Jak ograniczyć rozrost lilii wodnych
Jak ograniczyć rozrost lilii wodnych
Mieszkam nad rzeką, mamy mały pomost, łódkę. Niestety brzeg coraz bardziej zarasta liliami (nie wiem jak to dokładnie sie nazywa, ale takie duże liście z kwiatami żółtymi i białymi). Utrudnia nam to korzystanie z łódki bo po przepłynięciu kilkunastu metrów nikt nie ma sił wiosłować przez te liście. Czy jest jakaś metoda na ograniczenie rozrostu tych roślin, bo one w zastraszającym tempie zbliżają się do brzegu i niedługo to nawet nie będę mogła nóg zanurzyć z pomostu.
A ja dopiero tworzę.....
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak ograniczyć rozrost lilii wodnych
Proponuję w takim razie przedłużyć pomost, poza grążele, to te żółte i grzybienie, to te białe. Usunięcie ich nic nie da, za dwa najwyżej trzy lata sytuacja się powtórzy. Można co najwyżej systematycznie usuwać pływające liście z powierzchni wody i będziesz miała dostęp do pomostu.gofimi pisze:Czy jest jakaś metoda na ograniczenie rozrostu tych roślin, bo one w zastraszającym tempie zbliżają się do brzegu i niedługo to nawet nie będę mogła nóg zanurzyć z pomostu.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Dziękuję za zainteresowanie. Wynika z tego, że niestety muszę pokochać te rośliny no i mąż poprawi swoją sprawność fizyczną jak będzie przedzierał się łódką przez tą gęstwinę.
Przedłużanie pomostu jest niemożliwe, bo musiał by być wysunięty prawie do środka rzeki (akurat w tym miejscu jest płytko).
Przedłużanie pomostu jest niemożliwe, bo musiał by być wysunięty prawie do środka rzeki (akurat w tym miejscu jest płytko).
A ja dopiero tworzę.....
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Auror ma rację. U mnie po kilku latach zagłuszyły grzybienie i grążele musiałem zlikwidować, mimo tego że ładnie rosły, nawet bez szkodników liści, trochę je tylko błotniarki podgryzały, ale to normalka jak te ślimaki są w oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne