Witam
jestem posiadaczką działki na której rośnie spora ilość dębów- i takich małych, i średnich i całkiem sporych. Oczywiście na niektórych zadomowił się mączniak, ale mam inne pytanie. Czy moglibyście mi doradzić czym można nawozić takie drzewa aby je wzmocnić ( może same sobie poradzą z tym pasożytem). Szukałam w necie ale jakoś nic na ten temat nie znalazłam. I jeszcze jedno pytanko, otóż jeden z dąbków ( taki 40 letni) choruje: pęka mu kora, i tak jakby zaczął próchnieć i jeszcze grzyby ( chyba huba) na nim rosną. Czy można te pęknięcia czym posmarować ( może jakiś środek przeciwgrzybiczny) aby zahamować to pękanie i próchnienie, no i może go podsypać jakimś nawozem na wzmocnienie? Już sama nie wiem co z nim robić, szkoda mi go bo jest dużym ładnym drzewem. Bardzo proszę o rady co z tym wszystkim zrobić.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Kasia
Dęby jak je wzmocnić
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lip 2011, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: DĘBY JAK JE WZMOCNIĆ
Witam Cię Kasiu. Z mączniakiem jest tak że rozwija się przy dużej wilgotności powietrza i przy dużych tęperaturach najczęściej latem. Podejrzewam że mączniaka już masz od paru lat jeśli roślina jest jest mocno zaatakowana. Proponuje Ci zastosować preparaty takie jak BAYCOR 300 EC, BAYFIDAN 250 EC, DOMARK 100 EC, EMINENT STAR 312 EC, SCORE 250 EC, SYSTHANE 12 EC, AMISTAR 250 EC, DISCUS 500 WG. Są to preparaty chemiczne ale jeśli nie chcesz wprowadzać chemi w swój ogród możesz zrobić gnojówkę z pokrzyw lub skrzypu polnego i tym opryskiwać. Polecam opryskać drzewa opryskiwaczem spalinowym bo ma większy wyrzut w górę niż ręczny a myślę że nie uśmiecha Ci się chodzić po koronie drzew
. Co do Twojego staruszka ( dębu ) to myślę że mogła byś oczyścić pęknięcia z warstwy pruchniczej aż do gołego drzewa i rozrobić w jakimś wiaderku z farbą emulsyjną np. białą środek grzybobujczy na 1 litr farby wlej 10 ml środka np. Topsinu lub innego grzybobujczego i tym zamaluj wszelkie rany. Oczywiście postaraj się zerwać wszystkie chuby i również oczyść te miejsca i wykonaj to samo co z pęknięciami. Pozdrawiam 
Aha jescze jedno. Co do mączniaka postaraj się na jesień zgrabić wszystkie liście i je koniecznie spalić ponieważ wyrzucając je na kompost możesz w póżniejszym okresie roznieść sobie mączniaka na inne rośliny a po drugie liście dębu nie nadają się do kompostowania. Lepiej je spalić i wysypać popiuł na kompost wtedy kompost będzie mieć więcej fosforu:)

Aha jescze jedno. Co do mączniaka postaraj się na jesień zgrabić wszystkie liście i je koniecznie spalić ponieważ wyrzucając je na kompost możesz w póżniejszym okresie roznieść sobie mączniaka na inne rośliny a po drugie liście dębu nie nadają się do kompostowania. Lepiej je spalić i wysypać popiuł na kompost wtedy kompost będzie mieć więcej fosforu:)