Jak zacząć produkcję różnych krzewów ?
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak zacząć produkcję różnych krzewów ?
Witam. Chce powoli zacząć produkować krzewów np bukszpan, cis, tuje, bioty, itp itd.
Ale nie za bardzo wiem od czego zacząć. Mam wielki ogród, dużo krzewów, także mam z czego pobierać młode sadzonki.
hmm. Zimą muszą być młode roślinki w tunelach ? Tunel musi być ogrzewany ? czy może włóknina wystarczy ?
Proszę o jak najwięcej rad, wskazówek
pozdrawiam
Ale nie za bardzo wiem od czego zacząć. Mam wielki ogród, dużo krzewów, także mam z czego pobierać młode sadzonki.
hmm. Zimą muszą być młode roślinki w tunelach ? Tunel musi być ogrzewany ? czy może włóknina wystarczy ?
Proszę o jak najwięcej rad, wskazówek
pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
Re: Jak zacząć produkcję różnych krzewów ?
Pytanie jest tak obszerne, że nie sposób na nie odpowiedzieć nie pisząc obszernego poradnika.
Poczytaj najpierw forum, a potem zadaj pytanie o szczegóły, których nie doczytałeś.
W skrócie: tak - w tunelach nieogrzewanych.
Poczytaj najpierw forum, a potem zadaj pytanie o szczegóły, których nie doczytałeś.
W skrócie: tak - w tunelach nieogrzewanych.
-
- 200p
nieogrzewany ? nie zmarzną młode rośliny ?
-
- 100p
- Kontakt:
Zawsze coś może zmarznąć, ale zima jest "naturalna" - bez zimy to można uprawiać kwiatki w domu. Do ukorzeniania można ewentualnie stosować grzane podłoże.
Ja osobiście nie grzeję nic, bo powyżej 50 m2 ogrzewanego tunelu (lub szklarni) trzeba przejść na działy specjalne (czyli wchodzi urząd skarbowy).
Ja osobiście nie grzeję nic, bo powyżej 50 m2 ogrzewanego tunelu (lub szklarni) trzeba przejść na działy specjalne (czyli wchodzi urząd skarbowy).
-
- 200p
ta skarbówka ;/ teraz mnie interesuje tylko początek. Jak wystartować?
Sadzić rośliny mateczne ? czy z tych moich pobrać po kilkanaście sadzonek ? mam dużo gatunków więc chyba tak będzie lepiej
Sadzić rośliny mateczne ? czy z tych moich pobrać po kilkanaście sadzonek ? mam dużo gatunków więc chyba tak będzie lepiej
-
- 100p
- Kontakt:
Zależy co masz. Jak Coś atrakcyjnego i łatwego (bo tylko takie polecam na początek) to możesz poukorzeniać (oczywiście wcześniej sporo poczytać na ten temat). Możesz też zerknąć na moją stopkę - zaopatruję sporo szkółek w młodzież do dalszej produkcji (trochę autoreklamy
)

-
- 200p
Może na pocztątek rozmnoże tuje i bukszpan ? Najlepsza jest wiedza pratyczna a nie taka z neta, trochę jej mam ale wiadomo ze za mało skoro proszę o pomoc na forum. Ale..
dowiedziałem się że do tuji czy bukszpanów nie potrzebny jest tunel.
mam rację ? co jeszcze musze zrobić ?
dowiedziałem się że do tuji czy bukszpanów nie potrzebny jest tunel.
mam rację ? co jeszcze musze zrobić ?
-
- 100p
- Kontakt:
Bez folii będziesz miał trudniejsze zadanie (co nie znaczy, że się nic nie ukorzeni). Większość tuj i bukszpanów jest dość łatwa w ukorzenianiu.
Praktyczna wiedza jest potrzebna, ale powinna mieć podstawy teoretyczne - najpierw musisz sporo poczytać, to nie będziesz zadawał pytań typu
Praktyczna wiedza jest potrzebna, ale powinna mieć podstawy teoretyczne - najpierw musisz sporo poczytać, to nie będziesz zadawał pytań typu
Wtedy będziesz zadawał pytania o to, czego jeszcze nie wiesz, a nie o wszystko...co jeszcze musze zrobić ?
