co to za kaktus - stan zdrowia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lis 2011, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
co to za kaktus - stan zdrowia
co to za kaktusik.
Jest to mój pierwszy kaktus i porsze o stwierdzenie jaki jest jego stan
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10e ... 6860a.html
jak według was jest ze stanem zdrowia bo nie wiem czy zimuje czy jest chory
przepraszam za jakość zdięcie robione aparatem 2 megapixsele
Jest to mój pierwszy kaktus i porsze o stwierdzenie jaki jest jego stan
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10e ... 6860a.html
jak według was jest ze stanem zdrowia bo nie wiem czy zimuje czy jest chory
przepraszam za jakość zdięcie robione aparatem 2 megapixsele
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Re: co to za kaktus - stan zdrowia
To Mammillaria elongata.
Stan zdrowia w miarę ok, ale słoneczka nie żałuj kaktuskowi :P.
Ps. Zdaje mi się, że zaczyna się delikatnie wyciągać...
Stan zdrowia w miarę ok, ale słoneczka nie żałuj kaktuskowi :P.
Ps. Zdaje mi się, że zaczyna się delikatnie wyciągać...
Pozdrawiam, Darek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 kwie 2011, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
...
masz dobry wzrok bo ja już przez mgłę widzę.. 

pozdrawiam Erwin.
-
- 20p - Rozkręcam się...
było lato siedziała i kisiła sie na słońcu
Jakie okno jest najlepsze dla tego kwiatka bo stoi na północy
Czy mógł by kotoś wysłać zdiecie tego kwiatka jak kwitnie bo w google jest masa takich ale większość ma zópełnie inne ubarwienie.
Jak zmienić ubarwienie kaktusa aby był taki jak by czerwonawy
Martwi mnie jeszcze 1 rzecz od prewnego czasu ale to już dawno porobly sietam takie jak by dziury i widać było wnętrze kaktusa było to jak by wysuszone .
Odciołem potem te pędy teraz wszystko ładnie zaroslo i potem solidnie podlałem czym to mogło być spowodowane
Jakie okno jest najlepsze dla tego kwiatka bo stoi na północy
Czy mógł by kotoś wysłać zdiecie tego kwiatka jak kwitnie bo w google jest masa takich ale większość ma zópełnie inne ubarwienie.
Jak zmienić ubarwienie kaktusa aby był taki jak by czerwonawy
Martwi mnie jeszcze 1 rzecz od prewnego czasu ale to już dawno porobly sietam takie jak by dziury i widać było wnętrze kaktusa było to jak by wysuszone .
Odciołem potem te pędy teraz wszystko ładnie zaroslo i potem solidnie podlałem czym to mogło być spowodowane
-
a czy człowiek np.biały może zmienić kolor na żółty lub czarny?..
może jedynie się pomalować/wymalować wiec i ty go popryskaj sprayem.. 

pozdrawiam Erwin.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
no tak,masz racje..
ale to nie była podpowiedz... 

