przesadzanie sosen samosiejek
przesadzanie sosen samosiejek
Muszę przesadzić w inne miejsce średniej wielkości ( 2-4 letnie) sosny samosiejki . Proszę napiszcie mi do kiedy najpóżniej mogę przesadzić drzewa z gołym korzeniem ??? ewentualnie do kiedy najpózniej wiosną ?? ( żeby nie kopać w marcu jak są mrozy )
duduś
Re: przesadzanie sosen samosiejek
radzę ci poczekać do wiosny. Jeśli przesadzisz teraz mogą niedostatecznie ukorzenić się przed mrozami i uschną z braku możliwości pobierania wody kiedy słońce wiosenne wybudzi je . Drzewka są jeszcze stosunkowo młode więc bez problemu powinny się przyjąć wiosną. Najlepiej przesadzać zanim czubki zaczną się rozwijać a przy przesadzaniu zadbać by bryła korzeniowa zachowała się całość Bardzo ważne jest systematyczne podlewanie w pierwszym roku, jeśli tego nie zaniechasz powinny się wszystkie przyjąć.
Co do pytania kiedy najpóżniej?
Najlepiej jak najwcześniej, ale ....Ja kiedyś przesadzałem w połowie maja kiedy miały już kilkunastocentymetrowe przyrosty. Przyjęły się wszystkie, jednak podlewałem intensywnie.
Co do pytania kiedy najpóżniej?
Najlepiej jak najwcześniej, ale ....Ja kiedyś przesadzałem w połowie maja kiedy miały już kilkunastocentymetrowe przyrosty. Przyjęły się wszystkie, jednak podlewałem intensywnie.
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: przesadzanie sosen samosiejek
Waćpan obkop z dużą bryłą i nic sie nie martw.Smiało przesadzaj.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi