Czy oddzielić zraza ?

ODPOWIEDZ
ridutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy oddzielić zraza ?

Post »

Obrazek
Witam!! Pomóżcie nie wiem czy powinnam odszczepic "dzidziusia"od "mamusi"!!! jestem początkująca w hodowli kaktusów i sukulentów. Nie wiem czy powinnam z tym poczekac do wiosny, a wydaje mi się ze "mamusia" bardzo zmalała i "zbiedniała" :( pomocy!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Re: POMOCY!!!

Post »

Po pierwsze to nie widzę aby coś złego się działo :wink:
Po drugie nazwany przez ciebie "dzidziuś" fachowo nazywa się zraz a "mamusia" to podkładka :D
Po trzecie utnij odrost boczny podkładki.
Po czwarte zły substrat.
Po piąte jeśli opisujesz co z twoim kaktusem się dzieje to opisuj dokładniej bo twój opis za dużo nie mówi :wink:
Jeśli chcesz to możesz sprawdzić korzenie czy z nimi wszystko w porządku i czy łączenie zraza z podkładką nie gnije ale wedłóg mnie na razie nic złego się nie dzieje.
Na ogół podkładki na których szczepione są marketowce dość często szlag trafia po jakimś czasie
Jeśli jeszcze masz jakieś pytania, wątpliwości to śmiało pytaj :wink:
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
ridutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Czy oddzielić zraza ?

Post »

Dzięki za szybką odpowiedz :) ale nie stety mało rozumiem!! zacznijmy od początku :)
Po pierwsze:podkładka :D była duzo wieksza i bardziej rozłożysta odkad wyrosł zraz :D (szybko sie uczę) zwinęła sie juz prawie w małą kuleczkę dlatego sie martwie to
Po drugie: w końcu odciąc zraz czy nie jeśli tak to co dalej?! Podsuszyc i pozniej posadzic?
ridutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A i jeszcze jeśli chodzi o substrat to ma tylko ziem do kaktusów i wode i nic poza tym :) i wydaje mi sie ze z drugiej strony wyrosnie to samo :oops:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skoro jestem to wyjaśnię:
- zraz to Euphorbia lactea f. cristata czyli ta barwna 'część' na górze
- podkładka ta 'część' na której rośnie ów zraz

Smiało możesz odciąć odrost z podkładki (odkażoną żyletką/nożykiem) i ukorzenić - najlepiej w czystym żwirze. Ja bym jeszcze skorzystał z ukorzeniacza - jeśli nie to posyp miejsce cięcia węglem/cynamonem.
A i ziemia sprzedawana w marketach/kwiaciarniach, rzekomo 'dla kaktusów' nie nadaje się do tych roślin. Najlepiej kupić ziemie uniwersalną, żwir i zmieszać w odpowiednich proporcjach.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ridutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki Artur! teraz bardziej rozumiem :D ale czy to nie ma znaczenia że juz jest wrzesien mało słonca i zimno! A i najważniejsze ten i inne kaktusy stoją na parapecie bezpośrednio nad grzejnikiem co z zimą i ogrzewaniem bo wyczytałam ze powinny zimowac nie wiem czy ten tez?
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

'Zwykle' zraz jest ważniejszy od odrostu z podkładki więc osobiście zrobił bym to co pisałem powyżej. Nie jest jeszcze tak tragicznie. Wrzesień nadal trwa, słońca jest jeszcze sporo, temperatury w dzień - zadowalające. Poza tym w końcu będzie tak, że podkładka zakończy 'współpracę' ze zrazem i zacznie na całego pompować soki w odrost. Wtedy po tym (ponoć atrakcyjnym) grzebyku zostanie tylko wspomnienie :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ridutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki! a co z zimą? zostawic go czy wyniesc do chlodniejszego pomieszczenia! I w takim razie co robic zeby grzebyk byl atrakcyjniejszy :roll:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam u siebie żadnego wilczomlecza (i to od dawna) także nie jestem w temacie jeśli chodzi o ich wymagania. Z tego co pamiętam to zimujemy je w wyższych temperaturach.
Nie chce cię wprowadzić w błąd. Pewnie ktoś bardziej zorientowany w temacie 'zieleniny' napisze coś więcej.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ridutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam ridutka ;:138