Jak rozmnożyć borówkę amerykańską ??

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
vraxiv
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2011, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak rozmnożyć borówkę amerykańską ??

Post »

:wit Witam chciałbym się dowiedzieć jak rozmnożyć borówkę amerykańską ?? Jakie musi mieć warunki by się ukorzeniła ??
Wiem tyle że do ukorzenienia potrzeba jakiś podgrzewany stół . Gdzie mógłbym coś takiego zakupić ??

Za pomoc z góry dzięki :wink:
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Re: Jak rozmnożyć borówkę amerykańską ??

Post »

Sadzonki - zielne i zdrewniałe.
Zdrewniałe tnie się na wiosnę, gdy rusza wegetacja i ukorzenia w podłożu podgrzewanym (czyli 20-25 stopni), standardowo. Rosną w pojemnikach do następnej wiosny (mogłyby zimą przemarznąć).
Zielne ukorzenia się też normalnie, jak każde. Możesz spróbować jeszcze teraz pobrać (trochę późno, powinno być chyba w czerwcu), bierze się pędy boczne. Do zielnych podgrzewanie niekonieczne - tzn. trzeba zapewnić temperaturę 20 stopni, ale ogólnie, nie musi być od spodu grzane. Natomiast musi mieć wilgoć, czyli okryte. Można w doniczkach i przykryć folią.
Metody dokładnie - rzuć w wyszukiwarkę, na pewno na forum opisane.
Można też spróbować odkładów (działa) i kopczykowania, powinno działać.
:wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
lukas3339
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2010, o 20:52

Post »

Ja w tym roku za namową teściowej zrobiłem odkłady. To już 2 tygodnie i żyją więc chyba będzie dobrze.
x-suzana
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja jednak radzę stosować podgrzewanie podłoża , skoro coś robić to tak żeby dawało szansę na sukces, muszą mieć odpowiednią temperaturę żeby puściły korzonki + ukorzeniacz.
Do podgrzewania można użyć kabli grzewczych do terrarium a do tego kupić jeszcze regulator temperatury na którym nastawiasz sobie oczekiwaną temperaturę i samo włącza się i wyłącza do nastawionej temperatury.

lucas, to 2 tygodnie po zasypaniu ziemią czy po odcięciu od rośliny macierzystej?
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=7706
kozula pisze:Ukorzeniłam w zeszłym roku borówkę którą dostałam w prezencie , a była ona otrzymana z nasion . Mam kilkanaście odmian , ale akurat ta wyróżnia się słodkim smakiem i wyrównanym dojrzewaniem . Sadzonkę z piętką wetknęłam do doniczki z kwaśnym podłożem i okryłam szczelnie folią ( w cieniu , na słońcu by się ugotowała). Po dwóch miesiącach była ukorzeniona .

Powodzenia w ukorzenianiu . kozula :D
kozula pisze:Gapa ze mnie wydawało mi się , że podałam termin . Koniec czerwca , liście nie obrywane , od czasu do czasu zraszanie deszczówką . Trzeba pilnować żeby było wilgotne powietrze , no i żeby nie było za zimno i to wszystko .

Kozula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”