Nowa trawa - stary wróg

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Nowa trawa - stary wróg

Post »

Jestem w trakcie zakładania trawnika. Wyrównałem teren dowiozłem ziemi.
Dwa tygodnie temu posiałem pierwsza część a tydzień temu kolejną. Do poniedziałku wszystko było w porządku, cieszyłem się, że ładnie wschodzi (pomijam problemy z nawadnianiem). Zauważyłem iż w miejscach gdzie ziemia była dosypywana masowo wykiełkowały chwasty :cry: :cry: :cry: :cry:
Obrazek

Obrazek

mój wróg

Obrazek

Czym mogę go zwalczyć, nie niszcząc całej pracy?
Jakiś oprysk?, dosiać trawę?

Bardzo proszę o pomoc
jak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2009, o 08:46

Re: Nowa trawa - stary wróg

Post »

Ja swój trawnik wiosną i później w połowie lata jak pokażą się chwasty pryskam STARANE i pomaga.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czy to nie zaszkodzi młodej trawie?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli to jest jednoroczne to wystarczy skosić.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

kosić i kosić i kosić,
nie pryskać w tym roku,
nie wyrywać z korzeniami, bo wtedy wyjdą dwa nowe ;)

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

mam nadzieję, że chwaściory nie zamordują trawy bo jest jeszcze za mała na koszenie ;-(

doczytałem, że powinno się trawę zwałować przed koszeniem. rozumiem, iż powinienem to zrobić dzień lub dwa przed koszeniem?
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Potem, jeśli są chęci 1-2 dni po koszeniu. Dociśnie słabo zakorzenioną trawę.

Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zrobione

Dosiałem tez łyse pola ;-)
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05

Post »

Witam Cię. Możesz odrazu to popryskać STARANE. Nic się młodej trawie nie stanie ponieważ ten środek działa na rośliny dwuliścienne czyli chwasty i inne rośliny , a trawa jest rośliną jesnoliścienną. Jeśli nawet zostanie Ci część chwastów to wytępisz je częstym koszeniem trawy ( np. perz). Pozdrawiam i miłego wypoczynku na świeżej trawie życzę:)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

PAWEŁKU, a Ty tak z własnego doświadczenia, czy gdzieś te informacje wyczytałeś, jeżeli tak to podaj link do tej informacji ;:132 .

Nie ma najmniejszej potrzeby używać chemii, jeżeli to co rośnie można zniszczyć prze częste koszenie, a większość chwastów wyrosłych z nasion szybko zniknie.

Oczywiście, można opryskiwać ,oprysk ale młodej trawy zagrożone jest dużym ryzykiem że razem z chwastem mogą zginąć i niedawno posiana trawy, i nie ma to nic wspólnego z twierdzeniem że;
środek działa na rośliny dwuliścienne czyli chwasty i inne rośliny , a trawa jest rośliną jesnoliścienną.
Doradzając komuś pewne działania, należy również zaznaczyć ewentualne wynikające z tego niekorzystne zjawiska, i to wtedy proszący , mając pełną informację podejmuje decyzje.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

ta trawa jest zbyt młoda na koszenie -kosiarka ja powyrywa z ziemi ;:224 z drugiej strony ten rdest jak się go zostawi będzie mial ponad pól metra wysokości- zdaję sobie sprawę ze ktoś nie lubi chemii ale radę żeby to teraz kosić to o kant d... ...... ;:224 - oczywiście można i zaraz potem podsiać nowymi nasionami :idea: :twisted: trawy która nie zaczęła się krzewić nie powinno się ruszać w ogóle a i tak pierwsze koszenie to super ostry nóż u kosiarki, ja np kosiłem kosą ręczną :idea:A tekst z cyklu że młoda trawa może zginać po oprysku na chwasty dwuliścienne to bajka- zresztą jak się robi jakiś oprysk to dobrze jest pierw sprawdzić jak środek działa na jakimś niedużym fragmencie - żeby w razie czego strata nie była zbyt wielka dobrym środkiem jest FERNANDO 225 EC bo Starane to badziew
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Swagman pisze:ta trawa jest zbyt młoda na koszenie -kosiarka ja powyrywa z ziemi ;:224 z drugiej strony ten rdest jak się go zostawi będzie mial ponad pól metra wysokości- zdaję sobie sprawę ze ktoś nie lubi chemii ale radę żeby to teraz kosić to o kant d... ...... ;:224 - oczywiście można i zaraz potem podsiać nowymi nasionami :idea: :twisted: trawy która nie zaczęła się krzewić nie powinno się ruszać w ogóle a i tak pierwsze koszenie to super ostry nóż u kosiarki, ja np kosiłem kosą ręczną :idea:
To pewnie też trzeba fruwać nad młodym trawnikiem, bo a nuż się zniszczy :roll: :;230 :;230 :;230
Pierwsze koszenie należy wykonać gdy trawa osiągnie 8-10 cm wysokości. Przed koszenie można trawnik zwałować, po koszeniu również nie zaszkodzi.
Pierwsze koszenie wykonujemy dosyć wysoko, tyle tylko aby pobudzić trawę do krzewienia się .
Nie zaleca się nawożenia młodego trawnika oraz stosowania preparatów chwastobójczych ze względu na wysokie ryzyko popalenia młodych źdźbeł trawy.
Popieram rady Tadeusza odnośnie skuteczności koszenia w celu zniszczenia chwastów w młodym trawniku.
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Ciekawe informacje zaczynają się tu pojawiać :tan

Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja trawnik zwałowałem w piątek po południu a wieczorem zlałem wodą. W sobotę po południu już " się wyprostował"
Zacząłem kosić późnym popołudniem. Musiałem delikatnie stąpać bo się lekko zapadałem ;-)
Ustawiłem koszenie na max wysokość i oczywiście naostrzyłem nóż. Nic się nie wyrywało, zostawały tylko śladki po kółkach.

Za 2-3 dni muszę znowu kosić bo rośnie jak szalona :tan

Chwasty nadal są ale widać, że pozycja trawy ciągle się umacnia. ;:138

PODLEWANIE TO PODSTAWA
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”