Rozmnażanie storczyków
Rozmnażanie storczyków
Mam małe pytanko. Czy falenopsisy można jakoś rozmnożyć? Mam ich trochę w swojej kolekcji i chciałabym się jakoś podzielić z bliskimi.
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: rozmnażanie storczyków
Nie ma metod, żeby rozmnożyć falenopsisa "na zawolanie" (przynajmniej w domowych warunkach). Trzeba poczekać, może z dobrej woli wypuści keiki- czyli malą roślinke na pędzie lub obok rośliny matecznej tzw. basal keiki. Można na allegro kupic jedynie keiki paste, którą smaruje się uśpione oczka i po jakimś czasie pojawia się keiki.
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Albo i nie pojawią. Szansa przy stosowaniu keiki paste jest 50/50.
Ja gdzieś czytałam na forum, że zamiast keiki paste można zastosować ukorzeniacz z wazeliną (wazelina po to by ukorzeniacz trzymał się na przygotowanym wcześniej uśpionym oczku). Nie jestem jednak pewna czy wymuszanie w ten sposób wytworzenia keiki przez roślinę jest dla niej dobre...
A poza czekaniem na keiki, niektórzy forumowicze próbowali rozmnażać storczyki przez nasiona uzyskane z zapylonego kwiata. Ta metoda jednak wymaga specjalistycznego sprzętu i sporej wiedzy.
Polecam przeszukanie forum, bo obawiam się że ten wątek zostanie niedługo zamknięty. Na forum było już parę tematów tego typu i nie ma potrzeby mnożenia bytów
A poza czekaniem na keiki, niektórzy forumowicze próbowali rozmnażać storczyki przez nasiona uzyskane z zapylonego kwiata. Ta metoda jednak wymaga specjalistycznego sprzętu i sporej wiedzy.
Polecam przeszukanie forum, bo obawiam się że ten wątek zostanie niedługo zamknięty. Na forum było już parę tematów tego typu i nie ma potrzeby mnożenia bytów

Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Używalam pasty keiki i osobiście już więcej jej nie użyję - nie dość,że nie pojawiło się żadne keiki to jeszcze osłabiła ona storczyki. Poza tym pędy kwiatowe były takie zdeformowane i przez to nieestetyczne. Chęć tworzenia keiki zależy nie tylko od dawki hormonów ale też od ilości światła i genetycznych skłonności - np. krzyźówki z Phal. equestris są chętniejsze do wydawania dzieci a inne już takiej ochoty nie mają. Większość z nas ma Phalaenopsisy hybrydy o nieznanych rodzicach więc możemy bardziej zaszkodzić storczykowi niż zachęcić go do 'macierzyństwa'.
Jest inny sposób na basal keiki. Za jakiś czas będę odmładzać jednego z moich phalaenopsisów to postaram się zrobić fotorelację. Ale z ostatniego odmładzania innego phalaenopsisa hybrydę mam jednego basal keiki oprócz dorosłego okazu.
Jest inny sposób na basal keiki. Za jakiś czas będę odmładzać jednego z moich phalaenopsisów to postaram się zrobić fotorelację. Ale z ostatniego odmładzania innego phalaenopsisa hybrydę mam jednego basal keiki oprócz dorosłego okazu.
- vito157
- Kontakt:
Opis tej metody znajdziesz m.in. w moim wątku. Link w stopce.Bogusz_85 pisze:Ja gdzieś czytałam na forum, że zamiast keiki paste można zastosować ukorzeniacz z wazeliną (wazelina po to by ukorzeniacz trzymał się na przygotowanym wcześniej uśpionym oczku).
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
Pokusiłem się zapylić storczyka. Po tygodniu kwiaty zwiędły i nawet zaczęły więdnąć nierozkwitnięte pąki. Wyrasta kolejny pęd kwiatowy czy pąki na nim też będą więdły?
- vito157
- Kontakt:
Masz świadomość, że rozmnożenie storczyków z nasion w warunkach amatorskich jest prawie niemożliwe?
-
- 200p
No właśnie teraz już mam i żałuję, że się za to wziąłem.
- vito157
- Kontakt:
Gdzieś wyczytałem, że próbowano wysiewać nasiona w te same doniczki, w których już rosną storczyki i jakiś-tam niewielki odsetek wschodów był...
[quote="albercik"]No i jeden się zapylił 
Ciekawy widok,do tej pory widziałam strąki nasienne storczyków tylko na zdjęciach z jakichś profesjonalnych upraw.Nawet jeśli nie uda Ci się poprowadzić dalej tego doświadczenia i wykiełkować nasion,a następnie wyhodować własnej krzyżówki to samo obserwowanie dojrzewania owocu będzie interesujące.Mam nadzieję,że pokażesz za jakiś czas co się dalej działo
Gratuluję i powodzenia.

Ciekawy widok,do tej pory widziałam strąki nasienne storczyków tylko na zdjęciach z jakichś profesjonalnych upraw.Nawet jeśli nie uda Ci się poprowadzić dalej tego doświadczenia i wykiełkować nasion,a następnie wyhodować własnej krzyżówki to samo obserwowanie dojrzewania owocu będzie interesujące.Mam nadzieję,że pokażesz za jakiś czas co się dalej działo

Martika
-
- 200p
Pyłek pobrałem z tego (jak widać dużo kwiatków stracił po zabraniu pyłku) i jeszcze z różowego, który zapylił nie wiadomo 

Aha!czyli ojciec nieznany,ciekawe jakie byłyby kwiaty (a może będą
)
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Martika