Co z tym kaktusem?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co z tym kaktusem?

Post »

Witam, kiedyś kupiliśmy malutkiego kaktusika, ale od pewnego momentu zaczął rosnąć bardzo szybko.
Teraz wygląda tak: Obrazek.Problem polega na tym - jak długo jeszcze będzie rósł (teraz ma wysokość ponad 60 cm i ciągle rośnie), nie możemy dla niego znaleźć miejsca i odpowiednich podpórek. Na parapecie mu ciasno, a jak pędy będą zwisać to się urwą.
A może coś trzeba zrobić (nie wiem uciąć, urwać etc) żeby zamiast w wysokość poszedł w grubość? Nie mamy doświadczenia z kaktusami, więc prośba o pomoc ;:14 .
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Re: Co z tym kaktusem?

Post »

To sukulent - nie kaktus, kleinia stapeliformis var. minor. Bardzo ładny i duży okaz :) . Można go skracać w celu uzyskania sadzonek, ale w "grubość" na pewno nie pójdzie. Taka jego uroda :) .
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź. Problem mam nadal. Sadzonek nie potrzebuję i nadal nie wiem jak go hodować ;:14 . Czy budować jakieś rusztowanie, czy może postawić donicę wyżej i pozwolić pędom zwisać swobodnie. Ale jest obawa ich połamania :roll:. A może on czasami kwitnie?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Andrzejku! Wrzuć nazwę do wyszukiwarki. Ja tak zrobiłam, i co się naoglądałam to moje. Stron polskich nie zauważyłam, ale można zrobić automatyczne tłumaczenie, z którego na początku trudno coś zrozumieć, ale z czasem zaczyna się pojmować.
Waleria
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Waleria pisze:Andrzejku! Wrzuć nazwę do wyszukiwarki. Ja tak zrobiłam, i co się naoglądałam to moje. Stron polskich nie zauważyłam, ale można zrobić automatyczne tłumaczenie, z którego na początku trudno coś zrozumieć, ale z czasem zaczyna się pojmować.
Dzięki za radę. Akurat obcych języków się nie boję, angielski znam, więc trochę poczytałem i pooglądałem. Nasz sukulent może kwitnąć latem, czy będzie - zobaczymy. Ze zdjęć widać, że najlepiej zrobić mu troche miejsca i po prostu poplątać. Można też uszczyknąc pędy, w tych miejscach powinien sie rozdzielać.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”