Równanie terenu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Lutecki
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 paź 2011, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Równanie terenu

Post »

Witam serdecznie,
Od niedawna mam działkę 0,25 ha, która była bardzo zaniedbana (pewno drzew samosiejek, chwastów itp.) i postanowiłem ją doprowadzić do porządku. Powycinałem wiązy, zrobiłem oprysk roudup-em i wziąłem się za równanie terenu. Całość znajduje się na lekkim spadzie z cała masą dołków. Postanowiłem całość zaorać, przejechać agregatem oraz glebogryzarką, co też wykonał mi miejscowy rolnik traktorem. Większe góry i dolinki zostały w miarę wyrównane, jednak nadal nie jest tak równo jak bym chciał, stąd do Was pytanie, drodzy forumowicze, jak ogarnąć temat równania terenu. Czy koniecznie trzeba zamawiać wywrotki ziemi i jakimś spychaczem równać, czy może są jakieś nieznane mi techniki, które umożliwiły by wyrównanie ziemią, która już jest. Załączam kilka zdjęć poglądowych z procesu destrukcji :)

Wiem, że trzeba całość jeszcze wałem przejechać, aby ubić. No, ale to na koniec prac...

http://imageshack.us/photo/my-images/20/img0651lf.jpg/ - taki teren zastałem
http://imageshack.us/photo/my-images/838/img0730v.jpg/ - po zaoraniu
http://imageshack.us/photo/my-images/153/img0734n.jpg/ - po przejechaniu agregatem
http://imageshack.us/photo/my-images/804/img0736i.jpg/ - po glebogryzarce
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Równanie terenu

Post »

Resztę możesz zagrabić sam uzupełniając ziemię.
Na moje oko wygląda całkiem dobrze.
Jeśli jednak zamierzasz tam mieć trawnik to jednak im lepiej wyrównane tym ładniej ( no i łatwiej się kosi ).
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Lutecki
Mam wrażenie, Te wszystkie zabiegi które wykonałeś wykonane były jeden po drugim. Ziemia nie zdarzyła wyschnąć po orce a już poszły brony i tak samo było z glebogryzarka.
Ja bym poczekał aż zima zrobi swoje i wiosna przejechał to odpowiednimi bronami, pozostałe nierówności to już tylko grabie.
Nie wiem co chcesz tam sadzić, ale na pewno polecę "odrobaczenie" ziemi tj. pozbycie sie wszelkiego rodzaju opuchlaków sprężykowatych i innego dziadostwa które skutecznie będzie niszczyć czy to trawnik czy warzywka. Takie zaniedbane działki to raj dla tego rodzaju szkodników.
brak polskich znaków
Lutecki
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zgadza się kolego, wszystko było robione jedno po drugim. Może faktycznie to był błąd, no ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na wiosnę zabronować raz jeszcze. Na tym wyrównanym terenie chcę zasiać trawę i zrobić mini sadek owocowy, chociaż ziemia jest bardzo piaszczysta, to nie wiem co tam się uchowa :-/

Muszę jeszcze wygrabić te wszystkie korzenie, kamienie i inne śmieci które wyszły po oraniu.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lutecki
Kamyki i korzonki niestety trzeba pozbierać i to ręcznie :(
Jeśli to piaszczysty teren to wiosna jeszcze raz Raundap i glebogryzarka tylko jak będzie sucho i nie za głęboko. Ja położyłem drabinę na ziemi(suchej) obciążyłem ją, dwie linki i sam się zaprzęgłem do tego, lekko nie było ale jaki efekt, potem to juz tylko była kosmetyka grabiami. Pomyśl o odrobaczeniu.
Pozdrawiam.
A i jak się zdecydujesz na glebogryzarkę to pilnuj gościa żeby jeździł bardzo bardzo powoli inaczej to ona nie zrobi swojej roboty.
brak polskich znaków
Lutecki
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

majs pisze:Kamyki i korzonki niestety trzeba pozbierać i to ręcznie :(
Na to byłem przygotowany :)
majs pisze:Jeśli to piaszczysty teren to wiosna jeszcze raz Raundap i glebogryzarka tylko jak będzie sucho i nie za głęboko.
Koniecznie jeszcze raz roundup-ować? 1,5 miesiąca przed orką robiłem ręczny oprysk, 2 tyg przed jeszcze raz ciągnikiem. Za każdym razem bardzo mocne stężenie. Obawiam się, że jeśli będę musiał jeszcze raz rozpylać to opóźni mi to resztę prac o kilka tygodni z sianiem trawy włącznie. Z drugiej strony jeśli mają wyjść na wiosnę jakieś chwasty to wolę się już przemęczyć...
majs pisze:Ja położyłem drabinę na ziemi(suchej) obciążyłem ją, dwie linki i sam się zaprzęgłem do tego, lekko nie było ale jaki efekt, potem to już tylko była kosmetyka grabiami.
Obawiam się, że mam za dużo terenu, aby takie coś robić. A może konia sąsiada do ręcznego bronowania zagonić?
majs pisze:A i jak się zdecydujesz na glebogryzarkę to pilnuj gościa żeby jeździł bardzo bardzo powoli inaczej to ona nie zrobi swojej roboty.
No ostatnio jak gość robił to narzekał, że agregat to 6m średnicy robi, a glebogryzarka tylko 2m. No ale nie dałem rady go przypilnować, bo musiałem do Warszawy wrócić, więc efekty nie są za ciekawe...
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lutecki
Ja drabina obleciałem 1500mkw pod trawnik tam gdzie moglem się nią dostać.
Wiosna wyjdą nowe chwasty z nasionek :( , po Raundapie 10 dni max trzeba odczekać, stężenie preparatu nie musi być mocniejsze niż w instrukcji, w ten sposób tylko kasa ucieka a efekty takie same. Wiosna, po zimie ziemia jest troszkę inna mróz robi swoje, ocenisz sam może glebogryzarka nie będzie potrzebna, i wystarczy konik. Obojętne co byś nie robił koń czy traktor to wcześniej rozrzuć nawóz pod trawnik to się dobrze zmiesza z ziemią.
Myślałeś o opuchlakach i innym dziadostwie, naprawdę powinieneś się tego pozbyć zanim założysz trawnik czy wsadzisz młode drzewka, potem walka jest dość trudna.
brak polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”