Bez koralowy jak ciąć ?
Bez koralowy jak ciąć ?
Jak przyciąć bez koralowy aby się bardziej zagęścił?Kiedy wykonać takie cięcie i kiedy .?
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bez koralowy jak ciąć?
Przymierzam się do bzu Sutherland Gold, boję się jednak, że pokrojem będzie przypominał raczej czarny bez, który jest dla mnie strasznym chwaściorem (nic nie ujmując plackom z kwiatów i sokom). Możecie pokazać swoje bzy koralowe? Albo opowiedzieć jak się sprawują 

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam sporo tych bzów w swoim lasku. Bez żadnego cięcia, same się zagęszczają po kilku latach. W miejscu słonecznym krzewy są niższe i bardziej zagęszczone. W cieniu bardziej drapaki. Ozdobą są i tak owoce. Ten gatunek bzu nie toleruje wapnia w podłożu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam całkiem nieźle zakwaszoną glebę - działka po polu uprawnym uprawianym na modłę polską, więc procesy bielicowania zaawansowane
Chciałabym jednak posadzić tuż przy domu, gdzie jest praktycznie piach i gruz - da radę? Słoneczko mu zapewnię

Chciałabym jednak posadzić tuż przy domu, gdzie jest praktycznie piach i gruz - da radę? Słoneczko mu zapewnię

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
Można najprościej ,traktorkiem podczas koszenia jak mój Synio.

- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:

Mam na działce stary, zastany tam bez koralowy, w dodatku wrośnięty w metalowe wiadro. Przeznaczony był do wycięcia. Zeszłej jesieni, stwierdziwszy, że i tak nic nie ryzykuję, pocięłam go bardzo mocno. W tym roku bez dał taki koncert, że teraz to na pewno się z nim nie rozstanę. Czerwone kiście korali, które trzymały się do późnej jesieni przez całe lato, na tle jasnej zieleni liści wyglądały super zjawiskowo. Mój bez rośnie w pełnym słońcu, na kwaśnej glebie, w bezpośrednim sąsiedztwie lasu.
Ponieważ nigdy wcześniej nie był cięty, ma "gołe nogi", ale wystarczy go czymś podsadzić.
Ponieważ nigdy wcześniej nie był cięty, ma "gołe nogi", ale wystarczy go czymś podsadzić.
Joasia
Zdjęcia piękne,aż zazdrość bierze jeżeli ogląda się taki ogród:) Jestem zdania,że póki co nie musisz przycinać,znając bez koralowy nie będzie też problemu aby ewentualnie zrobić to potem,na razie zostawiłabym go tak jak jest.
regulamin forum
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beata, czy Ty mieszkasz w parku
, masz piękne rośliny, pamiętam je z różnych wątków, okazy, że hej, tylko podziwiać , pozdrawiam sedecznie 

Pozdrawiam, Iwona.
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Re: Bez koralowy jak ciąć ?
Ja nie w sprawie cięcia, ale nie chce zakładać kolejnego wątku.
Czy ktoś z Was wysiewał bez koralowy? Chodzi mi o gatunek, nie żadne odmiany. Pozyskałem nasiona z pobliskiej okolicy i zastanawiam się, czy wystarczy wysiać go jesienią do pojemnika i pozostawić na zewnątrz jak w przypadku bzu czarnego.
Czy ktoś z Was wysiewał bez koralowy? Chodzi mi o gatunek, nie żadne odmiany. Pozyskałem nasiona z pobliskiej okolicy i zastanawiam się, czy wystarczy wysiać go jesienią do pojemnika i pozostawić na zewnątrz jak w przypadku bzu czarnego.
Re: Bez koralowy jak ciąć ?
Dopiero całkiem niedawno poznałam bez koralowy. Rósł na skraju przydrożnego lasku. Akurat miał pełno czerwonych korali i bardzo mi się podobał. Póżniej pojechałam tam z myślą uszczknięcia kawałka, ale okazało się, że po modernizacji drogi znikł. Wczoraj znowu przejeżdżałam tamtędy i zauważyłam kilka odrostów. Ciekawe, czy teraz przyjąłby się ?