Madziu 
- Fajnie że wpadłaś z wizytą! Cieszę się że opanowałaś tę sztukę! (jak by z tych sztuk patentowych coś zostało - to bym się cieszył podwójnie!

)
Aga - cierpliwość i trochę lektury na pewno z czasem da wyniki! Zapraszam ponownie!
Marku,
zapomniałem EXIF-y pousuwać...

Do makro K-10 polecam szczególnie - bo ma duży jasny wizjer co ułatwia ręczne ostrzenie. No i to jest pryzmat nie układ luster. K-x czy K-r (o K-5 nie wspominając) są dla odmiany fenomenalne na wysokich czułościach i warte każdego grosza. Słoiki jakieś do puszek manualne z pierścieniami są , soczewek raczej unikam - kiepskie efekty dają, no chyba że raynox ...
Gosiu - znowu zmieniłaś "image" kobieto niestała...
Fajnie że zajrzałaś , mimo że nie zdążyłem Cię odwiedzić. Róże akrobatki będą, jak tylko się z tymi gigabajtami zdjęć uporam...
Budleje - jak zakwitną - na razie z ziemi raczyły wyleźć...

A tymczasem robactwa różnego zastępy będę pokazywał...
Andrzejku - imienniku drogi. Jaki sprzęt to już wiesz , ale takie zdjęcia pewnie i C lub N też zrobisz, bo tu nie sprzęt a podejście się liczy. To trochę magii jak w ogrodzie - wiesz, pogadasz trochę do roślin i już lepiej rosną. A przy okazji gąsienicę zdejmiesz, czy mszyce... Tak jak kombajn czy traktor "Ferrari" w ogródku rosnąć różom nie pomoże , tak fotografującemu bez zamiłowania i odrobiny zdolności C...5D mkII czy N...D3X też nie pomoże. Trochę podobnych fotek nawet moim starym kompaktowym Fujifilm Finepix E500 kiedyś zrobiłem. I też się podobały...

Nie przejmuj się sprzętem , tylko fotografuj.
A to obiecane robale... pajączek mieszczący się na czubku paznokcia...
tym razem na czubku "Eiffel Tower"...
Coś zielonego na powojnik się wspięło, za jakość przepraszam , ale przyuważyłem w trakcie wyjazdu więc tak na szybkiego w cieniu, parę fotek popełniłem...

No i wątek klematisowo-robalowy mi się rozwinie...
CDN...