System korzeniowy derenia
System korzeniowy derenia
Czy ktoś wie, jaki jest system korzeniowy derenia elegantissima - czy rośnie bardziej wgłąb czy rozrasta się na boki. Jak głęboko się korzeni? Planuję posadzić go w miejscu, gdzie w odległości 2 metrów przebiegają rury od oczyszalni. Stąd moje pytanie, czy korzenie derenia ich nie naruszą.
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: System korzeniowy derenia
System korzeniowy derenia jest raczej płytki, gęsty i dosyć rozgałęziony. Myślę, że korzenie nie powinny zaszkodzić takim rurom.
Pozdrawiam ;)
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Odległość 2 metrów jest w zupełności wystarczająca dla takiego krzewu jak Dereń.
Odległość 2 metrów jest w zupełności wystarczająca dla takiego krzewu jak Dereń.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Aż trudno mi uwierzyć ,że ktoś może mieć takie obawy.W jaki sposób taki krzaczek jak dereń miałby naruszyć rury kanalizacyjne :shock przecież to nie drzewo o tak mocnych i zdolnych do tego korzeniach jak np dąb lub buk:. Sadź nawet w odległości 1m jeśli liczysz się z możliwością potzeby dostępu kiedyś do rury bo wówczas nie poniszczysz zbytnio korzeni a jeśli takiej ewentualności nie przewidujesz to możesz posadzić nawet w miejscu gdzie przechodzi rura.
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
@Bartosz zapoznaj się z normami i prawem dot. sadzenia krzewów w pobliżu sieci, ogrodzeń, dróg etc.
korzenie oplatając różnego rodzaju rury wywołują dość specyficzną "erozję", a mikrouszkodzenia znacznie nadwyrężają rurociągi
trzeba uważać zwłaszcza przy gazie oraz wodzie płynącej pod bardzo wysokim ciśnieniem
jeśli chodzi o kanalizację - jest najmniej kłopotliwa, zgodnie z normą krzewy możemy sadzić w odległości 1 m od osi sieci kanalizacyjnej
jakie możemy ponieść konsekwencje jeśli zasadzimy krzew lub drzewo "na" rurze i spowoduje ono uszkodzenie (bezpośrednie lub pośrednie)?
oczywiście 100% kosztów naprawy uszkodzonego rurociągu (wraz z pokryciem strat wstrzymania dostawy). W zależności czy jest to kanalizacja, teletech, prąd, woda czy gaz średni koszt takiej zabawy to od ok. 10-250 tys zł.
Sąsiad jednego z inwestorów przerabiał taką zabawę z posadzoną przez siebie lipą i gazociągiem, wyszło mu jedyne 80tys...
korzenie oplatając różnego rodzaju rury wywołują dość specyficzną "erozję", a mikrouszkodzenia znacznie nadwyrężają rurociągi
trzeba uważać zwłaszcza przy gazie oraz wodzie płynącej pod bardzo wysokim ciśnieniem
jeśli chodzi o kanalizację - jest najmniej kłopotliwa, zgodnie z normą krzewy możemy sadzić w odległości 1 m od osi sieci kanalizacyjnej
jakie możemy ponieść konsekwencje jeśli zasadzimy krzew lub drzewo "na" rurze i spowoduje ono uszkodzenie (bezpośrednie lub pośrednie)?
oczywiście 100% kosztów naprawy uszkodzonego rurociągu (wraz z pokryciem strat wstrzymania dostawy). W zależności czy jest to kanalizacja, teletech, prąd, woda czy gaz średni koszt takiej zabawy to od ok. 10-250 tys zł.
Sąsiad jednego z inwestorów przerabiał taką zabawę z posadzoną przez siebie lipą i gazociągiem, wyszło mu jedyne 80tys...
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Przyznam ,że nie jestem ekspertem od tego i nie wiedziałem ,że takie drobne korzenie jak derenia mogą być szkodliwe dla rury kanalizayjnej ale nawet jeśli tak jest to w jaki sposób może dość do ich kontaktu z tą rurą skoro dereń maksymalnie do 0,5m się zakorzeni a rura wodociągowa np mnie jest na głębokości 2m i przypuszczam ,że nigdzie nie jest na mniejszej niż 1m ?
droga autorko!
jeślii dobrze rozumiem masz na myśli rury rozsączające? najczęściej są one wkopane na glębokość ok. 60 cm...
jak nam montowali przydomową oczyszalnię to bezwględnie kazali przestrzegać tego warunku:
Obszar, na którym ułożony jest drenaż można użytkować w sposób ograniczony. Nie może być on poddawany obciążeniom mechanicznym związanym z przemieszczaniem się pojazdów. Bezwzględnie zabronione jest nasadzanie roślin (szczególnie o rozwiniętych systemach korzeniowych), ze względu na możliwość zmniejszenia światła kanału, a niekiedy wręcz zatkania rur drenażowych. Najczęściej jest on porośnięty trawą.
nie wiem czy 2 metry od tych rur to wystarczająca odległość...
sama mam tego derenia od 2 lat i w tym roku jak chciałam posadzić inne roślinki w jego okolicy to pół metra z każdej strony krzaka były jego korzenie... nie wiem jak to będzie wyglądać po dłuższym czasie...
jeślii dobrze rozumiem masz na myśli rury rozsączające? najczęściej są one wkopane na glębokość ok. 60 cm...
jak nam montowali przydomową oczyszalnię to bezwględnie kazali przestrzegać tego warunku:
Obszar, na którym ułożony jest drenaż można użytkować w sposób ograniczony. Nie może być on poddawany obciążeniom mechanicznym związanym z przemieszczaniem się pojazdów. Bezwzględnie zabronione jest nasadzanie roślin (szczególnie o rozwiniętych systemach korzeniowych), ze względu na możliwość zmniejszenia światła kanału, a niekiedy wręcz zatkania rur drenażowych. Najczęściej jest on porośnięty trawą.
nie wiem czy 2 metry od tych rur to wystarczająca odległość...
sama mam tego derenia od 2 lat i w tym roku jak chciałam posadzić inne roślinki w jego okolicy to pół metra z każdej strony krzaka były jego korzenie... nie wiem jak to będzie wyglądać po dłuższym czasie...
Może nieprecyzyjnie się wyraziłam, chodziło mi rzeczywiście o rury rozsączające od oczyszczalni przydomowej. Mąz twierdzi że u nas są zakopane głeboko na 1 metr. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi chyba przesuną derenia trochę dalej, choć jeśli faktycznie korzeni się glównie powierzchniowo, to nie powinno być problemu. Ale lepiej nie kusić losu.
Dziękuję wszystkim za dyskuję i chętnie dowiem się więcej na ten temat.
Dziękuję wszystkim za dyskuję i chętnie dowiem się więcej na ten temat.
no to powinno być ok