Szybko rosnące kaktusy
Szybko rosnące kaktusy
Witam,
Mam 13 lat i kolekcjonuje kaktusy mam kilkanaście gatunków i mam do was 3 pytanka :
1. Jakie kaktusy szybko rosną ?
2. czy kaktusy mogą stać na biurku które stoi 1 m od okna,
biurko jest dobrze nasłonecznione.
Mam 13 lat i kolekcjonuje kaktusy mam kilkanaście gatunków i mam do was 3 pytanka :
1. Jakie kaktusy szybko rosną ?
2. czy kaktusy mogą stać na biurku które stoi 1 m od okna,
biurko jest dobrze nasłonecznione.
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szybko rosnące kaktusy
Witam.
Obecnie jest tzw. okres spoczynku kaktusów,czyli możliwie jasne i chłodne miejsce i na sucho - to tak ogólnie.
Najpierw trzeba poznać nazwy Twoich kaktusów,czyli rodzaj i gatunek,by coś doradzić.
Szybko rosnący kaktus to pojęcie względne - na wysokość ( kolumnowe ),czy w obwodzie ( kuliste ).
Dla jednego dużo to 5 mm,a dla drugiego dużo to 50 cm. Pytania bardzo ogólne, a temat rzeka.
Najlepiej wstaw zdjęcie z nazwą każdego kaktusa.
Obecnie jest tzw. okres spoczynku kaktusów,czyli możliwie jasne i chłodne miejsce i na sucho - to tak ogólnie.
Najpierw trzeba poznać nazwy Twoich kaktusów,czyli rodzaj i gatunek,by coś doradzić.
Szybko rosnący kaktus to pojęcie względne - na wysokość ( kolumnowe ),czy w obwodzie ( kuliste ).
Dla jednego dużo to 5 mm,a dla drugiego dużo to 50 cm. Pytania bardzo ogólne, a temat rzeka.
Najlepiej wstaw zdjęcie z nazwą każdego kaktusa.
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polecam Selenicereus grandiflorus lub choćby Hylocereus undatus czy nawet epifila. Mają pokaźne przyrosty roczne
.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście, że nie. Na pewno będzie za mało światła.hadess pisze:2. czy kaktusy mogą stać na biurku które stoi 1 m od okna,
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Czemu nie mogą stać na biurku? Nie ogarniam... Osobiście zimuję roślinki w ciemnicy, część w pudełkach kartonowych, ważne by kaktusy miały sucho i w miarę niższą temperaturę. To też zależy jakie kaktusy posiadasz, ciepłoluby lubią wyższa temperaturę. Inne kaktusy jak np. rodzaj Astrophytum zimuję w temperaturze powyżej 20 stopni i nic im się nie dzieje, nie wyciągają się, nie mają problemów z kwitnieniem w sezonie, mimo, że temperatura na zimowisku czasami dochodzi do 30 stopni... Każdy z nas ma indywidualne sposoby na zimowanie swoich roślin i każdy robi co może by te nasze roślinki jakoś tam przezimować.
Co do kaktusów szybko rosnących:
Zależy jakie możesz im warunki zapewnić. W miarę szybko rosną mamilarie, większość łatwo zakwita. Mimo, że nie są to jakieś wielkie kaktusy, to polecam, jeśli oczywiście masz warunki do ich hodowli.
Ewentualnie możesz hodować cereusy, ale one potrzebują dużo słoneczka.
Pozdrawiam!
Co do kaktusów szybko rosnących:
Zależy jakie możesz im warunki zapewnić. W miarę szybko rosną mamilarie, większość łatwo zakwita. Mimo, że nie są to jakieś wielkie kaktusy, to polecam, jeśli oczywiście masz warunki do ich hodowli.
Ewentualnie możesz hodować cereusy, ale one potrzebują dużo słoneczka.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Darek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jeśli kaktusy mają zimować na biurku to będzie im za ciepło. Jeśli mają rosnąć w czasie sezonu na biurku to będzie im za ciemno. Czy coś jeszcze jest niejasne? Biurko to dobre miejsce dla zeszytów, książek i długopisów. Dla roślin nie nadaje się. Sugeruję używać różnych sprzętów domowych zgodnie z ich przeznaczeniem.darekcn42 pisze:Czemu nie mogą stać na biurku?
A jak ktoś chce widzieć swoje roślinki za każdym razem jak odrabia lekcje to niech wstawi sobie w ramkę ich fotkę i ustawi na biurku lub powiesi na ścianie. Sprawdza się i nie szkodzi roślinkom.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Osobiście mam do wyboru zimować astro w temperaturze poniżej 10 stopni, albo 20-30 stopni, ale dla pewności wybieram drugą opcję i się nie zrażam tym co mówią książki. Nie mam wyboru i zimuję tak jak zimuję, na stole przy grzejniku, ale jakoś nie widzę, żeby im coś nie odpowiadało, wszystko ok, kwitnąć, kwitną... Rosnąć nie rosną, więc po co mam w ogóle coś kombinować?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Gatunków kaktusów w zależności od autora jest od 1500 do 2500. Z tego w rodzaju Astrophytum są całe 4 gatunki. Zatem piszesz w najlepszym razie o 0,27% całości rodziny Cactaceae. Generalnie kaktusy by zakwitnąć w ~95% przypadków wymagają temperatury rzędu 8-12*C i takie warunki należy im zapewnić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dzięki za informacje , wszystkie moje kaktusy stoją na oknie jest ich 15 na oknie zostało niewiele miejsca więc pytałem o biurko
a co do tych "szybko rosnących" kaktusów to pytanie dotyczyło tych kolumnowców i okrągłych
a co do tych "szybko rosnących" kaktusów to pytanie dotyczyło tych kolumnowców i okrągłych