Przetwory, potrawy i przechowywanie warzyw.
Przetwory, potrawy i przechowywanie warzyw.
Witam !
Często zdarza się, że mamy nadmiar pomidorków, ogórków czy innych krzaków własnej produkcji. Coś trzeba z tym (oprócz rozdania znajomym) zrobić, żeby cieszyć się dobrym jedzeniem po sezonie. Zauważyłem, że w różnych wątkach pojawiają się off-topy kulinarne. Myślę, że warto umieszcać to w jednym miejscu.
Ponieważ forum jest tematyczne - "wszystko o ogrodach", proponuję zamieszczać tylko proste przepisy, które nie wymagają żadnych bajerów i można je przygotować na działce. Czyli potrzeba słoika, wody, podstawowych przypraw i tego co na grządce.
Na dobry początek podaję mój sprawdzony przepis na sałatkę z zielonych pomidorów.
Wymieszać 4 części pomidorów zielonych(w sensie że jeszcze niedojrzałe, ale już za parę dni będą się zapalać) pokrojonych w plastry z jedną częścią cebuli pokrojonej też w plastry. Posolić do smaku. Wody nie dodawać.
Jak puści soki, to powstałą mieszninę upchnąć "na chama" w zakręcanych słoikach.
Nie pasteryzować (jeżeli chcesz przechować ponad dwa miechy to 15 minut pasteryzacji wystarczy).
Można niby dodać kopru, listek laurowy,bazylia, papryka - różne wariacje których ja nie stosuję, bo to zabija smak pomidora .
Smacznego:)
Krzysiek
Często zdarza się, że mamy nadmiar pomidorków, ogórków czy innych krzaków własnej produkcji. Coś trzeba z tym (oprócz rozdania znajomym) zrobić, żeby cieszyć się dobrym jedzeniem po sezonie. Zauważyłem, że w różnych wątkach pojawiają się off-topy kulinarne. Myślę, że warto umieszcać to w jednym miejscu.
Ponieważ forum jest tematyczne - "wszystko o ogrodach", proponuję zamieszczać tylko proste przepisy, które nie wymagają żadnych bajerów i można je przygotować na działce. Czyli potrzeba słoika, wody, podstawowych przypraw i tego co na grządce.
Na dobry początek podaję mój sprawdzony przepis na sałatkę z zielonych pomidorów.
Wymieszać 4 części pomidorów zielonych(w sensie że jeszcze niedojrzałe, ale już za parę dni będą się zapalać) pokrojonych w plastry z jedną częścią cebuli pokrojonej też w plastry. Posolić do smaku. Wody nie dodawać.
Jak puści soki, to powstałą mieszninę upchnąć "na chama" w zakręcanych słoikach.
Nie pasteryzować (jeżeli chcesz przechować ponad dwa miechy to 15 minut pasteryzacji wystarczy).
Można niby dodać kopru, listek laurowy,bazylia, papryka - różne wariacje których ja nie stosuję, bo to zabija smak pomidora .
Smacznego:)
Krzysiek
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Przetwory, potrawy i przechowywanie warzyw.
Bez soli ani żadnych przypraw ????
Re: Przetwory, potrawy i przechowywanie warzyw.
Drugie zdanie przepisu: Posolić do smaku.
Bez przypraw: Tak, ale ta cebula robi za przyprawę
Bez przypraw: Tak, ale ta cebula robi za przyprawę
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Przetwory, potrawy i przechowywanie warzyw.




-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1359
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Przetwory, potrawy i przechowywanie warzyw.
Ale przepis dobry !