kłopoty z rokitnikiem

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
bozena_52
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2011, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

kłopoty z rokitnikiem

Post »

Witam,

czy ktos może mi pomóc , moje rokitniki nie mają owoców.

kupiłam 5 lat temu 3 rokitniki z ktorych 2 miały być żeńskie i 1 męski, kilka lat rosna i nie miały owoców.
w ubiegłym roku na jesieni dokupiłam jescze jednego osobnika męskiego ale tej wiosny znowu nic niewidac żeby miały owocować.
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44

Re: kłopoty z rokitnikiem

Post »

No to prawdopodobnie masz wszystkie egzemplarze jednej płci albo są to jeszcze zbyt młode sadzonki. Rokitnik nie jest wymagający, wręcz przeciwnie, rośnie przecież nawet na wydmach. Mam u siebie wiele egzemplarzy, nie imają się go żadne choroby. Owocują tylko egzemplarze żeńskie, ale muszą mieć towarzystwo choć jednego przedstawiciela "płci" męskiej. Rozpoznanie płci u rokitnika opiera się na porównaniu pąków kwiatowych, w okresie, gdy są dobrze wykształcone. Pąki kwiatów żeńskich kuliste, podobne do liściowych, lecz nieco większe, pąki kwiatów męskich większe od żeńskich, zebrane w gęste jakby gronka, sterczące do góry w pachwinach liści. Tu jest fajny rysunek pędów obu osobników, ukazujący wyraźnie różnice http://ciecinski.eco.pl/rokitnik.html

Znalazłam w necie jeszcze taki opis egzemplarza męskiego: "męskie łatwo poznać po liczniejszych i większych ( szerszych od pędu ) pączkach mieszanych z których rozwiną się kwiatostany: krzewy męskie są też gęściejsze, pędy są tu dłuższe"
bozena_52
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2011, o 15:19

Post »

dziękuję sosna za odpowiedź,
Będę zatem nadal polowac na męski egzemplarz. moze rozpoznam ale to zapewne musze poczekąc do wiosny.
w miedzyczasie opłakuję przemarżniety 10 -letni orzecz włoski, na szczęscie z jednej głownej puścił nowe młode gałazki, zobzczymy moze sie uratuje ale owoców zapewne długo jescze nie bedzie :cry:

pozdrawiam
Bozena
bogdan1212
200p
200p
Od: 27 gru 2009, o 12:49
Kontakt:

Post »

Kupiłem w tamtym roku rokitnika,w tym roku urósł do 1,5metra.
Wiem żeby zakwitł musi być sadzonka męska i żeńska,więc stąd moje pytanie.Z sadzonek zielnych ukorzeniłem kilka sadzonek,czy jest szansa że będą tam sadzonki męskie i żeńskie. ;:7
Karpie Koi, moje wielkie hobby :)
Moja Pasja - ogród i oczko wodne!
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli sadzonki pochodzą z jednego rokitnika to będą tylko takiej samej płci. Ile lat ma Twój rokitnik?, "płeć" można rozpoznać najszybciej w 2 lub 3 roku.
Poniżej fotki rokitnika męskiego.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”