Azot w sierpniu?
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Azot w sierpniu?
Witajcie, może ktoś zechciałby rozwiać moje wątpliwości związane z terminami nawożenia środkami zawierającymi azot. Mówi się, że ostatni termin to koniec czerwca. Ale jak to pogodzić z faktem, że wiele np. krzewów rozpoczyna na dobre wypuszczanie nowych przyrostów dopiero teraz - na przełomie lipca i sierpnia? Np. derenie u mnie (różne gatunki) praktycznie dopiero teraz zaczęły wyraźną aktywność w tym kierunku. Czy one nie potrzebują aby je jakoś wspomóc? Jeśli tak - to jak, żeby było bezpiecznie? Może dolistnie?
gruubas
Re: Azot w sierpniu?
Możesz sprubować dać nawóz potasowy to wzmocni ich korzenie i zabezpieczy już rośline na zimę
Re: Azot w sierpniu?
Faktem jest, że potas pozwala roślinom lepiej przygotować się do przetrwania zimy.
Uważam, że najlepiej jeśli zastosowałbyś teraz wieloskładnikowy nawóz jesienny, który właśnie wśród makroelementów zawiera również wspomniany potas. Termin stosowania nawozów jesiennych przypada właśnie na okres końca lata. Sierpień oraz wrzesień będą odpowiednią porą na nawożenie.
Nawozy jesienne nie zawierają takiej ilości azotu jak nawozy stosowane wiosną, bądź nie zawierają azotu wcale, dzięki czemu będą bezpieczne dla roślin, nie pobudzając ich nadmiernie do wzrostu i nie narażając ich na zbyt późne rozpoczęcie okresu spoczynku. Natomiast wszystkie makro- i mikroskładniki dostarczone w nawożeniu jesiennym nie zostaną wypłukane z gleby i roślina będzie mogła wykorzystać je wraz z nadejściem wiosny, wspomagając swój rozwój. Poleciłabym Ci nawóz jesienny uniwersalny NAWOMIX. U mnie sprawdzony.
Uważam, że najlepiej jeśli zastosowałbyś teraz wieloskładnikowy nawóz jesienny, który właśnie wśród makroelementów zawiera również wspomniany potas. Termin stosowania nawozów jesiennych przypada właśnie na okres końca lata. Sierpień oraz wrzesień będą odpowiednią porą na nawożenie.
Nawozy jesienne nie zawierają takiej ilości azotu jak nawozy stosowane wiosną, bądź nie zawierają azotu wcale, dzięki czemu będą bezpieczne dla roślin, nie pobudzając ich nadmiernie do wzrostu i nie narażając ich na zbyt późne rozpoczęcie okresu spoczynku. Natomiast wszystkie makro- i mikroskładniki dostarczone w nawożeniu jesiennym nie zostaną wypłukane z gleby i roślina będzie mogła wykorzystać je wraz z nadejściem wiosny, wspomagając swój rozwój. Poleciłabym Ci nawóz jesienny uniwersalny NAWOMIX. U mnie sprawdzony.