próbuję stworzyć skalniak

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
WIOSENNA ASIA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2011, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

próbuję stworzyć skalniak

Post »

Witam serdecznie. Jestem młodą duchem i stażem ogrodniczką i jeszcze nie mam sie czym dzielić ani wymieniać. chciałabym nawiązać kontakt z osobami które mogą mi doradzić jak pielęgnować i stworzyć mały skalniaczek.
Pozdrawiam Asia
asia15
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 maja 2011, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: próbuję stworzyć skalniak

Post »

Witaj Asiu....
Kontakt? Wystarczy jak wpiszesz w wyszukiwarke "skalniak*" i wyświetlą Ci sie posty lub tematy z wątkami dotyczącymi sklaniaków.
Możesz również korzystać z wątków w dziale " Mój Piekny Ogród" bo prawie każdy ma u siebie skalniak,wiekszy lub mniejszy...
Ja polecam Ci ten - KLIK -
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Witam,
Zapraszam na stronki:

Mam nadzieję że powyższe linki dadzą Ci solidną podstawę i inspirację do stworzenia swojego skalniaczka :D
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Inspiracją dla piszących tutaj są rozmowy,zdjęcia,porady umieszczane przez naszych użytkowników na naszym forum.
Proszę ograniczyć się jako ekspert do takich dyskusji bez podawania linków do innych stron i forów.
KaRo
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Podejdę więc do tematu od strony merytorycznej :) ;:180
Najładniej wyglądają rośliny sadzone na skalniaku grupami tworząc odrębne plamy zieleni poprzedzielane kamieniami.
Rośliny najlepiej sadzić wczesną wiosną lub wczesną jesienią, aby zdążyły się dobrze ukorzenić przed zimą. Trzeba zapewnić im dobrą ekspozycję, odpowiedni odczyn gleby i jej wilgotność. Ze względów praktycznych - najlepiej jest sadzić obok siebie rośliny o podobnych wymaganiach. Rośliny skalne dość mocno się rozrastają, więc nie należy sadzić ich zbyt gęsto.
Pielęgnacja. Rośliny górskie wymagają regularnego zraszania, odchwaszczania, a niektóre także okrywania jesienią gałązkami jedliny. W czasie upałów i suszy utrzymujemy stałą wilgotność powietrza i gleby poprzez częste spryskiwanie roślin. Roślinom o bujnym wzroście przycinamy pędy.
Rośliny na skalniak:
''Kobiercowe'': acena drobnolistna, bodziszek czerwony, czyściec, dębik ośmiopłatkowy, gęsiówka kaukaska, płomyk szydlasty, macierzanka piaskowa, rogownica alpejska, rojniki i rozchodniki.
''Kępiaste'': goździk siny i kropkowany, kocimiętka Fassena, lawenda wąskolistna, lebiodka pospolita, przetacznik siwy i kłosowy, sasanka zwyczajna, smagliczka skalna, zawciąg nadmorski, żagwin ogrodowy.
Krzewy na miejsca słoneczne: świerki karłowe, kosodrzewina, szczodrzeniec położony, pięciornik krzewiasty.
Krzewy na miejsca zacienione: karłowe: jodły, cyprysiki, berberysy; tawuły japońskie, irga pozioma i karłowa.
Byliny znoszące cień: dąbrówka rozłogowa, karmnik ościsty, tojeść rozesłana, pierwiosnki, skalnice, dzwonek karpacki.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
eclair
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2007, o 18:27

Post »

LeroyMerlin pisze:(...) tojeść rozesłana (...)
Odradzam sadzenie tojeści na skalniaku! Zdominuje i poprzerasta inne kobiercowe (i nie tylko) rośliny. Ja popełniłam ten błąd i teraz regularnie, co jakiś czas muszę ją plewić jak chwasta. Niestety przez chwilę nieuwagi zdążyła mi "zeżreć" kilka delikatnych, młodych roślinek.

niżej udokumentowany dowód, że nawet jałowiec jej niestraszny :shock:

Obrazek

tutaj poprzerastany tojeścią, rozchodnik

Obrazek

Dodam, że fotki były robione już po uprzednim wyplewieniu tojeści, wyrosła ponownie ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”