przesadzanie sosen samosiejek

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

przesadzanie sosen samosiejek

Post »

Muszę przesadzić w inne miejsce średniej wielkości ( 2-4 letnie) sosny samosiejki . Proszę napiszcie mi do kiedy najpóżniej mogę przesadzić drzewa z gołym korzeniem ??? ewentualnie do kiedy najpózniej wiosną ?? ( żeby nie kopać w marcu jak są mrozy )
duduś
O-Connor
50p
50p
Od: 25 kwie 2009, o 20:46

Re: przesadzanie sosen samosiejek

Post »

radzę ci poczekać do wiosny. Jeśli przesadzisz teraz mogą niedostatecznie ukorzenić się przed mrozami i uschną z braku możliwości pobierania wody kiedy słońce wiosenne wybudzi je . Drzewka są jeszcze stosunkowo młode więc bez problemu powinny się przyjąć wiosną. Najlepiej przesadzać zanim czubki zaczną się rozwijać a przy przesadzaniu zadbać by bryła korzeniowa zachowała się całość Bardzo ważne jest systematyczne podlewanie w pierwszym roku, jeśli tego nie zaniechasz powinny się wszystkie przyjąć.
Co do pytania kiedy najpóżniej?
Najlepiej jak najwcześniej, ale ....Ja kiedyś przesadzałem w połowie maja kiedy miały już kilkunastocentymetrowe przyrosty. Przyjęły się wszystkie, jednak podlewałem intensywnie.
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: przesadzanie sosen samosiejek

Post »

Waćpan obkop z dużą bryłą i nic sie nie martw.Smiało przesadzaj.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”