Ziemia liściowa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ziemia liściowa

Post »

Jako, że nie natknąłem się na temat dotyczący ziemi liściowej, zakładam nowy. Dotychczas liście paliłem (http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=17234 , http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=28). Jednakże użytkownicy forum, czasopisma, artykuły w internecie coraz częściej nie tyle odradzają palenia liści co zachęcają do ich kompostowania w celu otrzymania ziemi kompostowej. W związku z tym, chciałem prosić o praktyczne rady jak sobie z tym poradzić?
Mam 2 dosyć duże wierzby mandżurskie i dwie duże czereśnie które właśnie zaczynają sypać liśćmi (liści z jabłoni i mniejszych drzewek raczej nie zbieram, zostają na ziemi do następnego, wiosennego koszenia).
A teraz do pytań:
Pozwolić liściom podeschnąć (lub poczekać aż całkiem wyschną) czy zebrać je teraz jako wilgotne?
Teraz wyjścia mam dwa, liście zgrabić albo zebrać kosiarką z koszem by liście rozdrobnić?
Literatura podaje oprócz tradycyjnego sposobu kompostowania w pryzmie także umieszczenie liści w podziurawionych workach foliowych i przeprowadzenie kompostowania w nich, który sposób będzie lepszy? A to wiąże się z kolejnym pytaniem gdyż worki łatwiej skutecznie okryć na zimę więc czy przemarznięcie pryzmy może być bardzo szkodliwe dla mikroorganizmów? Albo zewnętrzna warstwa liści stworzy wystarczającą barierę dla zimna?
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ziemia liściowa

Post »

Kiedyś "Maja w ogrodzie" radziła, aby liście zapakować do worków z dostępem powietrza i zastawić. Po roku będzie kompost. Mój znajomy od wielu lat liście pakuje w worki, do każdego daje dwie garście wapna i bardzo sobie chwali to co uzyskuje.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co z chorobami grzybowymi? Czy zarodniki grzybów zostaną rozłożone w czasie kompostowania? Po jakim czasie taki kompost nadaje się do użytku? Mam sporo liści dębowych i lipowych.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

ziemia liściowa..to trochę sugeruje, że chcesz ją otrzymać z opadłych liści.
Wg mnie najlepsza metoda to rozdrobnienie liści kosiarką i potraktowanie sieczki jako ściółki. Od lat praktykuję. Można też przekompostować - wbić byle jakie 4 kołki w ziemię, ograniczyć byle czym - siatką, folią.. co się ma, wsypać sieczkę i dodać trochę mocznika. Już na wiosnę do wykorzystania.

Ziemia po rozłożeniu liści dębowych i bukowych jest lekko kwaśna, więc warto podsypywać taką sieczką rośliny kwaśnolubne
Rayy
200p
200p

Post »

A co z chorobami grzybowymi?
Część zarodników ma ponoć ulec rozkładowi.
Liści dębowych ze względu na to, że się długo rozkładają się raczej nie kompostuje w celu otrzymania ziemi. Niektórzy je palą a popiół dodają do kompostownika. Nie są one też najlepsze do ściółkowania nawet po długim kompostowaniu ponieważ zawierają garbniki utrudniające rozwój roślin.
ziemia liściowa..to trochę sugeruje, że chcesz ją otrzymać z opadłych liści.
i nic innego nie ma ta nazwa sugerować. Ziemia liściowa to właśnie ziemia otrzymana z opadłych liści.
x-xm-a

Post »

Rayy pisze: Liści dębowych ze względu na to, że się długo rozkładają się raczej nie kompostuje w celu otrzymania ziemi. ..Nie są one też najlepsze do ściółkowania nawet po długim kompostowaniu ponieważ zawierają garbniki utrudniające rozwój roślin.
Nie jest to prawda - mówi ci to miłośniczka rododendronów :D

poza tym warto wiedzieć http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196
Rayy
200p
200p

Post »

