Rozmnażanie dławisza okrągłolistnego
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rozmnażanie dławisza okrągłolistnego
Witam, kiedy i w jaki sposób mogę rozmnożyć dławisza okrągłolistnego? Najbardziej odpowiada mi opcja ucięcie zdrewniałych pędów w listopadzie i wsadzam je do lodówki, na wiosnę wsadzam do ziemi, zagonów i dławisz rośnie. Czy istnieje taka opcja? Posiadam jeszcze piwnicę, proszę o pomoc
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Rozmnażanie dławisza okrągłolistnego
Hihihi
Najprościej,bez piwnicy i troski o utrzymanie sadzonki przez zimę jest przygięcie pędów dławisza ,delikatne nacięcie ich w kilku miejscach ,przymocowanie do ziemi np. wygiętym uchem z drutu lub nawet obciążenie kamieniem i zasypanie tych miejsc ziemią.
Z naciętych miejsc roślina wypuści korzenie i późnym latem lub jesienią następnego roku można będzie te sadzonki oddzielić i posadzić w docelowych miejscach.

Najprościej,bez piwnicy i troski o utrzymanie sadzonki przez zimę jest przygięcie pędów dławisza ,delikatne nacięcie ich w kilku miejscach ,przymocowanie do ziemi np. wygiętym uchem z drutu lub nawet obciążenie kamieniem i zasypanie tych miejsc ziemią.
Z naciętych miejsc roślina wypuści korzenie i późnym latem lub jesienią następnego roku można będzie te sadzonki oddzielić i posadzić w docelowych miejscach.
Sadzonki korzeniowe. Odrasta z korzenia błyskawicznie..
Siew. Jesienią. Też bezproblemowo...
Siew. Jesienią. Też bezproblemowo...
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Siać teraz do gruntu czy na wiosnę? I czy poprzez siew uzyskam odmianę płciową i bezpłciową losowo, czy jak to działa?
Dzięki za porady.
Dzięki za porady.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Obie są pciowe
Jesienią posiejesz, wiosną wylezie. A jak chcesz znać płeć to wystarczy kawałek grubszego korzenia w doniczkę wetknąć od konkretnego krzaczora.
Co ja się tego nawyrywałem po ogrodzie... wystarczy skaleczyć korzeń i wyłazi... jak sumak

Jesienią posiejesz, wiosną wylezie. A jak chcesz znać płeć to wystarczy kawałek grubszego korzenia w doniczkę wetknąć od konkretnego krzaczora.
Co ja się tego nawyrywałem po ogrodzie... wystarczy skaleczyć korzeń i wyłazi... jak sumak

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.