System korzeniowy derenia

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

System korzeniowy derenia

Post »

Czy ktoś wie, jaki jest system korzeniowy derenia elegantissima - czy rośnie bardziej wgłąb czy rozrasta się na boki. Jak głęboko się korzeni? Planuję posadzić go w miejscu, gdzie w odległości 2 metrów przebiegają rury od oczyszalni. Stąd moje pytanie, czy korzenie derenia ich nie naruszą.
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p
Od: 10 sie 2011, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: System korzeniowy derenia

Post »

System korzeniowy derenia jest raczej płytki, gęsty i dosyć rozgałęziony. Myślę, że korzenie nie powinny zaszkodzić takim rurom.
Pozdrawiam ;)
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Odległość 2 metrów jest w zupełności wystarczająca dla takiego krzewu jak Dereń.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Aż trudno mi uwierzyć ,że ktoś może mieć takie obawy.W jaki sposób taki krzaczek jak dereń miałby naruszyć rury kanalizacyjne :shock przecież to nie drzewo o tak mocnych i zdolnych do tego korzeniach jak np dąb lub buk:. Sadź nawet w odległości 1m jeśli liczysz się z możliwością potzeby dostępu kiedyś do rury bo wówczas nie poniszczysz zbytnio korzeni a jeśli takiej ewentualności nie przewidujesz to możesz posadzić nawet w miejscu gdzie przechodzi rura.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

@Bartosz zapoznaj się z normami i prawem dot. sadzenia krzewów w pobliżu sieci, ogrodzeń, dróg etc.

korzenie oplatając różnego rodzaju rury wywołują dość specyficzną "erozję", a mikrouszkodzenia znacznie nadwyrężają rurociągi

trzeba uważać zwłaszcza przy gazie oraz wodzie płynącej pod bardzo wysokim ciśnieniem

jeśli chodzi o kanalizację - jest najmniej kłopotliwa, zgodnie z normą krzewy możemy sadzić w odległości 1 m od osi sieci kanalizacyjnej

jakie możemy ponieść konsekwencje jeśli zasadzimy krzew lub drzewo "na" rurze i spowoduje ono uszkodzenie (bezpośrednie lub pośrednie)?
oczywiście 100% kosztów naprawy uszkodzonego rurociągu (wraz z pokryciem strat wstrzymania dostawy). W zależności czy jest to kanalizacja, teletech, prąd, woda czy gaz średni koszt takiej zabawy to od ok. 10-250 tys zł.

Sąsiad jednego z inwestorów przerabiał taką zabawę z posadzoną przez siebie lipą i gazociągiem, wyszło mu jedyne 80tys...
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Przyznam ,że nie jestem ekspertem od tego i nie wiedziałem ,że takie drobne korzenie jak derenia mogą być szkodliwe dla rury kanalizayjnej ale nawet jeśli tak jest to w jaki sposób może dość do ich kontaktu z tą rurą skoro dereń maksymalnie do 0,5m się zakorzeni a rura wodociągowa np mnie jest na głębokości 2m i przypuszczam ,że nigdzie nie jest na mniejszej niż 1m ?
baderka
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 12:53

Post »

droga autorko!

jeślii dobrze rozumiem masz na myśli rury rozsączające? najczęściej są one wkopane na glębokość ok. 60 cm...
jak nam montowali przydomową oczyszalnię to bezwględnie kazali przestrzegać tego warunku:

Obszar, na którym ułożony jest drenaż można użytkować w sposób ograniczony. Nie może być on poddawany obciążeniom mechanicznym związanym z przemieszczaniem się pojazdów. Bezwzględnie zabronione jest nasadzanie roślin (szczególnie o rozwiniętych systemach korzeniowych), ze względu na możliwość zmniejszenia światła kanału, a niekiedy wręcz zatkania rur drenażowych. Najczęściej jest on porośnięty trawą.

nie wiem czy 2 metry od tych rur to wystarczająca odległość...

sama mam tego derenia od 2 lat i w tym roku jak chciałam posadzić inne roślinki w jego okolicy to pół metra z każdej strony krzaka były jego korzenie... nie wiem jak to będzie wyglądać po dłuższym czasie...
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22

Post »

Może nieprecyzyjnie się wyraziłam, chodziło mi rzeczywiście o rury rozsączające od oczyszczalni przydomowej. Mąz twierdzi że u nas są zakopane głeboko na 1 metr. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi chyba przesuną derenia trochę dalej, choć jeśli faktycznie korzeni się glównie powierzchniowo, to nie powinno być problemu. Ale lepiej nie kusić losu.
Dziękuję wszystkim za dyskuję i chętnie dowiem się więcej na ten temat.
baderka
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 12:53

Post »

no to powinno być ok :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”