Dodatek azotu w postaci np. mocznika jest oczywisty. A co do liści dębu, we wszystkich znanych mi źródłach piszą, żeby ich (podobnie jak liści orzecha czy olchy) nie wysypywać pod rośliny ponieważ spowalniają one jej rozwój ani w postaci "świeżej" ani kompostowanej przez okres krótszy niż 5 lat.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

W listopadowym działkowcu jest fajny artykuł o kompostowaniu liści.
Aśka
x-xm-a

Post »

Rayy pisze:.. A co do liści dębu, we wszystkich znanych mi źródłach piszą, żeby ich (podobnie jak liści orzecha czy olchy) nie wysypywać pod rośliny ponieważ spowalniają one jej rozwój ani w postaci "świeżej" ani kompostowanej przez okres krótszy niż 5 lat.
hmm... ja stosuję pod kwaśnolubne, więc piszę ci jako praktyk. Chociaż u mnie sieczka z liści dębu to tylko jeden z wielu składników ściółki.
Co do orzecha to też nie do końca prawda, dotyczy liści (i nie tylko) ale orzecha czarnego. Skąd są takie opinie dotyczące wszystkich orzechów nie wiem
Dodatek azotu w postaci np. mocznika jest oczywisty
do kompostownika oczywiście, do ściółki nie daję
------------
znalazłam zdjęcia to pkażę jak się otrzymuje ziemię liściową po kompostowaniu jesienno-zimowym
http://www.hereandthere.org/making-mulc ... eaves.html

to typowy obrazek -fuuuuuuura liści
Obrazek

wrzucane warstwami do kompostownika- po rozdrobnieniu, polane wodą i posypywane mocznikiem
Obrazek

tak zostaje do wiosny
Obrazek

tak wygląda wiosną
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli w moczniku jest dużo azotu to mogę zamiast niego użyć saletry amonowej??
Pozdrawiam Krzysiek
x-xm-a

Post »

Tak, chyba nawet lepsza od mocznika. można też zamiast posypać zrobić roztwór 3-5% i polać konewką warstwy
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Moniko a czym rozdrabniasz liście ? czy można użyć rozdrabniacza do gałęzi ?
Mam dużo liści więc temat mnie bardzo interesuje :wit
A u sąsiada rośnie 300 letni dąb więc, jest co przerabiać na kompost ;:224
Pozdrawiam! Róża
x-xm-a

Post »

image kosiarką z koszem i traktuję jako ściółka pod krzewy.
Myślę, że każdy powinien sam znaleźć złoty środek. Zależy jaki ma się sprzęt i ilość liści. Do rozdrabniania wg mnie najlepsza kosiarka z koszem jeśli chce się kompostować lub ściółkować.
Ja mam specyficzny ogród, w większości leśno-łąkowy, więc większość ogrodu, jesienią też, traktuję traktorem-kosiarką bez kosza. Wszystko co zostaje skoszone - łącznie z ogromną ilością opadłych liści które traktor dopadnie - leci na ziemię, nigdy tego nie zbierałam. Jakaś niewielka część liści idzie bez rozdrobnienia do kompostownika, ale ja tam wrzucam jeszcze sporo innych zielonych śmieci.

Pytasz o rozdrabniacz
Kiedyś kupiłam taki g..y rozdrabniacz do gałęzi, no jak ja zaczęłam te patyczki wkładać jeden po drugim... :D ..nie dla mnie robota :D jeszcze to dziadostwo mieliło nie cięło, więc drewno musiło być suche inaczej się klinowało...nie wiem jak liście potraktuje, może ktoś ma doświadczenie, jeśli masz to wypróbuj, ale też sobie nie wyobrażam sterczenia przy takiej maszynce, bo to musiałoby trochę trwać..
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odpowiedź :wit spróbuję rozdrabniaczem a jak nie da rady to kosiarką.
Pozdrawiam! Róża
Rayy
200p
200p

Post »

heh, tu jest rozdrabniacz idealny do liści:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”