Figowiec pospolity (Ficus carica )

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Mój figowiec od paru dni ma takie uschłe plamy a wczoraj zauważyłem na nim jakieś robaczki? co to może być i jak temu życie uprzykrzyć???

Figowiec stoi od jakichś 2 miesięcy na balkonie.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: chory/zaatakowany figowiec pospolity

Post »

To przędziorek. Miałam to samo na swoim figowcu, jednak u mnie było już zaawansowane stadium. Oprysk mieszanką Vertimec i Nissorun (oba preparaty kupiłam w Castoramie). Podobno bardzo skuteczne. Moja figa odbija.
eleanor
200p
200p

Re: chory/zaatakowany figowiec pospolity

Post »

opryskalem ja magusem200sc i te cholerniki padly Dzięki za info
eleanor
200p
200p

Post »

Witam mam takie pytanie do hodowców figowca pospolitego.
Mianowicie chodzi mi o to czy tak przerośnięta bryle korzeniowa mogę przesadzić do większej doniczki czy czekać aż do wiosny. Roślinka przejdzie "sen zimowy".
Pragnę zaznaczyć ze figowiec ma teoretycznie zawiązki "owoców" (na moje oko to wygląda jak zaczątki owocu).
i czy w tym stanie mogę uciąć kawałek gałązki na której są te zawiązki do rozmnażania wegetatywnego (pech chciał są na tych gałązce z której chciałem rozmnożyć)
Czy może lepiej będzie lekko zadrapać korę i obsypać to ziemia i zawinac to folią utrzymujac wilgoc a jak beda korzonki to obciac od krzaczka i posadzic z teoretycznymi owocami do wiekszej doniczki???
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: przesadzanie/rozmnazanie figowca pospolitego

Post »

Przesadzić go możesz, choć musisz sie liczyć z tym że przesadzając o tej porze roku więcej przyrostów zielonych i owoców nie będzie. Roślina zajmie się tym co pod ziemią. Ja poczekałbym do wiosny.

Figowiec łatwo sie ukorzenia, ale na to już jest zbyt późno. Do tematu trzeba się zabrać wiosną. Obie metody są jak najbardziej ok.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: przesadzanie/rozmnazanie figowca pospolitego

Post »

Skoro już wyjęłaś z donicy to przesadź.
Daj dużo dużo większą donicę,na dno drenaż i nowej ziemi i zasyp nową ziemią tak by jak najmniej uszkodzić wyjętą bryłę. Nie będzie źle :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”