-
- 200p
sorry, ale każdy był na takim etapie. Odwiedze biblioteke, poczytam i będe mądrzejszy. Ale wiedza z forum i porady fachowców tez są potrzebne.
Witam,
Chciałem dołączyć do tematu ponieważ też jestem ta branżą zainteresowany, aczkolwiek ja jestem na etapie takim że posiadam już troche wiedzy o rozmnażaniu żywotników cisów itd. Do tej pory robiłęm to na małą skale tylko i wyłącznie dla siebie i rodziny. Zmontowałem sobie tunel 5x30 i mam zamiar przenieśc produkcje do tunelu (jest on nieogrzewany) chciałbym sie dowiedzieć odnośnie: sposobu uprawy w tunelu, czy zwyczajnie ścieli sie agrowłukninę na ziemie wysypuje sie zmieszany torf z piaskiem, jak często podlewać, stosowac jakieś cieniówki przy ukorzenianiu itp jak sadzonki znosza zime, jak zabezpieczyć je przed mrozem itd?? Z góry wielkie dzięki. Produkcje mam zamiar zacząc w samych bieszczadach więc klimat jest jaki jest, chętnie poczytam porad starszych i mądrzejszych kolegów z branży.
Pozdrawiam;)
Chciałem dołączyć do tematu ponieważ też jestem ta branżą zainteresowany, aczkolwiek ja jestem na etapie takim że posiadam już troche wiedzy o rozmnażaniu żywotników cisów itd. Do tej pory robiłęm to na małą skale tylko i wyłącznie dla siebie i rodziny. Zmontowałem sobie tunel 5x30 i mam zamiar przenieśc produkcje do tunelu (jest on nieogrzewany) chciałbym sie dowiedzieć odnośnie: sposobu uprawy w tunelu, czy zwyczajnie ścieli sie agrowłukninę na ziemie wysypuje sie zmieszany torf z piaskiem, jak często podlewać, stosowac jakieś cieniówki przy ukorzenianiu itp jak sadzonki znosza zime, jak zabezpieczyć je przed mrozem itd?? Z góry wielkie dzięki. Produkcje mam zamiar zacząc w samych bieszczadach więc klimat jest jaki jest, chętnie poczytam porad starszych i mądrzejszych kolegów z branży.
Pozdrawiam;)
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Myślę że książeczka "Rozmnażanie 250 roślin przez sadzonkowanie" pomoże. 

-
- 200p
Mam tę książkę
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2011, o 18:23
Witam ! A gdzie można nabyć taką książeczkę i czy warto ją kupić?
-
- 200p
w księgarni internetowej. Myślę, że warto.
Rozmnażanie 250 gatunków . Miranda Smith
Rozmnażanie 250 gatunków . Miranda Smith
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Kontakt:
Witam ja polecam takie książki:
"Szkółkarstwo ozdobne" Wiesław Szydło
"Rozmnażanie drzew i krzewów nagozalążkowych" Jerzy Hrynkiewicz-Sudnik, Bolesław Sękowski, M. Wilczkiewicz
"Rozmnażanie drzew i krzewów liściastych" J. Hrynkiewicz-Sudnik B. Sękowski M. Wilczkiewicz
"Szkółkarstwo leśne, ozdobne i zadrzewieniowe" Wydawnictwo Świat
One mi bardzo pomogły w nauce rozmnażanie roślin i szkółkarstwie.
"Szkółkarstwo ozdobne" Wiesław Szydło
"Rozmnażanie drzew i krzewów nagozalążkowych" Jerzy Hrynkiewicz-Sudnik, Bolesław Sękowski, M. Wilczkiewicz
"Rozmnażanie drzew i krzewów liściastych" J. Hrynkiewicz-Sudnik B. Sękowski M. Wilczkiewicz
"Szkółkarstwo leśne, ozdobne i zadrzewieniowe" Wydawnictwo Świat
One mi bardzo pomogły w nauce rozmnażanie roślin i szkółkarstwie.