Park na ziemi leśnej

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Park na ziemi leśnej

Post »

Witam wszystkich Państwa...moje pytanie brzmi jakie drzewa i krzewy mogę posadzić w dużej ilości, na ziemi dość ubogiej raczej kwaśnej na której najlepiej rosną dęby, sosny i brzozy...które już mi się znudziły i chciałbym stworzyć taki hektarowy park, w innym miejscu ale tez z innymi odmianami niż w/w sosny itd. Planuję kilka kasztanowców, może hortensje, kilka akacji... głogi już są...jakie jeszcze krzewy i drzewa będą mi rosły tak chętnie jak sosny :))? na dużej głębokości poniżej 5 metrów, zaczyna się żwir typowy i dużo żył wodonośnych...może to jakoś pomoże w ocenie...a może znajdzie się też coś z owocowych...np jagoda kamczacka...borówka chociaż borówka pewnie na torfie chętniej pożyje...no, ale proszę o jakieś rady...z góry dziękuję i pozdrawiam.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: park na ziemi leśnej

Post »

Witam,
W opisanym środowisku, na glebie ubogiej i piaszczystej na pewno urosną:
- Bardzo ozdobne Perukowce
- Derenie
- Tawuły
- Jałowce (na stanowisku bardziej słonecznym)
- Pięciorniki
- Wrzosy (bardzo ozdobnie wyglądają jako ''wyspy'' wśród brzóz)
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Ja mogę doradzić na takie warunki akacje, jeśli kasztanowce to lepiej chyba odmianowe, briotii czy digitata, żeby szrotówek nie robił nieciekawych widoków (akurat już się zaczyna), jak jest woda to platan ładnie urośnie, ładne są glediczje także w odmianach, perukowiec podolski i kolorowe odmiany, może jakaś brzoza złota dla odmiany goldbirke albo omszona aurea? genialnie wygląda też wiąz syberyjski aurea lub ewentualnie wredei. Aha jak sosny rosną dobrze to można dorzucić też jakąś może złotą aureę pospolitą albo coś takiego czy któryś ze świerków aurea, może kaukaski? aha no i jeszcze można posadzić daglezje, rosną aż miło, czy nawet jakiegoś mamutowca w osłoniętym miejscu. Przy obecnej dostępności roślin i w miarę przyzwoitych cenach w sumie szkoda trochę sadzić sobie laski czy ogrody nawet z samych pospolitych gatunków.
niedobry
200p
200p

Post »

Dzięki śliczne ...kurcze to mam spory wybór...prawdopodobnie posadzę wszystko co doradziliście hehehe...dziękuję jeszcze raz
niedobry
200p
200p

Post »

aha no właśnie a coś owocowego?...poza mirabelką ogólnie i np leszczyną??? aha...planuję dołożyć dużo dzikiej róży i bzu...tak...poza owocowymi, chociaż różę i t pod tym kątem można postrzegać przecież
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Róża i bez wolą stanowiska słoneczne - na takich obficie kwitną i nie dopadają ich choroby. Można więc sadzić je w leśnych prześwitach bądź pod ażurowymi koronami Brzóz (które nigdy nie dadzą pełnego cienia). Drzewka i krzewy owocowe także wolą z reguły stanowiska słoneczne. Jednak w półcieniu sadzić możemy Aronię, Borówkę amerykańską, Maliny, Jeżyny, Dereń jadalny, Agrest. Z drzew możemy spróbować posadzić Wiśnię i Czereśnię. To wszystko są rośliny jednak nie do głębokiego cienia.
Z krzewów ozdobnych polecam jeszcze Pęcherznicę - zwłaszcza odmianę 'Diabolo' o ciemnobordowych liściach - ładnie komponuje się z roślinami o jasnozielonym ulistnieniu :)
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
niedobry
200p
200p

Post »

nie nie...u mnie właśnie wszystko w pełnym słońcu będzie sobie rosło
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Tak więc jeżeli mamy do dyspozycji pełne słońce, to owocowe zaowocują na pewno :)
Podane natomiast powyżej gatunki krzewów też w większości mogą mieć stanowisko słoneczne.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”