Co to za roślina - "Fikus"(?) z biedronki + pytanie o rozkrz

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
barabossa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2011, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za roślina - "Fikus"(?) z biedronki + pytanie o rozkrz

Post »

Cześć,

orientuje się ktoś z Was co to za roślina? Podpisana była "fikus", ale wiem że może nie być to prawda bo była kupiona w biedronce, a mogą tam nie przywiązywać uwagi w 100% do nazewnictwa.
Chciałbym się dowiedzieć co to za fikus. Jeżeli ktoś będzie w stanie pomóc to z góry bardzo dziękuję!

Interesuje mnie również rozkrzewienie tego "fikusa". Zastanawiam się czy jest to możliwe i w jaki sposób. Obcięcie stożka wzrostu nie wiem czy da efekt w przypadku tej rośliny. Poza tym chciałbym, żeby boczne gałęzie były trochę niżej. Istnieją jakieś preparaty/hormony, którymi mogę posmarować główny pień niżej, po usunięciu kory i zostanie tam wypuszczona boczna gałąź?

Co radzicie jeżeli chodzi o rozgałęzienie tej roślinki?

W razie konieczności mogę wstawić więcej zdjęć. Oto moja roślinka:
Obrazek
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p
Od: 17 wrz 2009, o 22:38

Re: Co to za roślina - "Fikus"(?) z biedronki + pytanie o rozkrz

Post »

Tym razem biedronka stanęła na wysokości zadania - rzeczywiście jest to Ficus, a dokładnie figowiec sprężysty (Ficus elastica 'Tricolor'). W przypadku tej rośliny przycinanie jest nawet wskazane, jednak z własnego doświadczenia wiem, że nowy pęd odbija blisko uciętego stożka wzrostu. Na szczęście jest to mloda roślina, więc można ją formować do woli bez ryzyka, że uzyska się długiego badyla zakończonego paroma listkami. Co do hormonów, nie wiem. Zawsze można po prostu z uciętej łodygi zrobić szczepkę i zasadzić obok rośliny macierzystej :)
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
barabossa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2011, o 13:00

Post »

dzięki za odpowiedź.

Dodam, że za roślinę zapłaciłem 34zł, a jak widać jest ona pokaźnych rozmiarów 8-) . Były też lepsze (ciekawszy wygląd, ale wiadomo rzecz gustu) rośliny (inne odmiany), ale zdecydowałem się za późno i już je wykupili.

Chciałbym jeszcze zapytać, korzystając z okazji, czy ta odmiana fikusa lub ogólnie fikusy rosną szybko w domowych warunkach? Jakich przyrostów mogę się spodziewać?

Resztę doczytam samodzielnie. Dzięki wielkie, jeszcze raz, za odpowiedź.
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p
Od: 17 wrz 2009, o 22:38

Post »

Proszę bardzo :) Jak na roślinę o dużych liściach, to rośnie dosyć szybko, szczególnie jeśli postawisz ją w jasnym miejscu. Z czasem może osiągnąć spore rozmiary, niejednokrotnie na allegro widziałam prawdziwe monstra sięgające sufitu i zajmujące pół pokoju. Ale na to trzeba kilkunastu lat :)
A roślinka jest bardzo ładna, chyba niedługo sama się wybiorę do najbliższej biedronki, a nuż będą na stanie... :D
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”