Większe przyrosty pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Większe przyrosty pomidorów

Post »

Witam, czy ktoś wie jak uzyskać większy przyrost w pomidorach. Mam posadzone pomidory od 24 kwietnia. Nawożenie na oborniku i nawozach sztucznych wieloskładnikowych. W czasie wegetacji pomidory były dwa razy pryskane środkami przeciwgrzybowymi i podlane dwa razy gnojówką z pokrzywy. Wydaje mi się, że owoce powinny być większe jak na takie składniki pokarmowe które zastosowałem. Na 50 krzaczków jest 30 pomidorów wielkości pączka a reszta wielkości jajka, śliwki i wiśni, wszystkich pomidorów naliczyłem 800. Może ktoś mi doradzi czym jeszcze można wspomóc aby szybciej dorastały i były duże.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Większe przyrosty pomidorów

Post »

Belinek gigancie, cierpliwości :D , pozwól im rosnąc spokojnie :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p

Post »

Wiesz weteran, że od kwietnia do dziś minęło sporo czasu a przecie gdy się pytałem kiedy pomidory będą dojrzałe, mówiono mi, że pod koniec czerwca powinny się już wysypać.

I jeszcze jedno pytanko, chodzi mi o zakończenie wierzchołka wzrostu, może jak odetnę już teraz pomidory szybciej dorosną?

I jeszcze jedna sprawa jeden pomidor zaczął dojrzewać i pękać, co jest tego przyczyna?
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

od kwitnienia do dojrzenia owocu musisz liczyć 2 miesiące
powodem pękania może być nierównomierne podlewanie, skoki temperatury
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p

Post »

weteran, dobre i to co napisałeś ale ja bym wolał konkretną odpowiedź dlaczego pękają i jak do tego nie dopuścić ?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Oj Belinek a cóż więcej można napisać ?? jak nie dopuścić ?? dawaj pod każdy krzak taka sama ilość wody np 1.5 litra co dziennie . I fajnie jak są pod osłonami , bo jak w gruncie to zapomnij :(
Właśnie sa deszcze w wielu regionach , zimno i pomidory zaczynają pękać
Z temperatura to samo , :(
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Gdy jest niedobór fosforu to też może być przyczyna pękania owoców, oraz zmniejszenie zasolenia w podłożu .
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Belinek pisze:Na 50 krzaczków jest 30 pomidorów wielkości pączka a reszta wielkości jajka, śliwki i wiśni, wszystkich pomidorów naliczyłem 800.
I Ty jeszcze narzekasz? :lol: Tylko pogratulować takich plonów.
Ja mam ponad 50 krzaków i tylko kilka szt jest dużych, reszta dopiero przyrasta na masie. Owoców nie liczyłem, bo dostałbym chyba zawrotu głowy :lol:
Belinek pisze:I jeszcze jedno pytanko, chodzi mi o zakończenie wierzchołka wzrostu, może jak odetnę już teraz pomidory szybciej dorosną?
Pomidory owszem szybciej dojrzeją, ale trochę na to za wcześnie. Stracisz część plonu.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Belinek posłuchaj przychodzi taki moment przy uprawie pomidora , że ma się wrażenie , że nie rosną.
ja już od dwóch tygodni czekam , aż choć trochę zmienią kolorek a tu nic :(
Więc cierpliwości :D
Kasencja

Post »

weteran pisze:Belinek posłuchaj przychodzi taki moment przy uprawie pomidora , że ma się wrażenie , że nie rosną.
ja już od dwóch tygodni czekam , aż choć trochę zmienią kolorek a tu nic :(
Więc cierpliwości :D
Doczekacie się... spokojnie ;:108 . Życzę z całego mojego serca....
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Ja już mam na swoich specjalnych krzakach :P :D
Kasencja

Post »

weteran pisze:Ja już mam na swoich specjalnych krzakach :P :D
Specjalnych??? Zdradzisz tajemnicę :P :D ?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

no wiesz każdy ma swojego hopla :D
a mój to pomidorki koktajlowe i malinówki , które już wsuwam :P :D ni ma tajemnic :;230
Kasencja

Post »

weteran pisze:no wiesz każdy ma swojego hopla :D
a mój to pomidorki koktajlowe i malinówki , które już wsuwam :P :D ni ma tajemnic :;230
Wiem, że każdy ma swojego hopla... wystarczy popatrzeć na moje posty z pomidorami :P ;:91 ....a Tobie smacznego życzę...
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

A dziękuje
właśnie przygotowałem śniadanko: pomidorki z mozzarellą podzielę się :D

ale tylko z kobietą , może po śniadaniu pozmywa gary :;230 :;230 będzie przyjemne z pożytecznym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”