pozdrawiam Erwin.
- darekcn42
- 1000p
To ja Ci odpowiem, że tak się wyrażę ,,po ludzku"...
Piszemy o M. elongata, czyli o tym konkretnym kaktusie.
Są po prostu roślinki różniące się ubarwieniem cierni, jedne wręcz o prawie białych cierniach, inne w odcieniach koloru żółtego, jeszcze inne w odcieniach czerwieni. Nic niestety z tym nie zrobisz, tak ma genetycznie uwarunkowane ubarwienie cierni i już.
Roślinka stoi na północnym parapecie, a to najgorsza wystawa ze wszystkich (opcja hodowli kaktusów na parapecie). Najlepsze co możesz zrobić, to przeprowadzić się z roślinką na południowy parapet. Wtedy kaktusik będzie miał więcej słoneczka, a co za tym idzie ciernie będą pokaźniejsze i ładniej wybarwione (intensywniejsza barwa).
Reasumując im kaktusik ma więcej słońca tym ma ładniejsze ciernie i naturalniejszy pokrój.
Tak to w skrócie wygląda. Jak nie zapomnę, to zrobię na dniach zdjęcie cierni mojej elongaty, to sobie obejrzysz. Uciernienie jest doskonałe jak na tą konkretną roślinkę z wyraźnym długim cierniem środkowym co jest wyraźnym wskaźnikiem, że roślince nic nie brakuje :P.
Piszemy o M. elongata, czyli o tym konkretnym kaktusie.
Są po prostu roślinki różniące się ubarwieniem cierni, jedne wręcz o prawie białych cierniach, inne w odcieniach koloru żółtego, jeszcze inne w odcieniach czerwieni. Nic niestety z tym nie zrobisz, tak ma genetycznie uwarunkowane ubarwienie cierni i już.
Roślinka stoi na północnym parapecie, a to najgorsza wystawa ze wszystkich (opcja hodowli kaktusów na parapecie). Najlepsze co możesz zrobić, to przeprowadzić się z roślinką na południowy parapet. Wtedy kaktusik będzie miał więcej słoneczka, a co za tym idzie ciernie będą pokaźniejsze i ładniej wybarwione (intensywniejsza barwa).
Reasumując im kaktusik ma więcej słońca tym ma ładniejsze ciernie i naturalniejszy pokrój.
Tak to w skrócie wygląda. Jak nie zapomnę, to zrobię na dniach zdjęcie cierni mojej elongaty, to sobie obejrzysz. Uciernienie jest doskonałe jak na tą konkretną roślinkę z wyraźnym długim cierniem środkowym co jest wyraźnym wskaźnikiem, że roślince nic nie brakuje :P.
Pozdrawiam, Darek.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Sorka walnołem sie kaktus stoi na wschodnim okniepo porstu zagapiłem siebo pisałem referat do szkołydarekcn42 pisze:To ja Ci odpowiem, że tak się wyrażę ,,po ludzku"...
.
- darekcn42
- 1000p
Wschodnia wystawa nie jest jeszcze taka najgorsza.
Pozdrawiam, Darek.
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Darek, przyznaj się... byłeś na kursie jasnowidzenia, kiedy nie było Cię na forumdarekcn42 pisze:Uciernienie jest doskonałe jak na tą konkretną roślinkę z wyraźnym długim cierniem środkowym co jest wyraźnym wskaźnikiem, że roślince nic nie brakuje :P.

Potwierdzam wszystko co powiedział Darek o tej mamilarii, oprócz tego, że coś tutaj wyraźnie widać

Jako filolog nie mogę, nie dodać swoich 3 groszy - błagam włącz słownik i przeczytaj choć raz swój post zanim go dodasz. Wtedy na pewno otrzymasz odpowiedzi na większość swoich pytań.
- darekcn42
- 1000p
Co do fotografii, hmm? 2mpx spokojnie wystarcza do publikacji zdjęcia na internecie itp. Tak samo do wyświetlania zdjęcia na monitorze, co prawda plakatu z tego się nie zrobi, ale do net-publikacji ok.
Pozdrawiam, Darek.
Witam, ja z podobnym pytaniem
Przedwczoraj kupiłam nowego kaktusa. Nie znam się na kwiatkach, chciałam zacząć od czegoś co mam nadzieję będzie prostsze w uprawie, bo niestety do tej pory zaliczyłam już kilka ogrodniczych porażek. Stąd moje pytania - jaki wg Was jest stan tego kwiatka? Kupiłam go w niewielkiej kwiaciarni, nie wiem czy powinnam z nim coś teraz zrobić? Jak z jego adaptacją? Czym i czy w ogóle nawozić, kiedy i jak dużo podlewać? Czy może stać tam gdzie teraz stoi? Czy może być ta ziemia w której jest obecnie?
Kwiat stoi po stronie wschodniej mieszkania, około 2,5 - 3,00 metrów od okna. Pomieszczenie nie jest szalenie jasne, słońce nie jest ostre. Co myślicie? Jakieś wskazówki dla początkującej?
Pozdrawiam,
Ksiula

Kwiat stoi po stronie wschodniej mieszkania, około 2,5 - 3,00 metrów od okna. Pomieszczenie nie jest szalenie jasne, słońce nie jest ostre. Co myślicie? Jakieś wskazówki dla początkującej?

Pozdrawiam,
Ksiula

Wskazówki masz już w postach powyżej. Kaktusy potrzebują maksymalnej ilości światła (najlepsza wystawa południowa), a Twoja roślina na pewno nie będzie miała go zbyt wiele w takiej odległości od okna. Kolejna sprawa, to obowiązkowa zmiana podłoża na bardziej przepuszczalne.
Na forum znajdziesz wszystkie niezbędne informacje, wystarczy trochę chęci
Na forum znajdziesz wszystkie niezbędne informacje, wystarczy trochę chęci

Mateusz
Chęci są duże, dlatego też tyle pytań :P Rozumiem, że będę musiała raczej zmienić jego miejsce, chociaż strona południowa jest w moim mieszkaniu dość problematyczna. A czy sztuczne naświetlanie wchodzi w ogóle w grę?