Prasa, tłoczarka do owocow

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p
Posty: 61
Od: 6 wrz 2011, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Porta Westfalica

Prasa, tłoczarka do owocow

Post »

Ludu pijacy miast i wsi,

na gwałt potrzebuje prasę do owoców. Ale nie do wyciskania soku a do wyciskania resztek alkoholu z zalanych spirytusem owoców. Najczęściej są to frukty dereniowe czy tarninowe a wiec z pestkami. Co polecacie? Nie chciałbym zbyt dużej prasy. Raczej takiej do 5l pojemności. Zastanawiam się czy coś takiego ma sens:
http://tinyurl.com/bn6rjoz
http://tinyurl.com/bsuk4zh
http://tinyurl.com/d66q6x7
albo http://6935.pl.all.biz/cat.php?oid=30254

Zupełnie nie mam doświadczenia w tej materii. Ta ostatnia podoba mi się najbardziej ale nie wiem czy wytrzyma 3kg derenia z pestkami.

kresowiec
kresowiec
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Prasa, tłoczarka do owocow

Post »

A może taki sposób. Dotyczy wiśniaku. Dane z pamięci, więc mogą być obarczone błędem.
1 zalew - osłabiony spirytus.
2 zalew - zwykła wódka 40 procentowa. Po zlaniu ma 45 procent.
3 zalew woda z cukrem. Po zlaniu. Ma około 20 procent. Wiśnie prawie całkowicie wyzute ze smaku i alkoholu.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p
Posty: 61
Od: 6 wrz 2011, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Porta Westfalica

Re: Prasa, tłoczarka do owocow

Post »

krzysztofkhn pisze:A może taki sposób. Dotyczy wiśniaku. Dane z pamięci, więc mogą być obarczone błędem./.../
3 zalew woda z cukrem. Po zlaniu. Ma około 20 procent. Wiśnie prawie całkowicie wyzute ze smaku i alkoholu.
Dziękuje. Dobry pomysł. A ile się czeka na ten 3 zalew?
kresowiec
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Prasa, tłoczarka do owocow

Post »

Spirytusik powinien stać tak ze 2 - 3 tygodnie. Często potrząsany. Tu jest cały smak.
Wódeczka z tydzień, dwa. Tu jest posmaczek, oraz leciutki migdałek z pestek.
Woda tydzień, dwa. Tu jest tylko wypłukany alkohol.
Ostrożnie z wodą. Ona jeszcze ma sporo procentów, ale smak już prawie żaden.
Te informacje dotyczą wiśniaczku, ale myślę, że w Twoim przypadku tez można postępować podobnie.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p
Posty: 61
Od: 6 wrz 2011, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Porta Westfalica

Re: Prasa, tłoczarka do owocow

Post »

krzysztofkhn pisze:Spirytusik powinien stać tak ze 2 - 3 tygodnie. Często potrząsany. Tu jest cały smak.
Wódeczka z tydzień, dwa. Tu jest posmaczek, oraz leciutki migdałek z pestek.
Woda tydzień, dwa. Tu jest tylko wypłukany alkohol.
Ostrożnie z wodą. Ona jeszcze ma sporo procentów, ale smak już prawie żaden.
Te informacje dotyczą wiśniaczku, ale myślę, że w Twoim przypadku też można postępować podobnie.
No to ja jestem bardziej cierpliwy. W spirytusie moczą się moje derenie 6 miesięcy, potem w wódce 2. Potem do rozwodnionej esencji 6 miesięcznej dodaje ten wyciąg 2 miesięczny. Potem zapominam na min 4 lata. Czasem dłużej. Ostatnio wyciągnąłem butelkę z 2001 roku. Wtedy mi wyszło 1,5l. Teraz co roku wyrabiam do 20-25l. Ale raz zrobiłem wiśniowo-dereniową. Przez ten migdałek. Też smaczna.
kresowiec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”