w lampce na biurku. Przecież tu chodzi o odpowiednią barwę światła i wiele innych czynników.
Dociekliwy

Post »

alenaa pisze:przecież nie taka jaką używam w lampce na biurku.

Gdzie Ty słyszałaś , że do doświetlania roślin potrzebne są jakieś specjalistyczne żarówki , dające światło o niewiadomo jakich właściwościach ? Jaką barwę ? Jakie czynniki ?

Każda żarówka w tym wypadku będzie dobra , lecz najbardziej oszczędnościowa będzie energooszczędna !
Dociekliwy

Post »

Zastosuj sobie żarówki ultrafioletowe lub żarówki wywołujące podczerwień jak uważasz

i życzę ci powodzenia w uprawach . Tak uprzejmej Pani to wątpię żeby po tym poście jeszcze ktoś chciał cokolwiek doradzać . Pa ! ;:100
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p

Post »

Przepraszam jeżeli kogoś uraziłam. Nie to było moim zamiarem, ale dociekliwy pomysl sam jakie ty mi rady dajesz. Zebym kupila zwykłą żarówkę i powiesiła ją na gwożdziu? To po do Was piszę? Za takie rady to ja dziękuję. Powiedz czy próbowałe kiedyś coś takiego i coś ci wyrosło? Daj spokój, bo to jest śmieszne. Oczywiście, ze do uprawy roślin stosuje sie inne lampy niż te używane w domu. Myślałam, że jak się wypowiadacie na forum to wiecie wiecej ode mnie. Dawałeś mi rady jakbym była niedorozwinięta.
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p

Post »

I jeszcze jedno - światło podczerwone i ultrafiolet, to z tego co wiem nie ma wpływu na fotosynteze. :D Więc takich lamp też nie szukam
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Po co od razu taka nerwowa atmosfera. Ja uważam że doradzam w takich sprawach w których mam doświadczenie. Dlatego nie biore udziału we wszystkich wątkach tylko w tych gdzie moge podzielic sie swoim doświadczeniem.
Podaj mi więcej szczegółów co masz zamiar uprawiać na jakiej powierzchni ,
(bo przedział pomiędzy akwarium a szklarnią np 30 m2 jest znaczny) a obliczymy ilośc światła potrzebnego do do optymalnej fotosyntezy,i wtedy dopiero można pomyśleć o żarówkach.
U mnie poniewiera się ok 50 (150Wat)

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p

Post »

W tej chwili mam stół o wielkości 1,5 m x4m, a w przyszłym roku bedzie wiecej.Uprawiam fuksje - głównie w formie piennej.Lampy potrzebne mi sa aby przyspieszyc wegetacje i co za tym idzie kwitnienie. Także pobieranie sadzonek powinno być z matecznika, który wczesniej był w chłodniejszej temperaturze ale w pełnym oświetleniu. Myślałam o zastosowaniu kilku lamp akwariowych, ale nie wiem czy są one odpowiednie do roślin lądowych. A zwykłe swietlówki? Nie wiem ile potrzebuję wat ani na jakiej wysokości powinnam umieścić lampy. Jak oblicza się ilośc światła potrzebnego do optymalnej fotosyntezy?
Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

alenaa pisze:W tej chwili mam stół o wielkości 1,5 m x4m, a w przyszłym roku bedzie wiecej.Uprawiam fuksje - głównie w formie piennej.Lampy potrzebne mi sa aby przyspieszyc wegetacje i co za tym idzie kwitnienie. Także pobieranie sadzonek powinno być z matecznika, który wczesniej był w chłodniejszej temperaturze ale w pełnym oświetleniu. Myślałam o zastosowaniu kilku lamp akwariowych, ale nie wiem czy są one odpowiednie do roślin lądowych. A zwykłe swietlówki? Nie wiem ile potrzebuję wat ani na jakiej wysokości powinnam umieścić lampy. Jak oblicza się ilośc światła potrzebnego do optymalnej fotosyntezy?
Dzięki za odpowiedź
Lampa Sodowa SON-T 400W E40 AGRO(ok.80 zł)to aktualnie najlepsza lampa do doświetlania roślin o wysokim spektrum "światła niebieskiego" .
Nie wiem czy posiadasz oprawy do takich lamp (koszt ok 300 zł)
od oprawy i odbłyśnika zależy ich ilośc
1-2 szt na tę powierzchnię/6m2
natomiast lampy żarowo-rtęciowe musiałyby być umieszczone 250W(80 cm) 400W (120 cm) nad roślinami i 1 lampa na 1m2
Reasumując
doświetlanie wyjdzie ci dość drogo chyba że będziesz to robiła przez kilka lat i więcej.
Doświetlanie w piwnicy będzie dużo droższe niż w szklarni
policz 16x 400 w 6,5 kW/dzień x 2lampy 13 kW/doba a w szklarni 5 kW/doba
Ja bym wolał kupić sadzonkę

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”