Co posadzic pod tujami?

Drzewa ozdobne
wiwior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co posadzic pod tujami?

Post »

Hej jestem w nowa w temacie ogrodnictwa, od niedawna (1,5 roku) mam ogrodek :shock: . Niedawno podcielam tuje od spodu tak na wysokosc ok 0,5 m moze troszke wiecej poniewaz galazki byly troche zmasakrowane. Tujki wygladaja znacznie lepiej ale teraz nasuwa mi sie mysl zeby cos tam posadzic :roll: i tu jest moje pytanie do Was drodzy forumowicze ;:162 : co moze urosnac pod duzymi tujami? Miejsce jest cieniste a ziemia jest sucha. Czy cos w tych warunkach wyrosnie?
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p
Od: 10 sie 2011, o 22:02

Re: Co posadzic pod tujami?

Post »

A może jakieś wrzosy, wrzośce- tyle,że one rosną dosyć nisko albo np coś z iglaków płożących np jałowce.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

miki___ pisze:A może jakieś wrzosy, wrzośce- tyle,że one rosną dosyć nisko albo np coś z iglaków płożących np jałowce.
U mnie rosną niskie jałowce, trzmielina, wrzosiec (mała kępka), fiołki leśne, pierwiosnki i krokusy.
Michalina
50p
50p
Od: 9 gru 2010, o 17:10

Post »

A może konwalie i różne odmiany host czyli funkii. U mnie nie wyglada to zle. A w miejscu zacienionym te rośliny
powinny się dobrze czuc.
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p
Od: 10 sie 2011, o 22:02

Post »

Wydaje mi się, że konwalie i funkie nie dadzą rady na suchym stanowisku. W zacienionym tak ale nie w suchym.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Można posadzić barwinek (kwitnie wiosną) albo bluszcz, to "pancerniaki", poradzą sobie, wystarczy na początku podlewać.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy dobieraniu gatunków które można posadzić przy żywotnikach nie trzeba ograniczać się tylko do bylin czy niskich roślin okrywowych. W obecności żywotników dobrze będą rosnąć również krzewy np. berberysy, tawuły japońskie, pęcherznice kalinolistne lub krzewuszki. Pytanie ile miejsca jest pod tymi thujami ;).

Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

U mnie próbują rosnąć Hortensje. Nie polecam, bo są skarłowaciałe. Na wiosnę przeprowadzka.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

miki___ pisze:Wydaje mi się, że konwalie i funkie nie dadzą rady na suchym stanowisku. W zacienionym tak ale nie w suchym.
Funkie nie, ale konwalie u mnie sobie świetnie radzą na suchych stanowiskach.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
wiwior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2011, o 12:42

Post »

Miejsca pod tujkami jest 1,5m x 6m. Co sadzicie o roslinach przeznaczonych na skalniak zeby tam posadzic bo ziemia jest naprawde sucha i twarda, obawiam sie ze krokusy, konwalie i krzewuszki nie dadza sobie rady.
kasia230481
50p
50p
Od: 12 paź 2011, o 15:07

Post »

Ja też planuje coś posadziś i myslałam o bluszczu.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Chyba większośc skalniakowych roślinek lubi dużo światła i raczej zasadową ziemię, a ziemia pod iglaki bardziej kwaśna powinna być niż zasadowa ...
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Wszyscy tylko o tym że pod tujami kwaśno sucho bosypie im się torf korę a wg informacji
"Preferuje podmokłe gleby wapienne, najlepiej rośnie w klimacie chłodnym i wilgotnym." skąd więc takie uwielbienie żaby sypać w dołki kwaśny torf?? Co do podsadzenia uważam że konwalie są ok u mnie nigdy nie podlewane a rozrosły się okropnie.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Do tego torfu teraz wszyscy chyba mają uwielbienie, chcą pod wszystko sypać torf, obsypywać torfem, ukorzeniać w torfie... ciekawe skąd się to wzięło?
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Stosowanie torfu na szerszą skalę mnie przynajmniej nie dziwi. Torf jest nasycony substancjami mineralnymi który wzbogaca glebę, obniża pH i jest to niejako najłatwiejszym i najbardziej dostępnym materiałem do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym.

Wracając do tych roślin pod Żywotniki, może zamiast skalniaka pokusić się o wrzosowisko (akurat taki jesienny temat ;)).
Tak jako dodatek, z innych bylin to może mikołajek? Chyba nikt nie wspomniał. Bylina ta dorasta do 120 cm. No i ma skromne wymagania - jedynie stanowisko suche i słoneczne.

Pozdrowienia,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”