czy to są tarczniki?
- arinara
- 50p
- Od: 7 mar 2011, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
czy to są tarczniki?
na młodym krzewie jaśminu zauważyłam takie dziwne coś. wydaje mi się, że przez swoją nieregularność nie jest to "uroda" kory tylko jakieś robactwo. pierwsza myśl: tarczniki? proszę o pomoc w zidentyfikowaniu intruza i o sposób pozbycia się. dodam że na krzewie nie widać żadnych uszkodzeń, ani w liściach ani żadnych pęknięć, zadrapań na korze oprócz ww narośli.
- arinara
- 50p
- Od: 7 mar 2011, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: czy to są tarczniki?
a jak to się zwalcza?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oprysk Actellic albo np. Bi 58 Nowy.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Znalazłam miseczniki na winorośli .Czym je potraktować ? Nie chcę używać środków chemicznych - czy możecie mi pomóc?
Na miseczniki najlepsze są środki systemiczne...
Ale jeśli już bardzo nie chcesz używać chemii to uzbrój się w cierpliwość weź sobie nożyk, wacik ze spirytusem i srrru do roboty ;)
Nie pozbędziesz się w ten sposób wprawdzie wszystkich szkodników, ale zdecydowanie ograniczysz ich liczebność. Ważne jest, aby usunąć jak najwięcej miseczek, bo pod nimi siedzą jaja/larwy.
Ale jeśli już bardzo nie chcesz używać chemii to uzbrój się w cierpliwość weź sobie nożyk, wacik ze spirytusem i srrru do roboty ;)
Nie pozbędziesz się w ten sposób wprawdzie wszystkich szkodników, ale zdecydowanie ograniczysz ich liczebność. Ważne jest, aby usunąć jak najwięcej miseczek, bo pod nimi siedzą jaja/larwy.
Rasinno , dziękuję za pomoc . W piątek uzbrojona i z lupą w oku przystępuję do ataku .
Tylko żebyś mnie potem nie przeklinała ;)
Nie ma obawy , wykonam co trzeba i potem dam Ci znać . A może wiesz również , czy bez chemii da się pozbyć hurmaka olchowego ?
Niestety, na hurmaka to tylko preparaty kontaktowe 

Rasinno , akcja na winorośli wykonana - mam nadzieję , że z powodzeniem . Oczywiście będę ją ciągle obserwowała...i w razie intruza wiem już jak działać
Hurmak niestety pożarł liście olchy - nad opryskiem zastanawialiśmy się ze względu na grzyby , które tam rosną . W następnym roku musimy wybrać : grzyby czy olchy - co Ty byś radziła ?

Hurmak niestety pożarł liście olchy - nad opryskiem zastanawialiśmy się ze względu na grzyby , które tam rosną . W następnym roku musimy wybrać : grzyby czy olchy - co Ty byś radziła ?
Pozbyłam się tego dziadostwa zmywając dokładnie liście (zaatakowały beniamnika) roztworem denaturatu z wodą oraz kilku kroplami płynu do naczyń. Potem spryskałam wodą z szarym mydłem i na koniec do ziemi włożyłam 2 pałeczki polecanego preparatu na miseczniki. Od tych zabiegów minęły 2 miesiące i benaminek ma się dobrze bez współlokatorów.
Czy miseczniki i tarczniki zwalczamy pdobnie? Ja osobiście walczyłam z tarcznikami, na roślinach domowych. Mechaniczne usuwanie parzyło czasem liście i łodygi kwiatów, a że robaczki żyją weż i w ziemi, trzeba było potem jeszcze przesadzać. Kupiłam raz środek fajny, maleńka buteleczka, ale nigdzie więcej nie mogę go trafić w żadnym OBI itd. a po pracy jak jadę, sklep już jest zamknięty..
Ostatnio zauważyłam stadko na liściu palmy, te z beniaminka zapewne znalazły nowego lokatora. Usunęłam zainfekowany liść i pałeczki do ziemi też poszły.
Same pałeczki niewiele dadzą jeśli nie wykonasz oprysku.IwonaJ pisze:Usunęłam zainfekowany liść i pałeczki do ziemi też poszły