Budujemy oczko wodne
Budujemy oczko wodne
Przeglądam tak te tematy o oczkach wodnych i jakoś ich nie potrafię pozbierać do kupy. W następnym roku chciałbym zbudować małe oczko wodne na działce ale już chciałbym się jak najwięcej o tym dowiedzieć. Oczko będzie dość małe tzn. jakieś 2-2m może trochę większe, do tego głębokie na jakiś 1m. I teraz czas na moje pytanka:
Czego najlepiej użyć do budowy aby było i tanio i solidnie ;)
Jakich kamieni użyć żeby oczko wyglądało jak najbardziej naturalnie?
Czego potrzebuję do zbudowania małego wodospadu/kaskady (tanio :P) i czy z drugiej strony tej kaskady/wodospadu można zrobić mały ogródeczek skalny?
Jakie rybki można by trzymać w takim oczku? I czy musiałbym kupować jakiś filtr i pompkę? Czy wystarczą jakieś roślinki, które oczyszczałyby wodę...?
Kiedy trzeba zacząć budowę takiego oczka? I czemu tak drogo? ;) :P
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że pewnie część z tych pytań już padła na forum ale fajnie by było jakby to wszystko razem zebrać i przedstawić w przystępny sposób komuś kto się na tym w ogóle nie zna :]
Jakich kamieni użyć żeby oczko wyglądało jak najbardziej naturalnie?
Czego potrzebuję do zbudowania małego wodospadu/kaskady (tanio :P) i czy z drugiej strony tej kaskady/wodospadu można zrobić mały ogródeczek skalny?
Jakie rybki można by trzymać w takim oczku? I czy musiałbym kupować jakiś filtr i pompkę? Czy wystarczą jakieś roślinki, które oczyszczałyby wodę...?
Kiedy trzeba zacząć budowę takiego oczka? I czemu tak drogo? ;) :P
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że pewnie część z tych pytań już padła na forum ale fajnie by było jakby to wszystko razem zebrać i przedstawić w przystępny sposób komuś kto się na tym w ogóle nie zna :]
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Budujemy oczko wodne
Moim zdaniem złe proporcje zwymiarowania oczka.Luki86 pisze:Oczko będzie dość małe tzn. jakieś 2-2m może trochę większe, do tego głębokie na jakiś 1m.
Przede wszystkim musisz się dobrze zastanowić do czego ma Ci służyć to oczko. Czy tylko będą w nim rośliny, jakie i ile. Czy będziesz tam trzymał też i ryby. Od tego uzależnione są właśnie wymiary oczka. Dla roślin wystarczy, ze tak powiem "byle kałuża", aby tylko woda z niej nie wysychała. W zupełności wystarczy wtedy głębokość 1m, bo to minimalna głębokość na której możesz sadzić np. grzybienie, lecz one lubią się rozrastać i nie wyglądają naturalnie stłoczone na małej powierzchni. Chyba, że będziesz sadził jedynie ich odmiany karłowate. Odmiany mocno rosnące pokrywają okrąg o średnicy ok 3m. A musi być jeszcze miejsce dla oczeretów, pałek, tataraku, jeżogłówki, kosaćców, strzałek wodnych itp. roślin wodnych, które odpowiadają za czystość wody w oczku (brak glonów planktonowych, nitkowatych i rzęsy wodnej. Tyle z grubsza o roślinach.
Jeśli natomiast, chcesz tam hodować ryby ozdobne, takie jak:złoty karaś, złoty lin, czy orfa (o karpiu koi nie wspominam, bo potrzebuje on dużego, głębokiego i ze specjalistycznym wyposażeniem technicznym, odpowiadającym za czystość wody, oczka), to oczko powinno mieć co najmniej 1,20 m głębokości w najgłębszym miejscu. A z tym wiąże się jego wielkość. Jako że, wielkość oczka uzależniona jest od jego głębokości. Za długi temat żeby się o tym tu rozpisywać, zrobiłem to już wcześniej TUTAJ
To też temat jak rzeka, zapraszam również TUTAJI teraz czas na moje pytanka:
Najlepiej żadnych, a jeśli już to jak najmniej, jeśli ma to wyglądać oczywiście, naturalnie np tak jak TAKIE, lub bez kamieni np. jak TAKIEJakich kamieni użyć żeby oczko wyglądało jak najbardziej naturalnie?
O kaskadzie piszę TUTAJ, a o skalniaku TUTAJCzego potrzebuję do zbudowania małego wodospadu/kaskady (tanio :P) i czy z drugiej strony tej kaskady/wodospadu można zrobić mały ogródeczek skalny?
Kiedy będziesz miał czas i zgromadzisz wszystkie niezbędne materiały do jego budowy i wyposażenia i najlepiej jak jest słoneczna pogoda w czasie układania folii. O tym możesz przeczytać na mojej stronie do której fragmentów dostałeś wyżej odnośniki, a odnośnik do strony głównej jest w stopce tego postu.Kiedy trzeba zacząć budowę takiego oczka? I czemu tak drogo? ;) :P
Ale ten Ktoś, mógł by się więcej przyłożyć i znaleźć, choćby w tym dziale o Oczkach wodnych, artykuł do którego, ten Ktoś dostał właśnie powyżej odnośnik o Oczku i kaskadzie.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że pewnie część z tych pytań już padła na forum ale fajnie by było jakby to wszystko razem zebrać i przedstawić w przystępny sposób komuś kto się na tym w ogóle nie zna :]

Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Przejrzałem wszystkie linki jakie mi podałeś i są naprawdę fajne
Szczególnie ten o budowie oczka wodnego. Sporo fachowych porad. Jestem pewien, że z tego skorzystam gdy zacznę budowę swojego oczka
Ale nadal mam pytanko. Chodzi o grzybienie. Przeczytałem niedawno, że potrzebują one wody stałej, nieruchomej i że nie za dobrze będą kwitnąć w oczku z kaskadą. Czy to prawda? Czy może zależy to od tego po prostu w jakiej odległości od tej kaskady by sie znalazły? Bo nie chciałbym rezygnować ani z tych roślinek ani ze spadającej wody 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Owszem prawda, nie lubią rozpryskującej się wody na liście. Jeśli będą rosły w takiej odległości od kaskady czy fontanny, że opadające z nich krople nie dotrą do liści, to małe falowanie wody im nie zaszkodzi.Luki86 pisze: Ale nadal mam pytanko. Chodzi o grzybienie. Przeczytałem niedawno, że potrzebują one wody stałej, nieruchomej i że nie za dobrze będą kwitnąć w oczku z kaskadą. Czy to prawda? Czy może zależy to od tego po prostu w jakiej odległości od tej kaskady by sie znalazły? Bo nie chciałbym rezygnować ani z tych roślinek ani ze spadającej wody
Nie szkodzi im również wolny przepływ wody w oczku, spowodowany pobieraniem wody przez pompę do kaskady. Kaskadę powinno się tak usytuować, aby była na przeciwległym końcu oczka w stosunku do pompy pobierającej do niej wodę. Taki przepływ jest wskazany ze względu na rozprowadzenie natlenionej przez kaskadę wody po całym oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne