Ogród pionierki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
serenka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2011, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogród pionierki

Post »

Kupiliśmy działeczkę z mężem, nie mając za wielkiego pojęcia w uprawie "przyrody". Eksperymentujemy więc, a najbardziej martwi mnie fakt, że jest tu wiele ciekawych gatunków kwiatów, krzewów i iglaków, które nie wiem, jak się nazywają i co się z nimi "robi". Może, z czasem, ktoś życzliwy podpowie, anuż ma podobną roślinkę i zdradzi troszkę wiedzy o o niej, zwłaszcza praktycznej... Oto parę fotek, z tego roku, bo akurat coś udało mi się "wyhodować" już samej...
Od razu przepraszam za jakość niektórych zdjęć, ale robiłam je komórką. Najbardziej intryguje mnie taki iglak, na jednym z ostatnich zdjęć(przed różyczką), najpierw jest w całości, a następnie jego gałązki, takie jakby postrzępione, a cały wygląda w ogóle jak upiorek:) I zastanawiam się, co mogłabym z nim zrobić, w sensie uformowania, fajnego cięcia.. Może ktoś podpowie, co to jest i ewentualna podpowiedź na wymodelowanie . Będę wdzięczna. [*]
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Renata
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pionierki

Post »

:wit każdy z nas eksperymentuje w ogródku .Piękne dalie i mieczyki .Jak masz na imię ?Jeśli będę znał nazwy to wileką chęcią pomogę.
Awatar użytkownika
serenka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2011, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Racja, nie podpisałam się z tego wszystkiego.
Trochę zajęło mi wklejanie zdjęć, i chyba nawet przypadkiem jedno wkleiłam podwójnie, że zapomniałam o detalach ;:223

Dalie sama wysadzałam po praz pierwszy w życiu i również sama cieszę się z nich ogromnie, bo przy zakupie te całe bulwki miały wielkość i kształt maleńkich marchewek.
A tu proszę, porosły takie okazy, niektóre nawet łamały się pod ciężarem, więc uratowałam je podpórkami.
Co do mieczyków..nie wiem, czy jest jakaś rada na ich "kłanianie się", aż do ziemi czasem, że wtedy tylko na kwiat ścięty się nadają.
Wyrosły mi takie duże, że niektóre, jak któregoś dnia przyszłam na działkę, leżały na ziemi, a jak je uniosłam, stawiały opór, więc bojąc się, że i tak złamię, ścięłam i teraz pięknie zdobią mój domowy stolik i wazonik:)
Parę z nich poprzywiązywałam sznurkiem do palików, ale biały sznurek średnio wygląda, chyba muszę kupić zielony..
Wysiałam też na rozsadnik malwy, z których wyrosły piękne siewki, ale jak wsadziłam do ziemi, to dwie ( z 10-ciu) gdzieś mi wyparowały. Nie wiem, dlaczego. Po prostu zniknęły.
A działałam zgodnie z opisem na opakowaniu.
Bardzo podobają mi się te kwiaty i chciałabym mieć je u siebie.

Oczywiście będę wdzięczna za cenne uwagi i wskazówki.

I oczywiście (lepiej późno niż wcale) witam wszystkich na forum :oops:

Renata
Renata
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W siewkach zawsze jakieś ubytki ,ale spokojnie na pewno się rozrosną i z rok juz będzie ich dużo więcej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”